На прагу смо зиме, зештитите биљке и дајте им љубав

"Ово вријеме је оптимално за садњу", поручила је у Јутарњем програму БН ТВ инжењер хортикултуре Вера Вуковић Бојановић.

Вијести 11.11.2023 | 08:42
На прагу смо зиме, зештитите биљке и дајте им љубав

Бојановић Вуковић је истакла да је киша у овом времену добродошла јер су биљке жедне, а дрвеће у двориштима, парковима и шумама неће одбацити своје лишће тек тако лако. 

"Ово је и прави период да се засадни нешто у дворишта, јер ће јесења садња дати праве резултате на прољеће и љето. Биљке ће се боље примити ако се засаде у овом периоду. Посебно је, потом, пажњу обратити на љето. Код нас је љето постало изузетно топло, без влаге, па је неопходно чешће залијевање и повремено окопавање", поручила је Вуковић Бојановић.

Она је напоменула да се не "трчи за маказама, јер младим биљкама није потребно орезивање".

"Није више потребно заштити вањске биљке током зиме. Почели смо да садимо палме и банане у двориштима и оне опстају, тако да наше дворишне биљке није потребно штитити. Собно биље које је било на терасама је потребно унијети у куће, обавезно уз прозоре, уз свјетлост, а никако у ћошкове."

"Уљепшајте свој животни простор. Ништа није скупо. Довољно је да обратите пажњу на биљке око себе... Маховине, брезе, врбе... Све то, уз мало труда, воље и жеље, учиниће ваш простор топлијим. Дајте биљкама љубав и оне ће вам на најљепши начин вратити", рекла је Вуковић Бојановић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 0

Оставите коментар