Na pragu smo zime, zeštitite biljke i dajte im ljubav

"Ovo vrijeme je optimalno za sadnju", poručila je u Jutarnjem programu BN TV inženjer hortikulture Vera Vuković Bojanović.

Vijesti 11.11.2023 | 08:42
Na pragu smo zime, zeštitite biljke i dajte im ljubav

Bojanović Vuković je istakla da je kiša u ovom vremenu dobrodošla jer su biljke žedne, a drveće u dvorištima, parkovima i šumama neće odbaciti svoje lišće tek tako lako. 

"Ovo je i pravi period da se zasadni nešto u dvorišta, jer će jesenja sadnja dati prave rezultate na proljeće i ljeto. Biljke će se bolje primiti ako se zasade u ovom periodu. Posebno je, potom, pažnju obratiti na ljeto. Kod nas je ljeto postalo izuzetno toplo, bez vlage, pa je neophodno češće zalijevanje i povremeno okopavanje", poručila je Vuković Bojanović.

Ona je napomenula da se ne "trči za makazama, jer mladim biljkama nije potrebno orezivanje".

"Nije više potrebno zaštiti vanjske biljke tokom zime. Počeli smo da sadimo palme i banane u dvorištima i one opstaju, tako da naše dvorišne biljke nije potrebno štititi. Sobno bilje koje je bilo na terasama je potrebno unijeti u kuće, obavezno uz prozore, uz svjetlost, a nikako u ćoškove."

"Uljepšajte svoj životni prostor. Ništa nije skupo. Dovoljno je da obratite pažnju na biljke oko sebe... Mahovine, breze, vrbe... Sve to, uz malo truda, volje i želje, učiniće vaš prostor toplijim. Dajte biljkama ljubav i one će vam na najljepši način vratiti", rekla je Vuković Bojanović.

(BN) Foto: BN

Komentari / 0

Ostavite komentar