Саливен: Бајден жели да обнови војне везе са Кином

- Амерички председник Џозеф Бајден жели да обнови војне контакте и везе са Кином, саопштио је национални саветник за безбедност Беле куће Џејк Саливен, неколико дана уочи сусрета Бајдена и кинеског председника Си Ђинпинга.

Свијет 13.11.2023 | 08:06
Саливен: Бајден жели да обнови војне везе са Кином

Бајден ће се са Сијем срести први пут ове године у среду, током Азијско-пацифичког економског самита о сарадњи у Сан Франциску, пренео је Ројтерс.

Ово ће бити тек други сусрет двојице лидера откако је Бајден преузео председничку функцију у јануару 2021. године.

"Председник је одлучан да види обнављање војних веза, јер верује да је то у националном безбедносном интересу САД. Потребне су нам те линије комуникације, тако да не дође до погрешних прорачуна или неспоразума", рекао је Саливен синоћ за Си-Би-Ес.

Саливен је рекао да би војне везе и контакти могле да се обнове на сваком нивоу, од високих војних лидера, до тактичког оперативног нивоа, у областима на мору и ваздухопловству у региону Индо-Пацифика.

Саливен је за Си-Ен-Ен рекао да ће Бајден покушати да начини напредак по питању војних веза током сусрета са Сијем, али је одбио да изнесе више детаља.

"Кинези су, практично, прекинули те комуникационе везе. Председник Бајден жели да их обнови. То је једна од главних тема", рекао је Саливен.

Током сусрета, очекује се да ће Бајден и Си разговарати о бројним светским темама, од рата Израела и Хамаса, руског напада на Украјину, везе Северне Кореје са Русијом, Тајвана, Индо-Пафицика, људских права, производње фентанила, до вештачких интелигенција, поштене трговине и економским односима, рекао је високи амерички званичник.

(Тањуг) Фото:  Тањуг/АП

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Маxо

13.11.2023 08:46

Живио Марxизам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехе

13.11.2023 11:25

Мало сутра

Name

Мисли

13.11.2023 09:07

Мисли сенилни Бајден да је кинески предсједник наиван.Чуј да Америка да обнови војне везе са Кином.Па би хтјели американци да се у некој будућности уортаче са Кином против Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаш ли ти да је УСА

13.11.2023 22:59

Била та која је кину ослободила у WW2 од Јапана?

Name

Сто се тице

13.11.2023 09:42

Велликих сила све оне искљуциво вјерују "у гарант" своју сопствену снагу и моц (да је и имају и побољсају). Остало су само мантре, трговина итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од Америке

13.11.2023 10:23

Очекивати истину,и добронамјерност,било би више него сулудо! Толико лажних оптужби и притисака на Кину,а,сад би сарадњу,која би ишла у њихову корист...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.11.2023 14:46

Где скрипи, ста је ово сад одједном? Мозда је ово покусај градјења савеза, две велике сили, против треце? У политици се све брзо мења нема правила,интерес и само интерес. Овај савез ми се цини немогуц, као савез Путина и Зеленског, али све је могуце, луда и узарена су политицка времена. Нека само прицају и покусавају, вазно је да се спреци јос неки рат, и постојеци ратови прекину.

ОДГОВОРИТЕ