Електронске цигарете све више користе ученици

Малољетници у Српској све чешће користе електронске цигарете, које су им надохват руке. У Федерацији БиХ истраживање из 2019. године показује да 11 одсто ученика узраста од 13 до 15 година користи тзв,, вејп". У Републици Српској нема ових података.

Република Српска 12.11.2023 | 20:06
Електронске цигарете све више користе ученици

Електронске цигарете последњих година главна су тема међу основцима, а посебно средњошколцима. Користе их у парковима, на одмору. Због једноставне употребе и разноврсних слатких арома много су привлачније  од цигара. За младе оне су само тренд, а не опасност.

Много ученика прескаче ужину ради куповине вејпа. Јер само се види на великом одмору дођу узети као група од десетак људи каже ученик једне средње школе у Републици Српској. 

Млади то схватају као тренд, а љекари упозоравају на њихову штетност.

"Све те замјене које се раде доприносе наставку штетног дјеловања на, сваког појединца. И да многи не схватају да у било ком периоду живота кад оставе цигарете доприносе много свом здрављу", каже
Горан Бирчаковић, доктор у Дому здравља Зворник. 

Иако љекари упозоравају на штетне последице, законска регулатива у Републици Српској их не види као проблем.

За разлику од дувана или алкохола малољетна лица их могу купити у било којој трговини. Лака доступност их чини још привлачнијим.

Према последњем истраживању рађеном у ФБиХ електронске цигарете конзумира око 11 одсто ученика узраста од 13 до 15 година.

Какво је стање у Републици Српској и да ли уопште имају ове податке од Министарства здравља и социјалне заштите нисмо сазнали. 

Ни Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Републике Српске не зна колико младих користи електронске цигарете.

Она каже да нема информације са терена од стране руководства школе да је то у масовној употреби.

"О томе јесте било приче и свакако разматраћемо то са министарством здравља може ли то да се измјери, у ком обиму се користи, који ученици користе. Предузећемо све што је у нашој моћи, а то зависи и од оних који продају", каже Стојичић. 

О овој теми директори основних и средњих школа у Зворнику, које смо контактирали, нису хтјели причати.

Иако до министра просвјете и културе Републике Српске из школа не стиже информација о коришћењу електронских цигарета, ученици кажу да  наставници знају за овај проблем и покушали су дјеци скренути пажњу на њихову штетност. 

"Јесу, али мислим да су и они примјетили да се ништа више не може урадити. Да је мало и касно па су покушали рећи да то није у реду. Да то није добро за конзумирати", каже ученик. 

Поставља се питање шта све руководства школа прећуткују ресорном министарству.

Док једни прећуткују, а закон не каже другачије републичком инспекторату везане су руке.

У саопштењу наводе да у Републици Српској, према важећим законима, нису прописани критеријуми за ове врсте производа, а који би могли бити предмет инспекцијске контроле.

Тако је све  препуштено на савјест трговцима, а зарада је изгледа ипак приоритет.

(БН) Фото: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мицко

12.11.2023 20:35

На залост, али тако је. И никакве казне за то. Како год се казњава продаја алкохола и кладјење малолетним лицима, тако би требало и с цигаретама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

12.11.2023 23:05

Министрица ниста не зна а само плату зна узимати.

Name

Родитељ

12.11.2023 20:39

Пустите ви Вејп и енергетска пића....шта је са кладионицама и кафанама у близини школа? Дјеца ће масовно постати зависници од кладионица и коцке прије што постану зависни од вејпа и других енергетских пића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

12.11.2023 20:51

То је све васпитање родитеља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, родитељи

13.11.2023 00:56

Сами пуше а хтјели би да им дјеца не пуше.

Name

Профа

12.11.2023 23:03

Радије иду у кладионице већ да доручкују !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А дрога???

13.11.2023 06:29

Лако ћемо за ово..Колико их дува оно???? Е мој друже.. то је за прицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

13.11.2023 06:31

...не морају било коме да се правдају. Ми смо здрава нација, то се зна. Каква истразивања и друга срања? Срби морају све да пробају и да имају искуства. За остале нас није брига. Нека поцркају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пике

13.11.2023 09:33

Вјероватно ћемо донијети законска рјешења 2030 године, познати смо по томе да наша министатства раде свој посао, да пратимо негативне појаве и на вријеме реагујемо, да не причамо о превентивној реакцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНА

13.11.2023 14:21

ТО ЈЕ ЗАБРАЊЕНО У ЕВРОПИ. ВИСЕ СТЕТЕ ОД ЦИГАРА.

ОДГОВОРИТЕ