Циљ састанка даље јачање ангажмана ЕУ у региону

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ саопштио је данас да је циљ састанка министара спољних послова Европске уније и земаља Западног Балкана био даље интензивирање ангажмана ЕУ у том региону.

Босна и Херцеговина 13.11.2023 | 21:25
Циљ састанка даље јачање ангажмана ЕУ у региону

"Циљ састанка министара био је даље интензивирање ангажмана ЕУ на Западном Балкану, са акцентом на заједничким безбедносним изазовима, као што су страно мешање и манипулација информацијама, сајбер претње и последице агресије Русије на Украјину, као и сарадња у међународним организацијама", навео је Борељ у саопштењу.

Састанку су присуствовали министри Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и привремених приштинских институција. Борељ је претходно присуствовао састанку Савета за спољне послове ЕУ током којег се разговарало о ситуацији у Израелу, Појасу Газе и на Блиском истоку, као и о руској агресији на Украјину, односу Јеременије и Азербејџана и климатској дипломатији.

На састанку Савета је наведено да је отварање прелаза Рафа на палестинско-египатској граници позитиван, али недовољан помак за ублажавање хуманитарне ситуације у Појасу Газе. Истакнута је потреба за отварањем више копнених прелаза и моменталним и безусловном ослобађању свих талаца.

Када је реч о руско-украјинском рату, Савет за спољне послове је поновио своју непоколебљиву посвећеност подршци Украјини, а Борељ је нагласио да је главни приоритет да се од 2024. године обезбеди додатна војна помоћ кроз Фонд за помоћ Украјини.

На састанку је договорено и да се истражи могућност испоруке "несмртоносне помоћи" Јерменији у оквиру Европског мировног фонда и јачање мисије Европске уније у тој земљи.

(Тањуг) Фото:АА

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бдл

13.11.2023 22:12

А дје су представници Србске Републике и дрзаве туте? Дје је Лопов?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бдл

14.11.2023 10:15

Ево ме, точим и пијем ракију. Јел' имаш шта против? Наврати, налићу и теби једну да видиш шта је права ракија, по дједовом рецепту.🍵☕🍵🍸🍸

Name

Миломир

13.11.2023 22:12

Боцелли доследно заменијо фирера

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.11.2023 08:09

Гдје ви толики само састанчите и трошите, ту нема напретка. Народ о лоповлуку све зна, а ви шарене лаже продајете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

14.11.2023 09:49

Ста це нам еу,нема пецења прасади ни клања свиња ни пецења ракије и јос много тога неце бити.Све резије це драстицно поскупјети,еу фуцк yоу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.11.2023 11:17

ЕУ, на овим просторима је ангазована од деведесетих, прицају нам прице, обецавају, сад су као отворили врата, обецали 6 милијајди, али је то све ако, и кад? Није за хвалути да смо златни, добри, али и ми смо у Европи, поникли на том континенту, хоцемо бити и политицки део те ЕУ, али нас ви лазете, обецавате, уцењујете. Ваљале су вам све насе банке, телекими, осигуравајуце куце, рудници, све сте купили за ситне паре, зарадјујете, и јефтино плацате насе раднике. Нас свет је вредан као и вас, паметан, образован, сто нас гледате са висине? Наси политицари су исти као и васи, зиве на рацун народа, гледају лицни интерес, скуце се за мандата, па додју нови и тако редом. Ми смо Европа исто као ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мантре

14.11.2023 15:17

Овако им је најбоље савремени колонијализам пљацка али без икакве одговорности....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иxан

14.11.2023 16:27

Овај Грлић Радман се сад пришуљао уз нову црнку, а Њемица се удаљила за три корака, избјегла уобичајене поздраве. Плаши се да не дође до новог изненађења, боље спријечити него лијечити. Гервала очекује пољубац од Конаковића по завршетку представе, па куд пукло да пукло. У акцију Елмедине, шта чекаш?

ОДГОВОРИТЕ