Здравље не смије бити луксуз, укинути ПДВ на лијекове

Струка сматра да би БиХ требало да усвоји рјешења која би омогућила да се укине или бар смањи порез на лијекове и медицинска средства, а који сада износи 17 одсто, чиме би се бар у одређеној мјери изашло у помоћ грађанима, јер је чињеница да већи број становништва нема новца да купи потребне лијекове.

Босна и Херцеговина 11.11.2023 | 07:35
Здравље не смије бити луксуз, укинути ПДВ на лијекове

Здравље не смије да буде луксуз, одговор је саговорника "Независних новина" на иницијативу три фонда здравства у БиХ, којом траже укидање/смањење ПДВ-а на лијекове и медицинска средства, или да се средства приликом расподјеле прихода од индиректних пореза по основу наплаћеног ПДВ-а на ово, намјенски усмјере на рачуне фондова, а у циљу финансирања здравствене заштите осигураних лица.

Струка сматра да би БиХ требало да усвоји рјешења која би омогућила да се укине или бар смањи порез на лијекове и медицинска средства, а који сада износи 17 одсто, чиме би се бар у одређеној мјери изашло у помоћ грађанима, јер је чињеница да већи број становништва нема новца да купи потребне лијекове.

Треба подсјетити да је ПДВ у БиХ јединствен за све и да износи 17 одсто, што практично значи да се плаћа исти обим пореза на лијекове као, на примјер, на скупоцјена возила.

Што се тиче саме иницијативе из фондова здравственог осигурања Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, њоме се подсјећа како је БиХ једина земља у региону која има јединствену стопу ПДВ-а на лијекове и медицинска средства, и која је неупоредиво већа него у Србији (10 одсто), Словенији (9,5 одсто), и Хрватској и Сјеверној Македонији гдје износи 5 одсто.

Додају и да су према Закону о ПДВ-у БиХ ови фондови изузети од обавеза плаћања пореза на медицинске и услуге пружања здравствене заштите, али су обавезни да плаћају ПДВ на лијекове, медицинска средства и опрему, што је, кажу, велико оптерећење за фондове, јер је само у 2022. години по овом основу плаћено преко 266 милиона КМ пореза (Српска око 100 милиона КМ, ФБиХ око 164 милиона КМ и Брчко дистрикт око два милиона марака).

О овој иницијативи сада би требало да одлучује Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ (УО УИО), а уколико добије зелено свјетло, она се упућује на Савјет министара БиХ, па онда на ниво Парламентарне скупштине БиХ (оба дома и комисије).

Из Управног одбора УИО БиХ кажу да су упознати са иницијативом и да ће се о њој одлучивати на наредној сједници.

"УО УИО није добио званично иницијативу Министарства здравља РС, али је УИО спремио мишљење у вези ове иницијативе која је раније достављена Савјету министара БиХ, УИО и Министарству финансија и  трезора БиХ. Она ће бити разматрана на наредној сједници, а евентуалне одлуке УО не можемо коментарисати док се не обави расправа и гласање на сједници УО", одговорили су за "Независне новине" из Канцеларије предсједавајућег УО УИО БиХ Срђана Амиџића.

Међутим, добро упућени извори "Независних" кажу да је ово тешко спровести у дјело.

"Било је оваквих покушаја и прије, али нису прошли. И ако прођу УО, стану у парламенту. Можда треба правити неки изузетак као за донирану храну, али онда остаје простор за црно тржиште", тврди наш извор.

И Мира Пекић, посланица у Клубу ПДП-СДС и Листа за правду и ред у ПД ПС БиХ, потврђује да су сличне иницијативе и раније стизале код надлежних, али да није било слуха.

"Данас имамо много већи обим индиректних пореза који се убиру, тако да УИО БиХ и сам УО УИО треба да буду иницијатори овакве једне иницијативе. Поздрављам сваку иницијативу о смањењу ПДВ-а на све што може помоћи грађанима, од лијекова, до основних намирница и акциза, али истовремено треба озбиљно размишљати о повећању ПДВ-а на неке луксузне ствари, јер је огроман јаз између становништва у БиХ, те размишљати да се помогне људима који су на ивици сиромаштва", казала је Пекићева.

Иницијатива фондова позитивна је и за економисту Ермина Цера, који сматра да је најбоље рјешење да се новац од порезе прво прикупи па врати здравственом систему.

"Јасно је да имамо највећу стопу пореза на ову категорију, али не знам колико је УИО спреман у погледу ресурса и процеса на увођење диференциране стопе у неком кратком року", истиче он.

А Управа за индиректно опорезивање БиХ није спремна на то. Сматрају да не треба да се иде у измјену стопа ПДВ-а, јер се ради о компликованој процедури, и јер би се, осим Закона о ПДВ-у у БиХ, требали мијењати и Закон о систему индиректног опорезивања и Закон о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, те неколико подзаконских аката.

"Сматрамо да је боље све приходе по основу ПДВ-а прикупити, а онда кроз разна социјална давања те приходе у већем износу усмјерити ка највише угроженим категоријама становништва. На тај начин би те категорије осјетиле директну корист и не би овисиле о корекцијама цијена након евентуалног укидања или смањења стопе ПДВ-а на лијекове", наводи се у одговору за "Независне новине".

(Независне/Фото: Бијељина данас)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

БЛБ

11.11.2023 08:00

Није проблем пдв, вец висока марза које апотекари имају. Марзу на лијекове ставкти максимално 10 посто и тад је проблем рјесен, а смањењем пдв губи дрзава, а становниство це мало осјетити јер насаи драги апотекари це урадити каукулацију у своју корист. Апотека има висе него пекара и сви се развалисе од посла, тако та су марзе проблем а не пдв!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицимури

11.11.2023 12:15

Ботино црвена, људи показали на конкретном примјеру земаља у окружењу како стопа ПДВ-а утиче на цијену лијекова, али вама не одговара завлачење руке у ваш џеп! Вама је најважније да се пуни буџет јер марку на други начин не знате зарадити! Из истог разлога нисте дозволили ни укидање акциза на гориво!

Name

Глупост

11.11.2023 08:19

Само ће повећати цијене... Више газдама мање држави! Треба увести државне апотеке у домовима здравља за основне лијекове, нек фонд преговара и спушта цијену на велико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

11.11.2023 09:48

Компаније су моћније од државе. А сав тај рачун плаћа народ.

Name

Идеални

11.11.2023 10:28

Држава све може да хоће...у овом случају тајкуни који поседују те апотеке деру и кожу са народа... Стар и пензионерски свијет је увијек био болешљив, а сад ту треба додати и нас борце који смо искисли, измрзли итд и нас има пуно, а ови задовољно трљају руке и на тај начин нам се одужују за стварање ове лопове творевине... Како је могуће да један исти лијек у Србији кошта осам, а код нас двадесет и четири марке?

Name

Ре Глупост

11.11.2023 10:30

То је право рјешење.

Name

БЛ

11.11.2023 08:19

Нема сумње да би Додик ово одмах блокирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.11.2023 10:40

Мора он на својим апотекама добро зарадити. Увјек је гладан.

Name

Ре,БЛ

11.11.2023 11:51

Наравно,да би Додик блокирао,све што је од користи за грађане,као што ради од кад је ступио на власт. Жалосно је,што грађани не изађу на улице,и боре се све до испуњења свих захтијева.Другог начина,једноставно нема,него да се стане на пут силеџијама који нас угњетавају!!!На нама је одлука...

Name

Дарко

11.11.2023 08:21

Било би паметније да се коначно ограничи маржа на лекове. Тиме би се цена више смањила него укидањем ПДВа али, ето, нема то ко да потпише већ 30 година. А ПДВ у овој причи је чисто популистичко мазање очију. Чик објавите овај коментар ако смете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

11.11.2023 09:33

О смањивању пдва нема ништа,апотеке држе кумови

Name

ТЕШКО НАМА

11.11.2023 08:49

О чему Ви причате. Па имамо најскупље лијекове у окружењу. Чак и до 50%. Кад видите ко држи апотеке и колико их има све Вам је јасно. И да укину пдв а од тога нема ништа опет смо најскупљи. Дај цијену горива и лијекова што има сигурне муштерије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Тешко нама

11.11.2023 10:07

Овом народу се ГАДЕ поштени и интелигентни људи, погледај само коментаре кад Јелена било шта каже... Буду коментари типа не паметуј, а она професор доктор економских наука, тако да НИЈЕ МИ ИХ ЖАО

Name

+

11.11.2023 08:50

Пензионери морају прво платити РТРС. Јер они први у РС тужују. А ни за храну приступ немамо. МЛИЈЕКО и кафа луксуз су нам. А љекова што немамо, Па то ће нас брже ријешити мука. Ми смо из Социјализма хштаплерима дали ШТАФЕТУ ЗА ПОСТОЉЕ БРОЈ 1. САми себи криви. ПЕнзионер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

11.11.2023 08:52

СИГУРНИ ДА ЗДРАВЉЕ НЕ СМИЈЕ БИТИ ЛУКСУЗ.АЛИ ЦОВЈЕК ЈЕ КОД МНОГИХ ПОСТАО ПРЕДМЕТ.НОВАЦ ЈЕ УСАО У СВЕ ПОРЕ ДРУСТВА И ЗБОГ ГРАБЉЕЊЕ ТОГА НОВЦА СУ СВИ БОЛЕСНИ УМНО И ФИЗИЦКИ А ОНИ КОЈИ НЕ ЗИВЕ ЛУКСУЗНО УМИРУ ДОК ТРЕПНЕС.ЗАТО ЗИВОТ ЈЕДНОГ ЦОВЈЕКА ЈЕ БИТНИЈИ ОД СВЕГА СТО ЈЕ РЕКАО НАС ПОКОЈНИ ПАТРИЈАР ПАВЛЕ.СВИ СУ ВЈЕРНИЦИ И СРБЕНДЕ А НЕ ЗНАЈУ СТА ЈЕ ЗИВОТ.НиЈЕ ЗИВОТ ВАРАЊЕ,ТУМАРАЊЕ,ЛУПЕТАЊЕ,ВРИЈЕДЈАЊЕ БИТИ НЕКО И НЕСТО НЕГО САСВИМ НЕСТО ДРУГО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зенон

11.11.2023 09:25

БиХ је дрзава у одумирању. Ту не помазе ни 17% ни 7%..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГОР

11.11.2023 09:44

БРАЋО СРБИ, РЕШЕЊЕ ЈЕ У ЗДРАВОМ НАЧИНУ ЖИВОТА - ПРЕВЕНЦИЈИ. СРПСКО ГОВЕДО ОД 120 КГ И 185 ЦМ ВИСИНЕ У 40. ГОДИНИ ЖИВОТА ТРЕБА НАТЕРАТИ НА ФИЗИЧКУ АКТИВНОСТ, ДА ПРОБУШИ КАШИКУ, ОСТАВИ ЦИГАРЕТЕ И АЛКОХОЛ. БОЛНИЦЕ ПУНЕ ТАКВИХ. СЛОВЕНЦИ ПОСЛЕ ПОСЛА ОДОШЕ НА РЕКРЕАЦИЈУ, А МИ РУЧАМО, ЗАЛЕГНЕМО И ЧАЧКАМО ПО ТЕЛЕФОНУ. УБИ НАС ЉЕНОСТ, ПРИМИТИВИЗАМ, ХЕДОНИЗАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Игор

11.11.2023 10:24

Јесте јесте, Словенцима се треба дивити, они су примјер

Name

РЕ Игор

11.11.2023 10:27

У Словенији је просјечни вијек 80г, код нас 75г, али они тих 5г разлике проведу на послу и у саобраћају, тако да је упитно имају ли вајде

Name

Ре Игор

11.11.2023 10:33

Јеси ли ти онај Милин мали?

Name

Бурле

11.11.2023 10:34

Немојте ко бога вас молим, пропасце нам "Моја апотека" и цувени министар здравља скрбиц. Опустосио здравство па сацекајте макар да јос мало пустоси апотеке фали му гладан је

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.11.2023 11:15

Лијецење је вец луксуз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја,

11.11.2023 17:50

Не дај Бозе теске болести; никакве паре неце помоци .Нема спаса ни богатим ни сиромаснима.Тако да им дзаба све паре свијета .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

12.11.2023 13:46

Наравно да треба и то урадити, али не само љекове, јер здравље није у фармацији, него у организовању зивота: прехрани, кретању, неугрозеносцу стресом, хемикалијама из ваздуха, зрацењу електромагнетних таласа, отровима за пољопривреду, како у средствима застите, тако и сјеменима ГМО или било којим другим ако се користе у интензивној производњи ради веце добити. Сустина је да се низа стопа или нулта мора увести на све од опреме и хране за бебе, основне зивотне намирнице, сировине за производњу здраве хране, сколске удзбенике и прибор за сколу,...е онда би то све имало смисла. А ово око љекова, па фармација је индустријска грана и нема везе са здрављем, она се користи за залијецивање неких стања, али онај ко поистовјецује медицину са фармацијом, тај нема појма о елементарним друственим стварима, то сто неко неког затрпа хемикалијама, напуни му организам хемијским спојевима који треба да изазову неку реакцију неког дијела слозеног организма, вјероватно нису заслузили ни двојку у седмом основне из биологије. Вецина људи троси и оставља новац у апотекама због притиска медицинских радника, реклама, али и генерално, вјестацки створеног става и јавности јос од времена социјализма о корисној улози фармације, која никад није нити доказана нити утврдјена, а вјероватно и не постоји. Она никад ниста није излијецила и то је непобитна цињеница

ОДГОВОРИТЕ