Predstavljene zajedničke izmjene Izbornog zakona

Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović održao je sastanak s predsjednikom HRS-a, Slavenom Ragužom. Razlog sastanka nije političke prirode, nego radi transparentnosti borbe protiv korupcije, kažu učesnici.

Republika Srpska 13.11.2023 | 17:16
Predstavljene zajedničke izmjene Izbornog zakona

Rezultat je aktivnosti koje dvije stranke provode proteklih mjeseci, a idu u smjeru stvaranja političkog pritiska na usvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona.

Namjera je da se uvede skeniranje otiska prsta, skeniranje biračkih listova te elektronsko brojanje na izborima.

“Prošli Opšti izbori su u istoriji BiH bili najkorumpiraniji. Izbori koji su kao nikada do sada ukrali demokratiju. Nećemo ništa izmisliti kada kažemo da svaka korupcija u BiH počinje i završava na izbornim krađama.

Lokalni izbori 2024. će biti uzaludni ako se u ovoj neizbornoj godini ne usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona. Mi smo sačinili jedan prijedlog s kojim ćemo ići svim političkim strankama u oba entiteta i tražićemo da prihvate ono što je napisano ovdje”, naveo je Slaven Raguž.

Neizborna godina je šansa za uvođenje modernih tehnologija.

“To su ključni preduslovi da se konačno uđe u izbore sa poštenim namjerama. U moru priča oko brojnih prioriteta, mislimo da je ovo prioritet broj jedan, kojim bi se otvorio put da sačuvamo ovo društvo, na određenim demokratskim vrijednostima u kojima svaki glas vrijedi.

Ovo što smo mi kao dvije političke partije uradili, nema nikakav politički prizvuk. Ovo je naš poziv da svi zajedno ovo usvojimo. Ovo su suštinske i najpotrebnije izmjene”, zaključio je Borenović.

(N1)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

E vala

13.11.2023 17:52

Nisam clan crvenih Ali otkud Borenovic ,Ivanicu, Dokicu .... toliko toga -sigurno od plate. E moj glupi narode

ODGOVORITE
Name

re

13.11.2023 19:00

Ono, kad neko izgubi 10 izbornih ciklusa zaredom i nije mu dosta.

Name

Re re

13.11.2023 19:40

O ne krade izbore kao vi sektaski lopovi.

Name

Pera

13.11.2023 17:54

Šmit će reći da od toga nema ništa! Izbore po starom, biće malih nepravilnosti a pobediće onaj koga on podrži!

ODGOVORITE
Name

Borenoviću,

13.11.2023 18:28

Izbore ste izgubili, zato što vas narod neće. Vi ste to isplanirali još mnogo prije izbora, da bi imali opravdanje pred narodom. Dovesti trubače u 23h,i slaviti pobjedu može samo neko ko je to davno isplanirao i na taj način vršiti pritisak na cik. Svako ko je učestvovao na izborima zna da u to vrijeme ne može biti prebrojano ni 50%glasačkih listića. Čovječe jesi li ti svestan da su se brojali listići za 4 nivoa vlasti. Doza Boga da su lokalni pa inekako, ali ovo je sve bilo isplanirano. Prestanite se više blamirati, i spremite se za lokalne, mada koliko znam vi i nemate šta očekivati na tim izborima, jer u mnogim opštinama i ne postoji te.

ODGOVORITE
Name

Boriću, Botiću

13.11.2023 18:58

Boriću, Boriću, a šta bi od ponoći do sutradan. Postizborna putanja. Da ti Baja zamijeni vreće i pokrade izbore. Zašto bi sada bio problem otisak prsta i elektronsko brojanje. Kome to smeta, osim lopovima kao što su tvoji. Boriću, Boriću, providan si.

Name

Re Borenoviću

13.11.2023 19:20

Izbori su brutalno pokradeni od strane režima i to znaju i članovi CIK,i dodig i visoki predstavnik,tako da je negiranje krađe bespredmetno

Name

Za Re Borenoviću,

13.11.2023 20:07

Ko kaže da se bojimo, a šta će se izmisliti tada kada uzmete otisak prsta, skeniranje, elektronski prebrojite i opet izgubite izbore. Jeste li vi svesni koliko nas ima samo članova, a i simpatizera. Vi ste stvarno zaluđeni tom laži da su izbori pokradeni. Razmislite glavom, ako išta imate u njoj, da li se mogao imati rezultat izbora u 23 h. Žao mi je ako verujete u te bajke, jer onda džaba vam svi skeneri i ostale novotarije jer vi verujete samo u ono u šta vi želite, ili priželjkuje da se desi, ali od toga ništa. Vi niste svesni da su vam kandidati nikakvi.

Name

Milena

13.11.2023 18:55

Dobra ideja, bravo!

ODGOVORITE
Name

Goksi

13.11.2023 18:56

Kad bi uspjeli uvesti skenere snsd ode u proslost.

ODGOVORITE
Name

Бањалука

13.11.2023 18:57

Одлично ради ПДП.Свака част Бореновићу, само напријед.

ODGOVORITE
Name

Добрица Рудо

13.11.2023 18:58

Прави приједлог, подржавам.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

13.11.2023 22:17

Ne bude li el.glasanja,iz moje kuće ne izlazimo na glasanje (4 člana),mandat mora pripadati stranci i cenzus povećati na 5%.

Name

Cinjenica

14.11.2023 08:12

Ne mogu demokratski izbori nikad biti dok u Ustavnom sudu imate strance, dok je guverner BiH strani placenik, koji po nekom cudnom pravu ima mogucnost da potvrdi bilo kakve izbore, da smjeni koga pozeli, da ukine ili postavi Zakon po svojoj volji ili potrebi, da odluci da li za nesto ima para ili nema i sl. Sjecate se konferencije za medije sefa CIK-a nakon proslih izbora, onog zvanicnog objavljivanja izborne kradje i nedostatka sredstava da se prevara istrazi?! Covjek lijepo rekao za one koji znaju citati sustinu, stranci pritiscu da se sto prije potvrde rezultati, jer hoce vlast pod hitno da se formira, budzet za izbore daju vladajuci, a on je mali za istragu ogromne izborne kradje, druga instanca je Sud BiH koji nema resurse ni kapacitet da to istrazi, a trece i najbitnije je da je i taj Sud i Tuzilastvo i policije i svi organi koji bi trebali stvoriti uslove da se provedu istrage i dovede do pravnog rjesenja ustvari pod uticajem upravo onih koji su ucestvovali u kriminalu...dakle vlast. U takvim uslovima, jasno je svima, da zbog obicnih gradjana i njihovog prava na demokratiju, izbor, itd, nije vrijedno da se bori sa takvom drzavnickom mafijom. Inace, realno, jedino narod ako nekad odluci moze promjeniti sistem i izabrati svoj put, nacin uredjenja i funkcionisanja drustva u sustini, sve drugo su zamlacivanja u robovlasnickom i autokratskom sistemu sa stranim guvernerom i njegovim kvislinzima tu.

ODGOVORITE