Преминуо чувени психијатар Јован Марић

Чувени психијатар и сексолог проф. др Јован Марић је преминуо у 82 години.

Србија 14.11.2023 | 10:48
Преминуо чувени психијатар Јован Марић

Јован Марић (Бијељина, 11. август 1941) српски је психијатар, писац, бивши професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду и дипломата.

У Бијељини је завршио средњу музичку школу, инструмент клавир и био је градски првак у шаху. Мајка му је дипломирала на Филозофском факултету у Грацу, а отац на Правном факултету на Сорбони. Прије Другог свјетског рата отац му је био народни посланик, 1945. године је стрељан када је Марић имао три године.

Дипломирао је на Медицинском факултету Универзитета у Београду у јуну 1964.г.

Три године је радио у болници у Бијељини на хирургији као асистент на операцијама и на гинекологији. Био је редовни професор Медицинске етике и Психијатрије на Медицинском факултету, Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију, Стоматолошком факултету Универзитета у Београду, Медицинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, Високе здравствене школе струковних студија у Београду и на Правном факултету Универзитета у Београду, управник је дневне клинике у Институту за психијатрију у Београду, аутор више уџбеника и трилогије о Србима.

Како се наводи на Wикипедији, пружао је психијатријско вештачење на суду и био амбасадор у Нигерији од 2014. до 2016. године када је смијењен после негативног публицитета таблоидних медија.

(БН) Фото:БН/Архива