Врховни суд БиХ нема подршку из Републике Српске

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на предстојећој сједници разматраће Приједлог закона о Врховном суду Босне и Херцеговине који је предложио Денис Звиздић, замјеник предсједавајућег Представничког дома, а сигурно је да тај закон неће проћи, јер неће добити подршку Републике Српске.

Босна и Херцеговина 11.11.2023 | 08:27
Врховни суд БиХ нема подршку из Републике Српске

"Звиздић као да не учествује у разговорима партнера на нивоу БиХ, гдје је договорено да се у оквиру Суда БиХ оснива апелационо одјељење како би се обезбиједила двостепеност. Све је усаглашено, осим сједишта тог суда и сада он, из не знам којег разлога, предлаже закон који би био антиуставан и који би успоставио неки врховни суд као врховни ауторитет у БиХ", рекао је Милорад Којић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

У самом закону који је предложио Звиздић наведено је да разлог за успостављање врховног суда БиХ треба разликовати апелациону надлежност другостепеног одјељења Суда БиХ и Уставног суда БиХ и касациону надлежност врховног суда.

"На тај начин би се јасно одвојила специфична улога другостепеног одјељења Суда БиХ и Уставног суда БиХ од специфичне улоге врховног суда БиХ, која се односи на подручје контроле законитости, примјену права и заузимање општих правних ставова. Оснивањем Врховног суда БиХ завршила би се пирамида правосуђа у БиХ, јер је познато да све државе региона, а и највећи дио држава ЕУ, имају посебан врховни суд као трећестепени орган који се бави уједначавањем судске праксе и заштитом правне сигурности свих грађана", наводи се у образложењу закона о врховном суду БиХ који је предложио Звиздић.

Којић истиче да не постоји никаква могућност успостављања врховног суда БиХ те да странка из које он долази сигурно неће дати подршку.

"Наша реакција је јасна, ако он сматра да је потребан врховни суд, онда ми сматрамо и предложили смо да престану важити Суд и Тужилаштво БиХ", истакао је Којић.

У образложењу предложеног закона, Звиздић је навео и да је врховни суд једини начин да се кроз уједначавање судске праксе створи јединствен правни простор.

"У држави у којој паралелно постоје четири правна система и четири кривична закона успостављање једног врховног суда на нивоу државе је једини начин да се кроз уједначавање судске праксе створи јединствен правни простор. Неприхватљив је став да се једнакост грађана обезбјеђује на нивоу ентитета. Устав БиХ свим грађанима гарантује једнакост пред законом, и то је гаранција коју мора испоштовати држава Босна и Херцеговина, а не ентитети, кантони или Брчко дистрикт", наводи се у образложењу и додаје да је правна сигурност и једнакост од суштинске важности за просперитет државе.

Приједлогом закона о којем ће расправљати посланици наведено је и да сједиште врховног суда треба да буде у Сарајеву те да предсједник Врховног суда треба најмање два пута годишње да одржава заједничке колегијуме са предсједницима Апелационог одјељења Суда БиХ, Врховног суда ФБиХ, Врховног суда Републике Српске и Апелационог одјељења Брчко дистрикта.

"Сигурно ми као посланици из Републике Српске нећемо такав закон прихватити нити ћемо гласати за њега. Господин Звиздић је дио већине у заједничким институцијама БиХ и као такав, ја не вјерујем да је он овај приједлог усагласио са својим колегама из СНСД-а, него да је то његов властити приједлог и властита иницијатива. Вјерујем да нико од нас посланика из Републике Српске неће ово подржати", рекла је Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Она каже да је чуди то што се у исто вријеме разговара о закону о Суду БиХ у тој истој владајућој коалицији, гдје се предвиђају одређене измјене тог закона, гдје се предвиђа, бар оно што смо видјели, пренос, одређеног дијела надлежности, односно оснивање нових судова.

"То је оно што ме брине, а ова Звиздићева иницијатива ме уопште не брине, то неће проћи код посланика из Републике Српске", рекла је Пекићева.

(Незавсине новине) Фото: ПС БиХ

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Ненад-Нострадамус

11.11.2023 08:35

Ма какви посланици Додик одуцује све сто посланици усвоје то це Додик по лицном интересу да понисти,Додик одуцује о свему немој да се лаземо.Он наредјује посланицима како да гласају па им онда све то понисти једним потписом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који црни посланици

11.11.2023 09:38

Па њих се ниста не пита. Водја нареди и тако морате или сут карта.

Name

лукавица

11.11.2023 10:07

Тачно тако.Пекићка може говорити у име опозиције али како ће гласати СНСД-е то се не зна.Добар кредит и ЗА.

Name

Ре

11.11.2023 10:10

Све марионете и кукавице.

Name

Мицко

11.11.2023 10:42

Сулејман црни он све одредјује а ове сице племица њих се ниста не пита јер Баја је направи закон по којем он као највеци свјетски криминалац никад неце доспјети на робију.

Name

Ре

11.11.2023 14:37

Теби се Додик стално привиђа!

Name

Фдту

11.11.2023 08:35

Полако, пристацете ви на све кад јос мало пресусе извори новца и кад будете позајмљивали од Бинга да презивите мјесец. Полако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уф

11.11.2023 10:36

Полако ти, да ти на нос не изађе.

Name

Ре уф

11.11.2023 19:21

Цувај трактор да ти неби затребао

Name

Xxл

11.11.2023 08:39

Ви не дозвољавате да било шта прође сто би било нормално, па кад вас прозову да све опструисете ви у глас причате како лазу. Али кад погледаш ко су те фаце све је јасно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

11.11.2023 10:15

Ми опструишемо, а ви сте као добри... Е неће да буде тако. Колико ме сјећање служи, после задњих избора, ви добри, мислим на ваше политичаре, сте одабрали ,,партнере" из РС које сте хтјели... Чак су рекли да бирају мање зло, је ли вам ко бранио да одаберете другу страну... Зато сад шутите и само размишљајте да су они сви ту гдје јесу, само да би ту и остали што дуже, а пара капље и то добра...

Name

+

11.11.2023 08:44

Ништа то не треба подржати.. То је у другим Државама. А ми имамо паралелан Систем. Гдје је мора оџати правило. Два ентитета и ДИСТРИХТ Брчко и три конститутивна Народа. Обичан грађанин.и

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

11.11.2023 11:28

Иди у шуму код браћа балвана таленту. Нико ту причу не вјеруке више! Хоћемо нормалан живот и нормалну државу да нисмо таоци мафије.

Name

Гаги

11.11.2023 08:52

Зна Звиздић да то неће проћи.Знају посланици СНСД-а да и оно што они предлажу неће проћи.Али треба народу показати да се нешто ради.Јер иду општински избори.А 8000км примања мјесечно за продају магле добра су пара за нерад.Једино ако народ(читај овце)не мисли да је покретање иницијатива неки дубокоумни посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гаги

11.11.2023 10:59

км су километри а КМ конвертибилне марке, на шта си мислио кад си написао 8000 км.

Name

Ре ре гаги

11.11.2023 19:11

Ти си неки квалитетни СНСД бот.У цијелом човјековом одличном коментару нашао си замјерку на велико и мало слово.Иди нек ти Миле да какав добар сендвић.

Name

Цоцо

11.11.2023 08:54

Засто ли се боре толико против судова постеном цовјеку је свеједно ако је суд на сваком метру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.11.2023 12:40

Истина. Поштеном човјеку је свеједно али Доду и црнолистасима и корумпираним појединцима није свеједно хоце свој Суд у свом дворишту. Никад такви неће зажељети да дрзава буде дио ЕУ јер им је прелијемо. Леже а реже ! Народ оде пут запада да и они надју себи бољи постени живот а и мир уз то без тензија.

Name

ало

11.11.2023 13:38

Додик ће пристати само ако вратите поткованог

Name

Бања Лука

11.11.2023 08:59

Па ми одавде и стварамо проблеме , никад напред свама.Једини смо кривци у свему,није ни чудо што нас свако мрзи.Тамо гдје нема проблема ,,Србин че га измислити.Реметилачки фактор Балкана је Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Бањалука

11.11.2023 10:10

Додика су довели АМЕРИКАНЦИ... Они Срби који неби били еметичаки фактор једноставно буду смјењени

Name

ре Бања Лука

11.11.2023 10:17

Па ти се онда потурчи и видиш нико те и даље неће дирати у Бања Луци.

Name

Босњак

11.11.2023 10:48

Није Србин вец политика,треба бити постен и раздвојити обичне људе од политике

Name

Боби

11.11.2023 11:30

То није истина! Срби су били врховни интелектуалци демократи и за суживот. Мафија је дошла узела цркву политику школе... ко рак се ширила са мржњом ради а гули шта стигне! Није проблем србин проблем је мафијашки државни систем.

Name

ре

11.11.2023 15:05

Зато су наши животи на маргини са бурлом у РС,што ви сви бурлини криминалци за све и свашта дајете свом бурли огромну подршку да тако буде што дуже све лоше против народа у РС.

Name

Фахруди

11.11.2023 09:02

Бољи ентитет неда да се успостави закон против мафијаса и пљацкароса који владају Р српском

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Фабрудин

11.11.2023 10:59

Чуј то!

Name

Лоповлук

11.11.2023 09:04

Никад у овој дрзави неце завладати заком против мафије док су на власти највеце свјетски профитери и олоси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q.Сави

11.11.2023 09:25

Кад се вец потписала оваква БИХ И кад сва три тора имају своје представнике у власти, и да заједницки управљају са овом дрзавом. Ста у ствари зеле представници српског народа,, па се ситуација натесе скоро и до сукоба, БИХ по Дејтону наставља континуитет РБИХ. Олабави Миле РС се пред банкротом а ЕУ даје сансу приступу 6 миљарди €. Новац за стабилизацију економије на свим нивоима и велика улагања Ја бирам то а они који бирају сецесију нестабилност и сукобе немају будуцност Миле олабави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немаш

11.11.2023 10:38

ти појма шта пишеш! Којих 6 црних милијарди за БиХ! Тај новац "обећавају" за све државе Балкана да ће им се подијелити и то под уцјеном 4 милијарде у кредитима и 2 милијарде као биће џаба! Значи уцјенимо вас задужимо вас дамо вам мало садаке и морате слушати све што вам кажемо да урадите! Глуп си ти к'о точак!

Name

Q.Сави

11.11.2023 12:23

@Немас: Кад улазис у расправу са паметнијим од себе онда добро процитај ста је хтјео паметни да каза а казе ПРИСТУПУ 6 МИЛИИЈАРДИ € Сто знаци кад сиромаку улети муха у гузицу њему драго, А колико це добити то овиси о сили из Бакинаца-

Name

Дида

11.11.2023 09:29

Па наравно!!! Суд је незгодна институција, поготово ако је независан. Он хоче да суди чак и политичарима који краду, лазу и варају. Није добар суд. Судови не требају да постоје. Довољна је полиција под контролом предсједника. Штаће нам судови??? Јел тако??? Јест!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дека

11.11.2023 09:50

КАДЦЕ ЈЕДНОМ ОВАЈ НАРОД ДА СВАТИ ДОГОД ЈЕ ДОДИК НА ВЛАСТИ ДА СУДОВИ НИКАД НЕЦЕ ИМАТИ СВОЈУ ПРАВУ СТРАНУ И ДА РАДЕ КАКО ТРЕБА ЈЕР ПО ЗАКОНУ И СУДИ ОН ЈЕ ПЉАЦКАРОС И МАФИЈАС ДВАДЕСЕТ ГОДИНА А ТО ПО ПРАВДИ СУДА СЛЕДУЈЕ РОБИЈА 300 ГОДИНА.

Name

Обицан цовјек

11.11.2023 10:37

Нама требају мали судови за обицне људе, за мања дјела, а велики судиви нетребају политицарима и бизнисменима се не суди, само их процесуира кад додју насуд, као нема довољно доказа

Name

Уф

11.11.2023 10:39

Хоче?Прво четврти основне. Онда полако даље, па некада после оставити коментар, гдје људи могу видјети неписменост,или писменост.

Name

Ре Дида

11.11.2023 11:08

Ма јесте тако. Довољна је полиција. А мозе и тузиластво али само Специјално за сакривање организованог криминала. Пардон, откривање писе у закону али “мало” се искривило. Судове поукидати.

Name

Боби

11.11.2023 11:32

Додик воли да буде турски кадија да тузи и да суди...па и те кадије су боље биле нек подкована црвена секта

Name

Арса

11.11.2023 11:23

Тај мали Којиц мисли да њега неко за нешто пита али муније јасно да се не пита ништа колико ни ја који нисам у парламенту.Он је један обично слуга вође секте који ради шта му се каже а како ради видјели смо на претходном послу који је обављао али је зато добро плаћен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

11.11.2023 11:26

Ма да, мафија да дозволи закон и ред... ко се цуди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

11.11.2023 11:26

Врховни, Уставни, Касациони све џаба кад су судије килави полтрони, продане душе без петље и срама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

11.11.2023 11:27

Сваки дан подмецу, покусавају наметнути себе као султане дејтонке. Сваки дан борба, па докле? Сваки дан треба бити опрезан, јер вребају, да би нам нанели стету. Мозда је стварно досло време, да са њима немамо никаква посла? И градјански рат је поцео, јер је Алија хтео целу тадасњу БиХ за себе. Сад кад се зна ко ста има, они гризу и хоце отети. Збогом је једино ресрње, у правом моменту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирослав

11.11.2023 12:20

Боту,иди по сендвич

Name

Дзо!

11.11.2023 15:42

Тако је Мирославе, збогом па правац у Њемацку, само тамо не идес због одвратног Алије, него зато сто те тај твој идол Додик опељусио до козе,..... осим ако ниси нека подгузна мува...!!!

Name

Јоја

11.11.2023 19:54

Какав врховни јесте ли ви нормални ...свака цаст српским посланицима последњем бастиону Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ