Закидањем новца култури власт је пала на важном испиту

„Смањењем буџета за суфинансирање пројеката из области културе у Српској, култура је потпуно понижена. Власт није свесна значаја културе за грађане, а још мање чињенице да је она најбољи амбасадор једне земље у свету“, поручили су гости у емисији „Изазови“ БН телевизије.

Република Српска 10.11.2023 | 22:11
Закидањем новца култури власт је пала на важном испиту

Ребалансом буџета страдала је култура. Од планираних 1.200.000 КМ спала је на свега 150.000 КМ. Сасјечена су крила умјетности, стваралаштво је бачено на кољена.

„То је чисто да се замажу очи. Оно што смо до сада коментарисали као „поражавајуће“ сад већ прелази у понижавајуће“, каже Вања Кртолина, глумица Градског позоришта „Семберија“ из Бијељине.

„Ми живимо у апокалиптичним временима. Цивилизација удара у хриди, губи се у дехуманизацији и нестанку морала. Култура је као пацијент који је на самрти и коме треба 20 различитих врста лијекова да би преживио, а они му дају аспирин и чај. Сад је неко дошао и узео му и тај аспирин“, објашњава писац Бранко Станковић.

Влада и ресорно министарсво морају да буду мајка културе, истичу глумци, додајући да би се тај однос у Српској ипак могао посматрати прије као маћехински. За разлику од земаља, не тако далеких.

„Наши млади глумци са Академије иду у кафане да конобаришу, умјесто да их чека посао у позориштима широм Српске“, наводи глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић Пикси.

„Наше позориште је на буџету града Бијељина, који је његов оснивач. Министарству пишемо да бисмо добили неке пројекте или помоћ али се ослањамо највише на буџет који смо добили од нашег оснивача“, истиче Кртолина.

Они који одлучују о судбине умјетника и културних радника не знају, или не желе да знају, колико је за Српску значајан њихов рад јер су они, кажу, најбољи амбасадори земље из које долазе.

„Када смо гостовали у Француској, прилог о нама је радила француска државна телевизија. Тиме је о Републици Српској и БиХ у свијет отишла другачија слика, а не слика страдања и свађе. Слика да овдје живе озбиљни умјетници који долазе са озбиљним порукама од којих имате шта да видите“, објашњава Стојковић.

Додаје да су Французи платити све, а да су од тадашњег ресорног министра добили само једно „Срећан пут“.

Да ли је ипак, на концу, кривица само у систему?

„Проблем јесте однос система према култури али мислим да, када би и грађани имали другачији однос према култури и ишли на представе или бископ умјесто у кафану, систем био сатеран у ћошак. Тада би они морали да, не само дају културним радницима више средстава, него и публици оно што тражи“, јасна је Кртолина.

Власт је култури поручила да нам не треба и да сачека нека боља времена.

Међутим, поништавање културе значи поништавање идентитета једног народа, а то не смијемо да дозволимо, поручили су саговорници емисије „Изазови“ БН телевизије

(БН) Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

+

10.11.2023 22:41

Власт је у свему пала на испиту. Прво нису ни имали ИДЕЈУ - НАМИЈЕРУ да раде за Народ. А то им је ПАРТИЈСКИ ЗАДАТАК БИО. Они су дошли на те положаје да себе обогате. Нису они, као краљ АЛЕКСАНДАР. Он је волио Србе, а ни други му нису сметали. Па нас је удружио. Али ОВИ ПРАТЕ ТИТИНУ ИДЕЈУ. Да се Срби, што више искористе. У офанзива, па и у слободи такође. Сву индустрију дао у "напредну" Словенију. А Србији да буде пољопривредна. Све Сељаци - патеници. Хрватској, дао у монопол информисање са Свијетом. И тако 90 -их се добро налагаше по Свијету о Србима. ОВАЈ ДОДИК И ЖЕЉКУРА, БИШЕ, БАШ КУКАВИЧИЈЕ ЈАЈЕ ПОДБАЧЕНО СРБИМА. Нека се сваки Србин преиспита, да ли је основао Р.Српској. Јер, ако брод тоне, мали број се спаси. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоза

10.11.2023 23:50

Логицно да новобогатаси од Културе могу да добаце организовањем концерата звездама Гранда по Рс.Та такозвана Култура је и Коцица са свог збора избацила и увела Бикове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

11.11.2023 07:15

Још ћете горе проћи кад виде да сте били у емисији на БН тв најбољој нашој информативној кући која годинама истином и аргументима покушава да отвори очи овом блесавом народу кои стално гласа за Лопове.Што се тиче Позоришта у Б луци деведесет посто вас је гласало за ову ненародну власт чак и ваша глумица се кандидовала испред најгоре странке Сојијалистичке партије,која годинама са Ђокоћем и Додиком уништава ову крвљу натопљену земљу.Нека вам Ђокић сада помогне докле смо спали и директор Позоришта у Б луци вам је из режимске власти зашто се он не огласи али знасе да је постављен као послушан а не као подобан.

Name

Перо

11.11.2023 06:18

Сто се не огласи "културни радник" сто пјева РС волим те и узме сто хиљада. Пасо гицко му среди, зна се на цијој је страни зато и сути. Паре нису за свакога, велики људи су паре сматрали само као платезно средство. Овим гладним оцима никад доста. И овај пасин умјетник це заврсити на збору под сатором

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

11.11.2023 06:24

Ста це насој власти култура олупили се из сви села на једном мјесту.За од њи култура је увреда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

11.11.2023 07:39

Култура у РС??? Ста је то и ко це то дефинисати. Па власт сасвим сигурно сматра да је култура Гоци бенд, Цеца, Аца,…..и слицно. То је њихов домет. Предсједник који се дере и урличе по вашатима и под шаторима сад треба ваљда да инвестира новац у изградњу позоришта и опере?.?.? Ми једноставно немамо публику која би захтјевала несто више од Брене, Аце Лукаса, Цеце и слицних. Зато смо ту гдје јесмо…..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.11.2023 09:40

Баја мали Книнџа, како га Ђајић вода као браћа Роми некад меду.

Name

Бурле

11.11.2023 07:43

Кад је била тема на скупстини ,култура и позористе, послије сједнице питају оног крмка нацелника Сипова, ста мисли. Он, руљак само за суме, казе ста мене питас ми Усипову немамо позористе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак који не мрзи србе

11.11.2023 07:50

СРБИ КОЈИ ИМАЈУ ТОЛИКО ТОГА ЛИЈЕПОГ ДА ПОНУДЕ СВИЈЕТУ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ, ОКРЕНУЛИ СЕ НЕКУЛТУРИ.То је посљедица онога ко је све у власти.Они и култура нису се, изгледа, никада срели.Жељка министрица културе.Ма, хајте, молим вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо поповић

11.11.2023 08:35

Култура је свакако нула и ту нетреба улагати, како власт није срамота што нема новца за ИНВАЛИДЕ а има за скупе аутомобиле у којима се возкају гузоње НЕКУЛТУРНЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

11.11.2023 09:26

Ништа,већ Мили пред ноге и почиње клањање, сјетите се од прије пар година Лазара Ристовског,обећане му паре за филм а нису легле и он почео причати против Миле ,паре легле он се умирио, тако и са Шмитом, зато и има буџет од 56 милиона да би могао опстајати на власти а зна да је већина људи поткупљива неко за пиво и два парчета меса и мало пите из Мање, неко за 50км а неко као ВП за милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.11.2023 11:11

Најтужније је да наш предсједник свако мало прича о чувању идентитета који он као брани а какав је идентитет без културе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брат

11.11.2023 16:18

Свака цаст др Бранко Станковицу!Велики поздрав за тебе од твојих Фоцака!

ОДГОВОРИТЕ