Cilj sastanka dalje jačanje angažmana EU u regionu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas da je cilj sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana bio dalje intenziviranje angažmana EU u tom regionu.

Bosna i Hercegovina 13.11.2023 | 21:25
Cilj sastanka dalje jačanje angažmana EU u regionu

"Cilj sastanka ministara bio je dalje intenziviranje angažmana EU na Zapadnom Balkanu, sa akcentom na zajedničkim bezbednosnim izazovima, kao što su strano mešanje i manipulacija informacijama, sajber pretnje i posledice agresije Rusije na Ukrajinu, kao i saradnja u međunarodnim organizacijama", naveo je Borelj u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali ministri Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i privremenih prištinskih institucija. Borelj je prethodno prisustvovao sastanku Saveta za spoljne poslove EU tokom kojeg se razgovaralo o situaciji u Izraelu, Pojasu Gaze i na Bliskom istoku, kao i o ruskoj agresiji na Ukrajinu, odnosu Jeremenije i Azerbejdžana i klimatskoj diplomatiji.

Na sastanku Saveta je navedeno da je otvaranje prelaza Rafa na palestinsko-egipatskoj granici pozitivan, ali nedovoljan pomak za ublažavanje humanitarne situacije u Pojasu Gaze. Istaknuta je potreba za otvaranjem više kopnenih prelaza i momentalnim i bezuslovnom oslobađanju svih talaca.

Kada je reč o rusko-ukrajinskom ratu, Savet za spoljne poslove je ponovio svoju nepokolebljivu posvećenost podršci Ukrajini, a Borelj je naglasio da je glavni prioritet da se od 2024. godine obezbedi dodatna vojna pomoć kroz Fond za pomoć Ukrajini.

Na sastanku je dogovoreno i da se istraži mogućnost isporuke "nesmrtonosne pomoći" Jermeniji u okviru Evropskog mirovnog fonda i jačanje misije Evropske unije u toj zemlji.

(Tanjug) Foto:AA

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bdl

13.11.2023 22:12

A dje su predstavnici Srbske Republike i drzave tute? Dje je Lopov?

ODGOVORITE
Name

Re Bdl

14.11.2023 10:15

Evo me, točim i pijem rakiju. Jel' imaš šta protiv? Navrati, naliću i tebi jednu da vidiš šta je prava rakija, po djedovom receptu.🍵☕🍵🍸🍸

Name

Milomir

13.11.2023 22:12

Bocelli dosledno zamenijo firera

ODGOVORITE
Name

+

14.11.2023 08:09

Gdje vi toliki samo sastančite i trošite, tu nema napretka. Narod o lopovluku sve zna, a vi šarene laže prodajete.

ODGOVORITE
Name

marko

14.11.2023 09:49

Sta ce nam eu,nema pecenja prasadi ni klanja svinja ni pecenja rakije i jos mnogo toga nece biti.Sve rezije ce drasticno poskupjeti,eu fuck you

ODGOVORITE
Name

Miroslav

14.11.2023 11:17

EU, na ovim prostorima je angazovana od devedesetih, pricaju nam price, obecavaju, sad su kao otvorili vrata, obecali 6 milijajdi, ali je to sve ako, i kad? Nije za hvaluti da smo zlatni, dobri, ali i mi smo u Evropi, ponikli na tom kontinentu, hocemo biti i politicki deo te EU, ali nas vi lazete, obecavate, ucenjujete. Valjale su vam sve nase banke, telekimi, osiguravajuce kuce, rudnici, sve ste kupili za sitne pare, zaradjujete, i jeftino placate nase radnike. Nas svet je vredan kao i vas, pametan, obrazovan, sto nas gledate sa visine? Nasi politicari su isti kao i vasi, zive na racun naroda, gledaju licni interes, skuce se za mandata, pa dodju novi i tako redom. Mi smo Evropa isto kao vi.

ODGOVORITE
Name

Mantre

14.11.2023 15:17

Ovako im je najbolje savremeni kolonijalizam pljacka ali bez ikakve odgovornosti....

ODGOVORITE
Name

Ixan

14.11.2023 16:27

Ovaj Grlić Radman se sad prišuljao uz novu crnku, a Njemica se udaljila za tri koraka, izbjegla uobičajene pozdrave. Plaši se da ne dođe do novog iznenađenja, bolje spriječiti nego liječiti. Gervala očekuje poljubac od Konakovića po završetku predstave, pa kud puklo da puklo. U akciju Elmedine, šta čekaš?

ODGOVORITE