Preminuo čuveni psihijatar Jovan Marić

Čuveni psihijatar i seksolog prof. dr Jovan Marić je preminuo u 82 godini.

Srbija 14.11.2023 | 10:48
Preminuo čuveni psihijatar Jovan Marić

Jovan Marić (Bijeljina, 11. avgust 1941) srpski je psihijatar, pisac, bivši profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i diplomata.

U Bijeljini je završio srednju muzičku školu, instrument klavir i bio je gradski prvak u šahu. Majka mu je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Gracu, a otac na Pravnom fakultetu na Sorboni. Prije Drugog svjetskog rata otac mu je bio narodni poslanik, 1945. godine je streljan kada je Marić imao tri godine.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u junu 1964.g.

Tri godine je radio u bolnici u Bijeljini na hirurgiji kao asistent na operacijama i na ginekologiji. Bio je redovni profesor Medicinske etike i Psihijatrije na Medicinskom fakultetu, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, upravnik je dnevne klinike u Institutu za psihijatriju u Beogradu, autor više udžbenika i trilogije o Srbima.

Kako se navodi na Wikipediji, pružao je psihijatrijsko veštačenje na sudu i bio ambasador u Nigeriji od 2014. do 2016. godine kada je smijenjen posle negativnog publiciteta tabloidnih medija.

(BN) Foto:BN/Arhiva