Разговарано о проширењу ЕУ на Западни Балкан

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић изјавио је да су на данашњем састанку ЕУ-Западни Балкан у Бриселу у фокусу били цео регион и усклађивање спољне и безбедносне политике земаља са политиком Европске уније.

Босна и Херцеговина 13.11.2023 | 21:06
Разговарано о проширењу ЕУ на Западни Балкан

Он је додао да се на састанку са шефовима дипломатије земаља чланица ЕУ није много причало о нон-пејперу који је подржала група "Пријатељи Западног Балкана".

"Аутори су објаснили шта би он у суштини требало да значи. То је један мали акциони план за све нас који треба да се даље бавимо реформама како бисмо искористили прилику да се интегришемо у јединствено европско тржиште, што много значи за економије наших земаља", рекао је Конаковић.

Према његовим речима, овакви састанци представљају добру праксу која даје резултате.

"Мислим да даје резултате, да се боље разумемо и да се процеси крећу унапред, између осталог, и због оваквих састанака", рекао је министар спољних послова БиХ.

Додао је да су представници земаља Западног Балкана имали прилику да кажу своје ставове о најновијим препорукама Европске комисије.

"Сви у сали су се сложили да је извештај Европске комисије најбољи икада у историји БиХ. Наравно, постоје и оне мало тврђе земље које траже да се испоручи још, пре него што званично отпочнемо преговоре", рекао је Конаковић.

Говорећи о састанку са групом земаља "Пријатељи Западног Балкана", који је одржан пре састанка са шефовима дипломатије ЕУ, Конаковић је нагласио да је реч о важном састанку чији је организатор био италијански министар спољних послова Антонио Тајани.

"Састанак показује да постоји велика и другачија подршка за проширење на Западни Балкан, што би у овом тренутку требало да искористимо", поручио је министар спољних послова БиХ.

Група од седам земаља чланица ЕУ позвала је на уанпређење сарадње са партнерима са Западног Балканом у областима заједничке спољне и безбедносне политике, као и на убрзање приступног процеса с тим земљама, наведено је у нон пејперу у који је Тањуг имао увид.

Документ је подржала група под називом "Пријатељи Западног Балкана”, а чине је Хрватска, Словенија, Аустрија, Чешка Република, Грчка, Италија и Словачка.

"Ми, ’Пријатељи Западног Балкана’, делимо посебну одговорност за одржавање тог региона високо на политичкој агенди ЕУ и када је реч о подршци тим државама на европском путу", наводи се у нон пејперу с којим су министри држава чланица ЕУ упознати пре данашњег састанка у Бриселу.

(Тањуг) Фото:АА

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре

13.11.2023 21:16

Само можете сањати о ЕУ. Пола државе, која има апсолутну власт неће. А ви сте власт дали за фотеље. Значи нећете ни ви док не замогнете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиједи

13.11.2023 22:04

Мантра.... Тако је и предвидјено да траје до 2030 док не изблиједи потпуно.... Заухар им.....

Name

Небојса

13.11.2023 21:34

Спољна и безбедоносна политика је суверен сваке дрзаве, ко је луд да то препусти другоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре небојсе

13.11.2023 22:42

И Украјина је суверена земља, јел тако. То о чему ти причаш је руска пропаганда, они мисле на диктатуре, на њихову власт. То није сувереност, то је укидање демократије и владање диктатора доживотно . Овде су земље и суверене и територијални интегритет гарантован, нешто се не сјећам да Русија то нуди другима, само ЕУ, угаси тај хапитв и рт Балкан, све саме дезинформације.

Name

Јоја

13.11.2023 21:37

Да вам једини циљ минулих 30 година није био унистење Републике Српске до сада би били у ЕУ ... господо драга мрзња вас је спрецила да напредујемо да се развијамо вековна мрзња према свему српском мрзња према оном од цега сте постали близи вам је арап сиријац него срби мада вас они не гледају као муслимане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биби

14.11.2023 06:59

Е мој јоја оглодји ти муда моја са том мрзњом коју имас

Name

Ре Библ

14.11.2023 14:37

Ко јос цита кометаре од тога Јоје,видис да је кркан прве классе,зај.бо је и Матију Губца.