Представљене заједничке измјене Изборног закона

Предсједник ПДП-а, Бранислав Бореновић одржао је састанак с предсједником ХРС-а, Славеном Рагужом. Разлог састанка није политичке природе, него ради транспарентности борбе против корупције, кажу учесници.

Република Српска 13.11.2023 | 17:16
Представљене заједничке измјене Изборног закона

Резултат је активности које двије странке проводе протеклих мјесеци, а иду у смјеру стварања политичког притиска на усвајање техничких измјена Изборног закона.

Намјера је да се уведе скенирање отиска прста, скенирање бирачких листова те електронско бројање на изборима.

“Прошли Општи избори су у историји БиХ били најкорумпиранији. Избори који су као никада до сада украли демократију. Нећемо ништа измислити када кажемо да свака корупција у БиХ почиње и завршава на изборним крађама.

Локални избори 2024. ће бити узалудни ако се у овој неизборној години не усвоје техничке измјене Изборног закона. Ми смо сачинили један приједлог с којим ћемо ићи свим политичким странкама у оба ентитета и тражићемо да прихвате оно што је написано овдје”, навео је Славен Рагуж.

Неизборна година је шанса за увођење модерних технологија.

“То су кључни предуслови да се коначно уђе у изборе са поштеним намјерама. У мору прича око бројних приоритета, мислимо да је ово приоритет број један, којим би се отворио пут да сачувамо ово друштво, на одређеним демократским вриједностима у којима сваки глас вриједи.

Ово што смо ми као двије политичке партије урадили, нема никакав политички призвук. Ово је наш позив да сви заједно ово усвојимо. Ово су суштинске и најпотребније измјене”, закључио је Бореновић.

(Н1)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Е вала

13.11.2023 17:52

Нисам цлан црвених Али откуд Бореновиц ,Иваницу, Докицу .... толико тога -сигурно од плате. Е мој глупи народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.11.2023 19:00

Оно, кад неко изгуби 10 изборних циклуса заредом и није му доста.

Name

Ре ре

13.11.2023 19:40

О не краде изборе као ви сектаски лопови.

Name

Пера

13.11.2023 17:54

Шмит ће рећи да од тога нема ништа! Изборе по старом, биће малих неправилности а победиће онај кога он подржи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бореновићу,

13.11.2023 18:28

Изборе сте изгубили, зато што вас народ неће. Ви сте то испланирали још много прије избора, да би имали оправдање пред народом. Довести трубаче у 23х,и славити побједу може само неко ко је то давно испланирао и на тај начин вршити притисак на цик. Свако ко је учествовао на изборима зна да у то вријеме не може бити пребројано ни 50%гласачких листића. Човјече јеси ли ти свестан да су се бројали листићи за 4 нивоа власти. Доза Бога да су локални па инекако, али ово је све било испланирано. Престаните се више бламирати, и спремите се за локалне, мада колико знам ви и немате шта очекивати на тим изборима, јер у многим општинама и не постоји те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борићу, Ботићу

13.11.2023 18:58

Борићу, Борићу, а шта би од поноћи до сутрадан. Постизборна путања. Да ти Баја замијени вреће и покраде изборе. Зашто би сада био проблем отисак прста и електронско бројање. Коме то смета, осим лоповима као што су твоји. Борићу, Борићу, провидан си.

Name

Ре Бореновићу

13.11.2023 19:20

Избори су брутално покрадени од стране режима и то знају и чланови ЦИК,и додиг и високи представник,тако да је негирање крађе беспредметно

Name

За Ре Бореновићу,

13.11.2023 20:07

Ко каже да се бојимо, а шта ће се измислити тада када узмете отисак прста, скенирање, електронски пребројите и опет изгубите изборе. Јесте ли ви свесни колико нас има само чланова, а и симпатизера. Ви сте стварно залуђени том лажи да су избори покрадени. Размислите главом, ако ишта имате у њој, да ли се могао имати резултат избора у 23 х. Жао ми је ако верујете у те бајке, јер онда џаба вам сви скенери и остале новотарије јер ви верујете само у оно у шта ви желите, или прижељкује да се деси, али од тога ништа. Ви нисте свесни да су вам кандидати никакви.

Name

Милена

13.11.2023 18:55

Добра идеја, браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гокси

13.11.2023 18:56

Кад би успјели увести скенере снсд оде у прослост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

13.11.2023 18:57

Одлично ради ПДП.Свака част Бореновићу, само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добрица Рудо

13.11.2023 18:58

Прави приједлог, подржавам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

13.11.2023 22:17

Не буде ли ел.гласања,из моје куће не излазимо на гласање (4 члана),мандат мора припадати странци и цензус повећати на 5%.

Name

Цињеница

14.11.2023 08:12

Не могу демократски избори никад бити док у Уставном суду имате странце, док је гувернер БиХ страни плаценик, који по неком цудном праву има могуцност да потврди било какве изборе, да смјени кога позели, да укине или постави Закон по својој вољи или потреби, да одлуци да ли за несто има пара или нема и сл. Сјецате се конференције за медије сефа ЦИК-а након прослих избора, оног званицног објављивања изборне крадје и недостатка средстава да се превара истрази?! Цовјек лијепо рекао за оне који знају цитати сустину, странци притисцу да се сто прије потврде резултати, јер хоце власт под хитно да се формира, будзет за изборе дају владајуци, а он је мали за истрагу огромне изборне крадје, друга инстанца је Суд БиХ који нема ресурсе ни капацитет да то истрази, а треце и најбитније је да је и тај Суд и Тузиластво и полиције и сви органи који би требали створити услове да се проведу истраге и доведе до правног рјесења уствари под утицајем управо оних који су уцествовали у криминалу...дакле власт. У таквим условима, јасно је свима, да због обицних градјана и њиховог права на демократију, избор, итд, није вриједно да се бори са таквом дрзавницком мафијом. Инаце, реално, једино народ ако некад одлуци мозе промјенити систем и изабрати свој пут, нацин уредјења и функционисања друства у сустини, све друго су замлацивања у робовласницком и аутократском систему са страним гувернером и његовим квислинзима ту.

ОДГОВОРИТЕ