Vrhovni sud BiH nema podršku iz Republike Srpske

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na predstojećoj sjednici razmatraće Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine koji je predložio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, a sigurno je da taj zakon neće proći, jer neće dobiti podršku Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 11.11.2023 | 08:27
Vrhovni sud BiH nema podršku iz Republike Srpske

"Zvizdić kao da ne učestvuje u razgovorima partnera na nivou BiH, gdje je dogovoreno da se u okviru Suda BiH osniva apelaciono odjeljenje kako bi se obezbijedila dvostepenost. Sve je usaglašeno, osim sjedišta tog suda i sada on, iz ne znam kojeg razloga, predlaže zakon koji bi bio antiustavan i koji bi uspostavio neki vrhovni sud kao vrhovni autoritet u BiH", rekao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U samom zakonu koji je predložio Zvizdić navedeno je da razlog za uspostavljanje vrhovnog suda BiH treba razlikovati apelacionu nadležnost drugostepenog odjeljenja Suda BiH i Ustavnog suda BiH i kasacionu nadležnost vrhovnog suda.

"Na taj način bi se jasno odvojila specifična uloga drugostepenog odjeljenja Suda BiH i Ustavnog suda BiH od specifične uloge vrhovnog suda BiH, koja se odnosi na područje kontrole zakonitosti, primjenu prava i zauzimanje opštih pravnih stavova. Osnivanjem Vrhovnog suda BiH završila bi se piramida pravosuđa u BiH, jer je poznato da sve države regiona, a i najveći dio država EU, imaju poseban vrhovni sud kao trećestepeni organ koji se bavi ujednačavanjem sudske prakse i zaštitom pravne sigurnosti svih građana", navodi se u obrazloženju zakona o vrhovnom sudu BiH koji je predložio Zvizdić.

Kojić ističe da ne postoji nikakva mogućnost uspostavljanja vrhovnog suda BiH te da stranka iz koje on dolazi sigurno neće dati podršku.

"Naša reakcija je jasna, ako on smatra da je potreban vrhovni sud, onda mi smatramo i predložili smo da prestanu važiti Sud i Tužilaštvo BiH", istakao je Kojić.

U obrazloženju predloženog zakona, Zvizdić je naveo i da je vrhovni sud jedini način da se kroz ujednačavanje sudske prakse stvori jedinstven pravni prostor.

"U državi u kojoj paralelno postoje četiri pravna sistema i četiri krivična zakona uspostavljanje jednog vrhovnog suda na nivou države je jedini način da se kroz ujednačavanje sudske prakse stvori jedinstven pravni prostor. Neprihvatljiv je stav da se jednakost građana obezbjeđuje na nivou entiteta. Ustav BiH svim građanima garantuje jednakost pred zakonom, i to je garancija koju mora ispoštovati država Bosna i Hercegovina, a ne entiteti, kantoni ili Brčko distrikt", navodi se u obrazloženju i dodaje da je pravna sigurnost i jednakost od suštinske važnosti za prosperitet države.

Prijedlogom zakona o kojem će raspravljati poslanici navedeno je i da sjedište vrhovnog suda treba da bude u Sarajevu te da predsjednik Vrhovnog suda treba najmanje dva puta godišnje da održava zajedničke kolegijume sa predsjednicima Apelacionog odjeljenja Suda BiH, Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda Republike Srpske i Apelacionog odjeljenja Brčko distrikta.

"Sigurno mi kao poslanici iz Republike Srpske nećemo takav zakon prihvatiti niti ćemo glasati za njega. Gospodin Zvizdić je dio većine u zajedničkim institucijama BiH i kao takav, ja ne vjerujem da je on ovaj prijedlog usaglasio sa svojim kolegama iz SNSD-a, nego da je to njegov vlastiti prijedlog i vlastita inicijativa. Vjerujem da niko od nas poslanika iz Republike Srpske neće ovo podržati", rekla je Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ona kaže da je čudi to što se u isto vrijeme razgovara o zakonu o Sudu BiH u toj istoj vladajućoj koaliciji, gdje se predviđaju određene izmjene tog zakona, gdje se predviđa, bar ono što smo vidjeli, prenos, određenog dijela nadležnosti, odnosno osnivanje novih sudova.

"To je ono što me brine, a ova Zvizdićeva inicijativa me uopšte ne brine, to neće proći kod poslanika iz Republike Srpske", rekla je Pekićeva.

(Nezavsine novine) Foto: PS BiH

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Nenad-Nostradamus

11.11.2023 08:35

Ma kakvi poslanici Dodik oducuje sve sto poslanici usvoje to ce Dodik po licnom interesu da ponisti,Dodik oducuje o svemu nemoj da se lazemo.On naredjuje poslanicima kako da glasaju pa im onda sve to ponisti jednim potpisom.

ODGOVORITE
Name

Koji crni poslanici

11.11.2023 09:38

Pa njih se nista ne pita. Vodja naredi i tako morate ili sut karta.

Name

lukavica

11.11.2023 10:07

Tačno tako.Pekićka može govoriti u ime opozicije ali kako će glasati SNSD-e to se ne zna.Dobar kredit i ZA.

Name

Re

11.11.2023 10:10

Sve marionete i kukavice.

Name

Micko

11.11.2023 10:42

Sulejman crni on sve odredjuje a ove sice plemica njih se nista ne pita jer Baja je napravi zakon po kojem on kao najveci svjetski kriminalac nikad nece dospjeti na robiju.

Name

Re

11.11.2023 14:37

Tebi se Dodik stalno priviđa!

Name

Fdtu

11.11.2023 08:35

Polako, pristacete vi na sve kad jos malo presuse izvori novca i kad budete pozajmljivali od Binga da prezivite mjesec. Polako...

ODGOVORITE
Name

Uf

11.11.2023 10:36

Polako ti, da ti na nos ne izađe.

Name

Re uf

11.11.2023 19:21

Cuvaj traktor da ti nebi zatrebao

Name

Xxl

11.11.2023 08:39

Vi ne dozvoljavate da bilo šta prođe sto bi bilo normalno, pa kad vas prozovu da sve opstruisete vi u glas pričate kako lazu. Ali kad pogledaš ko su te face sve je jasno...

ODGOVORITE
Name

Идеално

11.11.2023 10:15

Ми опструишемо, а ви сте као добри... Е неће да буде тако. Колико ме сјећање служи, после задњих избора, ви добри, мислим на ваше политичаре, сте одабрали ,,партнере" из РС које сте хтјели... Чак су рекли да бирају мање зло, је ли вам ко бранио да одаберете другу страну... Зато сад шутите и само размишљајте да су они сви ту гдје јесу, само да би ту и остали што дуже, а пара капље и то добра...

Name

+

11.11.2023 08:44

Ništa to ne treba podržati.. To je u drugim Državama. A mi imamo paralelan Sistem. Gdje je mora odžati pravilo. Dva entiteta i DISTRIHT Brčko i tri konstitutivna Naroda. Običan građanin.i

ODGOVORITE
Name

Bobi

11.11.2023 11:28

Idi u šumu kod braća balvana talentu. Niko tu priču ne vjeruke više! Hoćemo normalan život i normalnu državu da nismo taoci mafije.

Name

Gagi

11.11.2023 08:52

Zna Zvizdić da to neće proći.Znaju poslanici SNSD-a da i ono što oni predlažu neće proći.Ali treba narodu pokazati da se nešto radi.Jer idu opštinski izbori.A 8000km primanja mjesečno za prodaju magle dobra su para za nerad.Jedino ako narod(čitaj ovce)ne misli da je pokretanje inicijativa neki dubokoumni posao.

ODGOVORITE
Name

Re Gagi

11.11.2023 10:59

km su kilometri a KM konvertibilne marke, na šta si mislio kad si napisao 8000 km.

Name

Re re gagi

11.11.2023 19:11

Ti si neki kvalitetni SNSD bot.U cijelom čovjekovom odličnom komentaru našao si zamjerku na veliko i malo slovo.Idi nek ti Mile da kakav dobar sendvić.

Name

Coco

11.11.2023 08:54

Zasto li se bore toliko protiv sudova postenom covjeku je svejedno ako je sud na svakom metru

ODGOVORITE
Name

Re

11.11.2023 12:40

Istina. Poštenom čovjeku je svejedno ali Dodu i crnolistasima i korumpiranim pojedincima nije svejedno hoce svoj Sud u svom dvorištu. Nikad takvi neće zaželjeti da drzava bude dio EU jer im je prelijemo. Leže a reže ! Narod ode put zapada da i oni nadju sebi bolji posteni život a i mir uz to bez tenzija.

Name

alo

11.11.2023 13:38

Dodik će pristati samo ako vratite potkovanog

Name

Banja Luka

11.11.2023 08:59

Pa mi odavde i stvaramo probleme , nikad napred svama.Jedini smo krivci u svemu,nije ni čudo što nas svako mrzi.Tamo gdje nema problema ,,Srbin če ga izmisliti.Remetilački faktor Balkana je Srbin.

ODGOVORITE
Name

RE Banjaluka

11.11.2023 10:10

Dodika su doveli AMERIKANCI... Oni Srbi koji nebi bili emetičaki faktor jednostavno budu smjenjeni

Name

re Banja Luka

11.11.2023 10:17

Pa ti se onda poturči i vidiš niko te i dalje neće dirati u Banja Luci.

Name

Bosnjak

11.11.2023 10:48

Nije Srbin vec politika,treba biti posten i razdvojiti obične ljude od politike

Name

Bobi

11.11.2023 11:30

To nije istina! Srbi su bili vrhovni intelektualci demokrati i za suživot. Mafija je došla uzela crkvu politiku škole... ko rak se širila sa mržnjom radi a guli šta stigne! Nije problem srbin problem je mafijaški državni sistem.

Name

re

11.11.2023 15:05

Zato su naši životi na margini sa burlom u RS,što vi svi burlini kriminalci za sve i svašta dajete svom burli ogromnu podršku da tako bude što duže sve loše protiv naroda u RS.

Name

Fahrudi

11.11.2023 09:02

Bolji entitet neda da se uspostavi zakon protiv mafijasa i pljackarosa koji vladaju R srpskom

ODGOVORITE
Name

Re Fabrudin

11.11.2023 10:59

Čuj to!

Name

Lopovluk

11.11.2023 09:04

Nikad u ovoj drzavi nece zavladati zakom protiv mafije dok su na vlasti najvece svjetski profiteri i olosi.

ODGOVORITE
Name

Q.Savi

11.11.2023 09:25

Kad se vec potpisala ovakva BIH I kad sva tri tora imaju svoje predstavnike u vlasti, i da zajednicki upravljaju sa ovom drzavom. Sta u stvari zele predstavnici srpskog naroda,, pa se situacija natese skoro i do sukoba, BIH po Dejtonu nastavlja kontinuitet RBIH. Olabavi Mile RS se pred bankrotom a EU daje sansu pristupu 6 miljardi €. Novac za stabilizaciju ekonomije na svim nivoima i velika ulaganja Ja biram to a oni koji biraju secesiju nestabilnost i sukobe nemaju buducnost Mile olabavi

ODGOVORITE
Name

Nemaš

11.11.2023 10:38

ti pojma šta pišeš! Kojih 6 crnih milijardi za BiH! Taj novac "obećavaju" za sve države Balkana da će im se podijeliti i to pod ucjenom 4 milijarde u kreditima i 2 milijarde kao biće džaba! Znači ucjenimo vas zadužimo vas damo vam malo sadake i morate slušati sve što vam kažemo da uradite! Glup si ti k'o točak!

Name

Q.Savi

11.11.2023 12:23

@Nemas: Kad ulazis u raspravu sa pametnijim od sebe onda dobro procitaj sta je htjeo pametni da kaza a kaze PRISTUPU 6 MILIIJARDI € Sto znaci kad siromaku uleti muha u guzicu njemu drago, A koliko ce dobiti to ovisi o sili iz Bakinaca-

Name

Dida

11.11.2023 09:29

Pa naravno!!! Sud je nezgodna institucija, pogotovo ako je nezavisan. On hoče da sudi čak i političarima koji kradu, lazu i varaju. Nije dobar sud. Sudovi ne trebaju da postoje. Dovoljna je policija pod kontrolom predsjednika. Štaće nam sudovi??? Jel tako??? Jest!!!

ODGOVORITE
Name

Deka

11.11.2023 09:50

KADCE JEDNOM OVAJ NAROD DA SVATI DOGOD JE DODIK NA VLASTI DA SUDOVI NIKAD NECE IMATI SVOJU PRAVU STRANU I DA RADE KAKO TREBA JER PO ZAKONU I SUDI ON JE PLJACKAROS I MAFIJAS DVADESET GODINA A TO PO PRAVDI SUDA SLEDUJE ROBIJA 300 GODINA.

Name

Obican covjek

11.11.2023 10:37

Nama trebaju mali sudovi za obicne ljude, za manja djela, a veliki sudivi netrebaju politicarima i biznismenima se ne sudi, samo ih procesuira kad dodju nasud, kao nema dovoljno dokaza

Name

Uf

11.11.2023 10:39

Hoče?Prvo četvrti osnovne. Onda polako dalje, pa nekada posle ostaviti komentar, gdje ljudi mogu vidjeti nepismenost,ili pismenost.

Name

Re Dida

11.11.2023 11:08

Ma jeste tako. Dovoljna je policija. A moze i tuzilastvo ali samo Specijalno za sakrivanje organizovanog kriminala. Pardon, otkrivanje pise u zakonu ali “malo” se iskrivilo. Sudove poukidati.

Name

Bobi

11.11.2023 11:32

Dodik voli da bude turski kadija da tuzi i da sudi...pa i te kadije su bolje bile nek podkovana crvena sekta

Name

Arsa

11.11.2023 11:23

Taj mali Kojic misli da njega neko za nešto pita ali munije jasno da se ne pita ništa koliko ni ja koji nisam u parlamentu.On je jedan obično sluga vođe sekte koji radi šta mu se kaže a kako radi vidjeli smo na prethodnom poslu koji je obavljao ali je zato dobro plaćen.

ODGOVORITE
Name

Bobi

11.11.2023 11:26

Ma da, mafija da dozvoli zakon i red... ko se cudi

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

11.11.2023 11:26

Vrhovni, Ustavni, Kasacioni sve džaba kad su sudije kilavi poltroni, prodane duše bez petlje i srama.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

11.11.2023 11:27

Svaki dan podmecu, pokusavaju nametnuti sebe kao sultane dejtonke. Svaki dan borba, pa dokle? Svaki dan treba biti oprezan, jer vrebaju, da bi nam naneli stetu. Mozda je stvarno doslo vreme, da sa njima nemamo nikakva posla? I gradjanski rat je poceo, jer je Alija hteo celu tadasnju BiH za sebe. Sad kad se zna ko sta ima, oni grizu i hoce oteti. Zbogom je jedino resrnje, u pravom momentu.

ODGOVORITE
Name

Re Miroslav

11.11.2023 12:20

Botu,idi po sendvič

Name

Dzo!

11.11.2023 15:42

Tako je Miroslave, zbogom pa pravac u Njemacku, samo tamo ne ides zbog odvratnog Alije, nego zato sto te taj tvoj idol Dodik opeljusio do koze,..... osim ako nisi neka podguzna muva...!!!

Name

Joja

11.11.2023 19:54

Kakav vrhovni jeste li vi normalni ...svaka cast srpskim poslanicima poslednjem bastionu Republike Srpske

ODGOVORITE