Милионски износи за закуп зграде у Бањалуци

Из Дирекције је за БН саопштено да је у том периоду за кирију потрошено више од осам милиона марака.

Босна и Херцеговина 12.11.2023 | 18:40
Милионски износи за закуп зграде у Бањалуци

Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине годинама не успијева трајно да ријеши питање смјештаја, а за то вријеме плаћа енормне износе за закуп зграде у Бањалуци.

Бивши министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић је отишао са ове функције, а да није успио купити зграду за смјештај запослених. Сада је на потезу његов насљедник Един Форто и Савјет министара, а за куповину зграде обезбијеђено је 10 милиона марака.

Од 2009. године Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине покушава да купи зграду у Бањалуци за смјештај запослених. Мијењали су се ресорни министри, најављивали трајно рјешење овог питања, али до данас без успјеха.

Из Дирекције је за БН саопштено да је у том периоду за кирију потрошено више од осам милиона марака.

Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ од 2009. године, од како је преселила у Бањалуку, до данас користи закупљене просторије и поред тога што је Савјет министара БиХ још 2008. године задужио Дирекцију и Министарство комуникација и транспорта БиХ да ријеше питање трајног смјештаја Дирекције путем куповине пословних просторија у Бањалуци.

До сада је Дирекција, за потребе смјештаја, утрошила око 8,5 милиона КМ.

Зато је дирекција заједно са ресорним министарством припремила одлуку о куповини у којој се наводи да се купује простор између 1800 до 2000 квадрата, а траже канцеларије за 70 запослених, просторије за састанке, семинаре, архиву и тестирање пилота и контролора летења.

Набавка ће бити финансирана од сопствених прихода прије свега накнада за прелете преко Босне и Херцеговине. Уговор о закупу тренутног простора истиче 7. новембра, а када се саберу износи за кирију, кажу у опозицији, већ су могли да купе објекат за своје потребе.

"За све те године је потрошено око 8,5 милиона тако ревизори рачунају за смјештај. У једном периоду тај смјештај је био висок и након тога се нашао смјештај по мало нижој цијени, али све то кошта саму дирекцију и било лакше да су средства која су могла и јесу обезбијеђена да су она потрошена за куповину зграде у Бањалуци када су и квадрати и могућност за куповину била доста лакша", каже Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. 

Дирекција за цивилно ваздухопловство није једина институција БиХ која годинама издваја милионска средства за крије, јер није било политичке воље да се питање смјештаја трајно ријеши, кажу економисти и упозоравају да се ту годинама провлаче и интереси појединаца.

"У том великом простору сукоба и концепција и интереса налази се и онај мали међупростор који се зове изнајмљивање па и он политички добија на значају тако да имамо један велики сплет интереса који се појављују у овоме и велики сукоб политичара око тих интереса односни њихова стална потреба да праве неке компромисе и да дијеле политички колач", сматра економиста Славиша Раковић.

Поред Дирекције, у фокусу јавности је и куповина зграде за смјештај Управе за индиректно опорезивање за око 70 милиона марака. Опозиција тврди да ће ова зграда бити купљена од фирме Гранд Трејд у власништву, Додиковог кума, Миле Радишића.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ИСТОРИЧАР

12.11.2023 19:17

Та Дирекција је заједничко недјело преноса надлежности који су у два одвојена акта починили Младен Иванић и Милорад Додик, сваки из својих личних интереса и у своје вријеме. Директни извршиоци овог нечасног посла су били Бранко Докић и Никола Шпирић. Резултат је општа пропаст цивилног ваздухопловства којим се сада баве конобари и собарице. Ако требају чињенице и то није проблем !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

13.11.2023 07:56

Пола пије - пола шарцу даје!

Name

Има рјешење

12.11.2023 19:49

Па нека купе онај контроверзни комплекс Гранде траде у БЛ. Па да се уједно ријеши и горући проблем кумова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђија

12.11.2023 20:13

Зато су плаћали закуп зграде код Беме мин 3-4 пута скупље од тржишних цијена за ту неатрактивну локацију🙃

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

12.11.2023 20:27

Има се може се,па и кад купе распадају се први примјер је зграда инспектората у инцелу.Купљена пропада буквално а прљава само тако.Што ће ново кад упропастише све кад купе и не одржавају хигијена нула што ће им ново треба све у бараке спремити од новога болнице обновити и љекове.11

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеалноО

12.11.2023 20:56

Село је закон Може за 10.ооо.ооо направити зграду на периферији града Негдје на брду да се далеко види Па нека надгледају небо над Српском

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риголето

13.11.2023 06:24

У Бања Луци ничу стамбене и пословне зграде као печурке послије кише па је симптоматично да проблем смјештаја Дирекције за цивилно ваздухопловство до сада није ријешен. Надлежни вјероватно чекају прилику да њихов кум или неко други на продају понуди своју зграду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко бема

13.11.2023 13:47

Ја сам доктур за зене

ОДГОВОРИТЕ