Razgovarano o proširenju EU na Zapadni Balkan

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je da su na današnjem sastanku EU-Zapadni Balkan u Briselu u fokusu bili ceo region i usklađivanje spoljne i bezbednosne politike zemalja sa politikom Evropske unije.

Bosna i Hercegovina 13.11.2023 | 21:06
Razgovarano o proširenju EU na Zapadni Balkan

On je dodao da se na sastanku sa šefovima diplomatije zemalja članica EU nije mnogo pričalo o non-pejperu koji je podržala grupa "Prijatelji Zapadnog Balkana".

"Autori su objasnili šta bi on u suštini trebalo da znači. To je jedan mali akcioni plan za sve nas koji treba da se dalje bavimo reformama kako bismo iskoristili priliku da se integrišemo u jedinstveno evropsko tržište, što mnogo znači za ekonomije naših zemalja", rekao je Konaković.

Prema njegovim rečima, ovakvi sastanci predstavljaju dobru praksu koja daje rezultate.

"Mislim da daje rezultate, da se bolje razumemo i da se procesi kreću unapred, između ostalog, i zbog ovakvih sastanaka", rekao je ministar spoljnih poslova BiH.

Dodao je da su predstavnici zemalja Zapadnog Balkana imali priliku da kažu svoje stavove o najnovijim preporukama Evropske komisije.

"Svi u sali su se složili da je izveštaj Evropske komisije najbolji ikada u istoriji BiH. Naravno, postoje i one malo tvrđe zemlje koje traže da se isporuči još, pre nego što zvanično otpočnemo pregovore", rekao je Konaković.

Govoreći o sastanku sa grupom zemalja "Prijatelji Zapadnog Balkana", koji je održan pre sastanka sa šefovima diplomatije EU, Konaković je naglasio da je reč o važnom sastanku čiji je organizator bio italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

"Sastanak pokazuje da postoji velika i drugačija podrška za proširenje na Zapadni Balkan, što bi u ovom trenutku trebalo da iskoristimo", poručio je ministar spoljnih poslova BiH.

Grupa od sedam zemalja članica EU pozvala je na uanpređenje saradnje sa partnerima sa Zapadnog Balkanom u oblastima zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i na ubrzanje pristupnog procesa s tim zemljama, navedeno je u non pejperu u koji je Tanjug imao uvid.

Dokument je podržala grupa pod nazivom "Prijatelji Zapadnog Balkana”, a čine je Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka Republika, Grčka, Italija i Slovačka.

"Mi, ’Prijatelji Zapadnog Balkana’, delimo posebnu odgovornost za održavanje tog regiona visoko na političkoj agendi EU i kada je reč o podršci tim državama na evropskom putu", navodi se u non pejperu s kojim su ministri država članica EU upoznati pre današnjeg sastanka u Briselu.

(Tanjug) Foto:AA

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Re

13.11.2023 21:16

Samo možete sanjati o EU. Pola države, koja ima apsolutnu vlast neće. A vi ste vlast dali za fotelje. Znači nećete ni vi dok ne zamognete.

ODGOVORITE
Name

Blijedi

13.11.2023 22:04

Mantra.... Tako je i predvidjeno da traje do 2030 dok ne izblijedi potpuno.... Zauhar im.....

Name

Nebojsa

13.11.2023 21:34

Spoljna i bezbedonosna politika je suveren svake drzave, ko je lud da to prepusti drugome.

ODGOVORITE
Name

Re nebojse

13.11.2023 22:42

I Ukrajina je suverena zemlja, jel tako. To o čemu ti pričaš je ruska propaganda, oni misle na diktature, na njihovu vlast. To nije suverenost, to je ukidanje demokratije i vladanje diktatora doživotno . Ovde su zemlje i suverene i teritorijalni integritet garantovan, nešto se ne sjećam da Rusija to nudi drugima, samo EU, ugasi taj hapitv i rt Balkan, sve same dezinformacije.

Name

Joja

13.11.2023 21:37

Da vam jedini cilj minulih 30 godina nije bio unistenje Republike Srpske do sada bi bili u EU ... gospodo draga mrznja vas je sprecila da napredujemo da se razvijamo vekovna mrznja prema svemu srpskom mrznja prema onom od cega ste postali blizi vam je arap sirijac nego srbi mada vas oni ne gledaju kao muslimane

ODGOVORITE
Name

Bibi

14.11.2023 06:59

E moj joja oglodji ti muda moja sa tom mrznjom koju imas

Name

Re Bibl

14.11.2023 14:37

Ko jos cita kometare od toga Joje,vidis da je krkan prve klasse,zaj.bo je i Matiju Gubca.