Milionski iznosi za zakup zgrade u Banjaluci

Iz Direkcije je za BN saopšteno da je u tom periodu za kiriju potrošeno više od osam miliona maraka.

Bosna i Hercegovina 12.11.2023 | 18:40
Milionski iznosi za zakup zgrade u Banjaluci

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine godinama ne uspijeva trajno da riješi pitanje smještaja, a za to vrijeme plaća enormne iznose za zakup zgrade u Banjaluci.

Bivši ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović je otišao sa ove funkcije, a da nije uspio kupiti zgradu za smještaj zaposlenih. Sada je na potezu njegov nasljednik Edin Forto i Savjet ministara, a za kupovinu zgrade obezbijeđeno je 10 miliona maraka.

Od 2009. godine Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine pokušava da kupi zgradu u Banjaluci za smještaj zaposlenih. Mijenjali su se resorni ministri, najavljivali trajno rješenje ovog pitanja, ali do danas bez uspjeha.

Iz Direkcije je za BN saopšteno da je u tom periodu za kiriju potrošeno više od osam miliona maraka.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH od 2009. godine, od kako je preselila u Banjaluku, do danas koristi zakupljene prostorije i pored toga što je Savjet ministara BiH još 2008. godine zadužio Direkciju i Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da riješe pitanje trajnog smještaja Direkcije putem kupovine poslovnih prostorija u Banjaluci.

Do sada je Direkcija, za potrebe smještaja, utrošila oko 8,5 miliona KM.

Zato je direkcija zajedno sa resornim ministarstvom pripremila odluku o kupovini u kojoj se navodi da se kupuje prostor između 1800 do 2000 kvadrata, a traže kancelarije za 70 zaposlenih, prostorije za sastanke, seminare, arhivu i testiranje pilota i kontrolora letenja.

Nabavka će biti finansirana od sopstvenih prihoda prije svega naknada za prelete preko Bosne i Hercegovine. Ugovor o zakupu trenutnog prostora ističe 7. novembra, a kada se saberu iznosi za kiriju, kažu u opoziciji, već su mogli da kupe objekat za svoje potrebe.

"Za sve te godine je potrošeno oko 8,5 miliona tako revizori računaju za smještaj. U jednom periodu taj smještaj je bio visok i nakon toga se našao smještaj po malo nižoj cijeni, ali sve to košta samu direkciju i bilo lakše da su sredstva koja su mogla i jesu obezbijeđena da su ona potrošena za kupovinu zgrade u Banjaluci kada su i kvadrati i mogućnost za kupovinu bila dosta lakša", kaže Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo nije jedina institucija BiH koja godinama izdvaja milionska sredstva za krije, jer nije bilo političke volje da se pitanje smještaja trajno riješi, kažu ekonomisti i upozoravaju da se tu godinama provlače i interesi pojedinaca.

"U tom velikom prostoru sukoba i koncepcija i interesa nalazi se i onaj mali međuprostor koji se zove iznajmljivanje pa i on politički dobija na značaju tako da imamo jedan veliki splet interesa koji se pojavljuju u ovome i veliki sukob političara oko tih interesa odnosni njihova stalna potreba da prave neke kompromise i da dijele politički kolač", smatra ekonomista Slaviša Raković.

Pored Direkcije, u fokusu javnosti je i kupovina zgrade za smještaj Uprave za indirektno oporezivanje za oko 70 miliona maraka. Opozicija tvrdi da će ova zgrada biti kupljena od firme Grand Trejd u vlasništvu, Dodikovog kuma, Mile Radišića.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ISTORIČAR

12.11.2023 19:17

Ta Direkcija je zajedničko nedjelo prenosa nadležnosti koji su u dva odvojena akta počinili Mladen Ivanić i Milorad Dodik, svaki iz svojih ličnih interesa i u svoje vrijeme. Direktni izvršioci ovog nečasnog posla su bili Branko Dokić i Nikola Špirić. Rezultat je opšta propast civilnog vazduhoplovstva kojim se sada bave konobari i sobarice. Ako trebaju činjenice i to nije problem !!!

ODGOVORITE
Name

Одговор

13.11.2023 07:56

Пола пије - пола шарцу даје!

Name

Ima rješenje

12.11.2023 19:49

Pa neka kupe onaj kontroverzni kompleks Grande trade u BL. Pa da se ujedno riješi i gorući problem kumova.

ODGOVORITE
Name

Đorđija

12.11.2023 20:13

Zato su plaćali zakup zgrade kod Beme min 3-4 puta skuplje od tržišnih cijena za tu neatraktivnu lokaciju🙃

ODGOVORITE
Name

Lav

12.11.2023 20:27

Ima se može se,pa i kad kupe raspadaju se prvi primjer je zgrada inspektorata u incelu.Kupljena propada bukvalno a prljava samo tako.Što će novo kad upropastiše sve kad kupe i ne održavaju higijena nula što će im novo treba sve u barake spremiti od novoga bolnice obnoviti i ljekove.11

ODGOVORITE
Name

RealnoO

12.11.2023 20:56

Selo je zakon Može za 10.ooo.ooo napraviti zgradu na periferiji grada Negdje na brdu da se daleko vidi Pa neka nadgledaju nebo nad Srpskom

ODGOVORITE
Name

Rigoleto

13.11.2023 06:24

U Banja Luci niču stambene i poslovne zgrade kao pečurke poslije kiše pa je simptomatično da problem smještaja Direkcije za civilno vazduhoplovstvo do sada nije riješen. Nadležni vjerovatno čekaju priliku da njihov kum ili neko drugi na prodaju ponudi svoju zgradu.

ODGOVORITE
Name

Marinko bema

13.11.2023 13:47

Ja sam doktur za zene

ODGOVORITE