Saliven: Bajden želi da obnovi vojne veze sa Kinom

- Američki predsednik Džozef Bajden želi da obnovi vojne kontakte i veze sa Kinom, saopštio je nacionalni savetnik za bezbednost Bele kuće Džejk Saliven, nekoliko dana uoči susreta Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Svijet 13.11.2023 | 08:06
Saliven: Bajden želi da obnovi vojne veze sa Kinom

Bajden će se sa Sijem sresti prvi put ove godine u sredu, tokom Azijsko-pacifičkog ekonomskog samita o saradnji u San Francisku, preneo je Rojters.

Ovo će biti tek drugi susret dvojice lidera otkako je Bajden preuzeo predsedničku funkciju u januaru 2021. godine.

"Predsednik je odlučan da vidi obnavljanje vojnih veza, jer veruje da je to u nacionalnom bezbednosnom interesu SAD. Potrebne su nam te linije komunikacije, tako da ne dođe do pogrešnih proračuna ili nesporazuma", rekao je Saliven sinoć za Si-Bi-Es.

Saliven je rekao da bi vojne veze i kontakti mogle da se obnove na svakom nivou, od visokih vojnih lidera, do taktičkog operativnog nivoa, u oblastima na moru i vazduhoplovstvu u regionu Indo-Pacifika.

Saliven je za Si-En-En rekao da će Bajden pokušati da načini napredak po pitanju vojnih veza tokom susreta sa Sijem, ali je odbio da iznese više detalja.

"Kinezi su, praktično, prekinuli te komunikacione veze. Predsednik Bajden želi da ih obnovi. To je jedna od glavnih tema", rekao je Saliven.

Tokom susreta, očekuje se da će Bajden i Si razgovarati o brojnim svetskim temama, od rata Izraela i Hamasa, ruskog napada na Ukrajinu, veze Severne Koreje sa Rusijom, Tajvana, Indo-Paficika, ljudskih prava, proizvodnje fentanila, do veštačkih inteligencija, poštene trgovine i ekonomskim odnosima, rekao je visoki američki zvaničnik.

(Tanjug) Foto:  Tanjug/AP

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Maxo

13.11.2023 08:46

Živio Marxizam

ODGOVORITE
Name

Ehe

13.11.2023 11:25

Malo sutra

Name

Misli

13.11.2023 09:07

Misli senilni Bajden da je kineski predsjednik naivan.Čuj da Amerika da obnovi vojne veze sa Kinom.Pa bi htjeli amerikanci da se u nekoj budućnosti uortače sa Kinom protiv Rusije.

ODGOVORITE
Name

Znaš li ti da je USA

13.11.2023 22:59

Bila ta koja je kinu oslobodila u WW2 od Japana?

Name

Sto se tice

13.11.2023 09:42

Vellikih sila sve one iskljucivo vjeruju "u garant" svoju sopstvenu snagu i moc (da je i imaju i poboljsaju). Ostalo su samo mantre, trgovina itd....

ODGOVORITE
Name

Od Amerike

13.11.2023 10:23

Očekivati istinu,i dobronamjernost,bilo bi više nego suludo! Toliko lažnih optužbi i pritisaka na Kinu,a,sad bi saradnju,koja bi išla u njihovu korist...

ODGOVORITE
Name

Miroslav

13.11.2023 14:46

Gde skripi, sta je ovo sad odjednom? Mozda je ovo pokusaj gradjenja saveza, dve velike sili, protiv trece? U politici se sve brzo menja nema pravila,interes i samo interes. Ovaj savez mi se cini nemoguc, kao savez Putina i Zelenskog, ali sve je moguce, luda i uzarena su politicka vremena. Neka samo pricaju i pokusavaju, vazno je da se spreci jos neki rat, i postojeci ratovi prekinu.

ODGOVORITE