Zdravlje ne smije biti luksuz, ukinuti PDV na lijekove

Struka smatra da bi BiH trebalo da usvoji rješenja koja bi omogućila da se ukine ili bar smanji porez na lijekove i medicinska sredstva, a koji sada iznosi 17 odsto, čime bi se bar u određenoj mjeri izašlo u pomoć građanima, jer je činjenica da veći broj stanovništva nema novca da kupi potrebne lijekove.

Bosna i Hercegovina 11.11.2023 | 07:35
Zdravlje ne smije biti luksuz, ukinuti PDV na lijekove

Zdravlje ne smije da bude luksuz, odgovor je sagovornika "Nezavisnih novina" na inicijativu tri fonda zdravstva u BiH, kojom traže ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, ili da se sredstva prilikom raspodjele prihoda od indirektnih poreza po osnovu naplaćenog PDV-a na ovo, namjenski usmjere na račune fondova, a u cilju finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih lica.

Struka smatra da bi BiH trebalo da usvoji rješenja koja bi omogućila da se ukine ili bar smanji porez na lijekove i medicinska sredstva, a koji sada iznosi 17 odsto, čime bi se bar u određenoj mjeri izašlo u pomoć građanima, jer je činjenica da veći broj stanovništva nema novca da kupi potrebne lijekove.

Treba podsjetiti da je PDV u BiH jedinstven za sve i da iznosi 17 odsto, što praktično znači da se plaća isti obim poreza na lijekove kao, na primjer, na skupocjena vozila.

Što se tiče same inicijative iz fondova zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, njome se podsjeća kako je BiH jedina zemlja u regionu koja ima jedinstvenu stopu PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, i koja je neuporedivo veća nego u Srbiji (10 odsto), Sloveniji (9,5 odsto), i Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji gdje iznosi 5 odsto.

Dodaju i da su prema Zakonu o PDV-u BiH ovi fondovi izuzeti od obaveza plaćanja poreza na medicinske i usluge pružanja zdravstvene zaštite, ali su obavezni da plaćaju PDV na lijekove, medicinska sredstva i opremu, što je, kažu, veliko opterećenje za fondove, jer je samo u 2022. godini po ovom osnovu plaćeno preko 266 miliona КM poreza (Srpska oko 100 miliona КM, FBiH oko 164 miliona КM i Brčko distrikt oko dva miliona maraka).

O ovoj inicijativi sada bi trebalo da odlučuje Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO), a ukoliko dobije zeleno svjetlo, ona se upućuje na Savjet ministara BiH, pa onda na nivo Parlamentarne skupštine BiH (oba doma i komisije).

Iz Upravnog odbora UIO BiH kažu da su upoznati sa inicijativom i da će se o njoj odlučivati na narednoj sjednici.

"UO UIO nije dobio zvanično inicijativu Ministarstva zdravlja RS, ali je UIO spremio mišljenje u vezi ove inicijative koja je ranije dostavljena Savjetu ministara BiH, UIO i Ministarstvu finansija i  trezora BiH. Ona će biti razmatrana na narednoj sjednici, a eventualne odluke UO ne možemo komentarisati dok se ne obavi rasprava i glasanje na sjednici UO", odgovorili su za "Nezavisne novine" iz Кancelarije predsjedavajućeg UO UIO BiH Srđana Amidžića.

Međutim, dobro upućeni izvori "Nezavisnih" kažu da je ovo teško sprovesti u djelo.

"Bilo je ovakvih pokušaja i prije, ali nisu prošli. I ako prođu UO, stanu u parlamentu. Možda treba praviti neki izuzetak kao za doniranu hranu, ali onda ostaje prostor za crno tržište", tvrdi naš izvor.

I Mira Pekić, poslanica u Кlubu PDP-SDS i Lista za pravdu i red u PD PS BiH, potvrđuje da su slične inicijative i ranije stizale kod nadležnih, ali da nije bilo sluha.

"Danas imamo mnogo veći obim indirektnih poreza koji se ubiru, tako da UIO BiH i sam UO UIO treba da budu inicijatori ovakve jedne inicijative. Pozdravljam svaku inicijativu o smanjenju PDV-a na sve što može pomoći građanima, od lijekova, do osnovnih namirnica i akciza, ali istovremeno treba ozbiljno razmišljati o povećanju PDV-a na neke luksuzne stvari, jer je ogroman jaz između stanovništva u BiH, te razmišljati da se pomogne ljudima koji su na ivici siromaštva", kazala je Pekićeva.

Inicijativa fondova pozitivna je i za ekonomistu Ermina Cera, koji smatra da je najbolje rješenje da se novac od poreze prvo prikupi pa vrati zdravstvenom sistemu.

"Jasno je da imamo najveću stopu poreza na ovu kategoriju, ali ne znam koliko je UIO spreman u pogledu resursa i procesa na uvođenje diferencirane stope u nekom kratkom roku", ističe on.

A Uprava za indirektno oporezivanje BiH nije spremna na to. Smatraju da ne treba da se ide u izmjenu stopa PDV-a, jer se radi o komplikovanoj proceduri, i jer bi se, osim Zakona o PDV-u u BiH, trebali mijenjati i Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te nekoliko podzakonskih akata.

"Smatramo da je bolje sve prihode po osnovu PDV-a prikupiti, a onda kroz razna socijalna davanja te prihode u većem iznosu usmjeriti ka najviše ugroženim kategorijama stanovništva. Na taj način bi te kategorije osjetile direktnu korist i ne bi ovisile o korekcijama cijena nakon eventualnog ukidanja ili smanjenja stope PDV-a na lijekove", navodi se u odgovoru za "Nezavisne novine".

(Nezavisne/Foto: Bijeljina danas)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

BLB

11.11.2023 08:00

Nije problem pdv, vec visoka marza koje apotekari imaju. Marzu na lijekove stavkti maksimalno 10 posto i tad je problem rjesen, a smanjenjem pdv gubi drzava, a stanovnistvo ce malo osjetiti jer nasai dragi apotekari ce uraditi kaukulaciju u svoju korist. Apoteka ima vise nego pekara i svi se razvalise od posla, tako ta su marze problem a ne pdv!

ODGOVORITE
Name

Licimuri

11.11.2023 12:15

Botino crvena, ljudi pokazali na konkretnom primjeru zemalja u okruženju kako stopa PDV-a utiče na cijenu lijekova, ali vama ne odgovara zavlačenje ruke u vaš džep! Vama je najvažnije da se puni budžet jer marku na drugi način ne znate zaraditi! Iz istog razloga niste dozvolili ni ukidanje akciza na gorivo!

Name

Glupost

11.11.2023 08:19

Samo će povećati cijene... Više gazdama manje državi! Treba uvesti državne apoteke u domovima zdravlja za osnovne lijekove, nek fond pregovara i spušta cijenu na veliko

ODGOVORITE
Name

Jaffa

11.11.2023 09:48

Kompanije su moćnije od države. A sav taj račun plaća narod.

Name

Идеални

11.11.2023 10:28

Држава све може да хоће...у овом случају тајкуни који поседују те апотеке деру и кожу са народа... Стар и пензионерски свијет је увијек био болешљив, а сад ту треба додати и нас борце који смо искисли, измрзли итд и нас има пуно, а ови задовољно трљају руке и на тај начин нам се одужују за стварање ове лопове творевине... Како је могуће да један исти лијек у Србији кошта осам, а код нас двадесет и четири марке?

Name

Re Glupost

11.11.2023 10:30

To je pravo rješenje.

Name

BL

11.11.2023 08:19

Nema sumnje da bi Dodik ovo odmah blokirao.

ODGOVORITE
Name

Re

11.11.2023 10:40

Mora on na svojim apotekama dobro zaraditi. Uvjek je gladan.

Name

Re,BL

11.11.2023 11:51

Naravno,da bi Dodik blokirao,sve što je od koristi za građane,kao što radi od kad je stupio na vlast. Žalosno je,što građani ne izađu na ulice,i bore se sve do ispunjenja svih zahtijeva.Drugog načina,jednostavno nema,nego da se stane na put siledžijama koji nas ugnjetavaju!!!Na nama je odluka...

Name

Darko

11.11.2023 08:21

Bilo bi pametnije da se konačno ograniči marža na lekove. Time bi se cena više smanjila nego ukidanjem PDVa ali, eto, nema to ko da potpiše već 30 godina. A PDV u ovoj priči je čisto populističko mazanje očiju. Čik objavite ovaj komentar ako smete

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

11.11.2023 09:33

O smanjivanju pdva nema ništa,apoteke drže kumovi

Name

TEŠKO NAMA

11.11.2023 08:49

O čemu Vi pričate. Pa imamo najskuplje lijekove u okruženju. Čak i do 50%. Kad vidite ko drži apoteke i koliko ih ima sve Vam je jasno. I da ukinu pdv a od toga nema ništa opet smo najskuplji. Daj cijenu goriva i lijekova što ima sigurne mušterije.

ODGOVORITE
Name

RE Teško nama

11.11.2023 10:07

Ovom narodu se GADE pošteni i inteligentni ljudi, pogledaj samo komentare kad Jelena bilo šta kaže... Budu komentari tipa ne pametuj, a ona profesor doktor ekonomskih nauka, tako da NIJE MI IH ŽAO

Name

+

11.11.2023 08:50

Penzioneri moraju prvo platiti RTRS. Jer oni prvi u RS tužuju. A ni za hranu pristup nemamo. MLIJEKO i kafa luksuz su nam. A ljekova što nemamo, Pa to će nas brže riješiti muka. Mi smo iz Socijalizma hštaplerima dali ŠTAFETU ZA POSTOLJE BROJ 1. SAmi sebi krivi. PEnzioner.

ODGOVORITE
Name

BOBA

11.11.2023 08:52

SIGURNI DA ZDRAVLJE NE SMIJE BITI LUKSUZ.ALI COVJEK JE KOD MNOGIH POSTAO PREDMET.NOVAC JE USAO U SVE PORE DRUSTVA I ZBOG GRABLJENJE TOGA NOVCA SU SVI BOLESNI UMNO I FIZICKI A ONI KOJI NE ZIVE LUKSUZNO UMIRU DOK TREPNES.ZATO ZIVOT JEDNOG COVJEKA JE BITNIJI OD SVEGA STO JE REKAO NAS POKOJNI PATRIJAR PAVLE.SVI SU VJERNICI I SRBENDE A NE ZNAJU STA JE ZIVOT.NiJE ZIVOT VARANJE,TUMARANJE,LUPETANJE,VRIJEDJANJE BITI NEKO I NESTO NEGO SASVIM NESTO DRUGO.

ODGOVORITE
Name

Zenon

11.11.2023 09:25

BiH je drzava u odumiranju. Tu ne pomaze ni 17% ni 7%..

ODGOVORITE
Name

ИГОР

11.11.2023 09:44

БРАЋО СРБИ, РЕШЕЊЕ ЈЕ У ЗДРАВОМ НАЧИНУ ЖИВОТА - ПРЕВЕНЦИЈИ. СРПСКО ГОВЕДО ОД 120 КГ И 185 ЦМ ВИСИНЕ У 40. ГОДИНИ ЖИВОТА ТРЕБА НАТЕРАТИ НА ФИЗИЧКУ АКТИВНОСТ, ДА ПРОБУШИ КАШИКУ, ОСТАВИ ЦИГАРЕТЕ И АЛКОХОЛ. БОЛНИЦЕ ПУНЕ ТАКВИХ. СЛОВЕНЦИ ПОСЛЕ ПОСЛА ОДОШЕ НА РЕКРЕАЦИЈУ, А МИ РУЧАМО, ЗАЛЕГНЕМО И ЧАЧКАМО ПО ТЕЛЕФОНУ. УБИ НАС ЉЕНОСТ, ПРИМИТИВИЗАМ, ХЕДОНИЗАМ.

ODGOVORITE
Name

RE Igor

11.11.2023 10:24

Jeste jeste, Slovencima se treba diviti, oni su primjer

Name

RE Igor

11.11.2023 10:27

U Sloveniji je prosječni vijek 80g, kod nas 75g, ali oni tih 5g razlike provedu na poslu i u saobraćaju, tako da je upitno imaju li vajde

Name

Re Igor

11.11.2023 10:33

Jesi li ti onaj Milin mali?

Name

Burle

11.11.2023 10:34

Nemojte ko boga vas molim, propasce nam "Moja apoteka" i cuveni ministar zdravlja skrbic. Opustosio zdravstvo pa sacekajte makar da jos malo pustosi apoteke fali mu gladan je

ODGOVORITE
Name

BL

11.11.2023 11:15

Lijecenje je vec luksuz.

ODGOVORITE
Name

Maja,

11.11.2023 17:50

Ne daj Boze teske bolesti; nikakve pare nece pomoci .Nema spasa ni bogatim ni siromasnima.Tako da im dzaba sve pare svijeta .

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

12.11.2023 13:46

Naravno da treba i to uraditi, ali ne samo ljekove, jer zdravlje nije u farmaciji, nego u organizovanju zivota: prehrani, kretanju, neugrozenoscu stresom, hemikalijama iz vazduha, zracenju elektromagnetnih talasa, otrovima za poljoprivredu, kako u sredstvima zastite, tako i sjemenima GMO ili bilo kojim drugim ako se koriste u intenzivnoj proizvodnji radi vece dobiti. Sustina je da se niza stopa ili nulta mora uvesti na sve od opreme i hrane za bebe, osnovne zivotne namirnice, sirovine za proizvodnju zdrave hrane, skolske udzbenike i pribor za skolu,...e onda bi to sve imalo smisla. A ovo oko ljekova, pa farmacija je industrijska grana i nema veze sa zdravljem, ona se koristi za zalijecivanje nekih stanja, ali onaj ko poistovjecuje medicinu sa farmacijom, taj nema pojma o elementarnim drustvenim stvarima, to sto neko nekog zatrpa hemikalijama, napuni mu organizam hemijskim spojevima koji treba da izazovu neku reakciju nekog dijela slozenog organizma, vjerovatno nisu zasluzili ni dvojku u sedmom osnovne iz biologije. Vecina ljudi trosi i ostavlja novac u apotekama zbog pritiska medicinskih radnika, reklama, ali i generalno, vjestacki stvorenog stava i javnosti jos od vremena socijalizma o korisnoj ulozi farmacije, koja nikad nije niti dokazana niti utvrdjena, a vjerovatno i ne postoji. Ona nikad nista nije izlijecila i to je nepobitna cinjenica

ODGOVORITE