Zakidanjem novca kulturi vlast je pala na važnom ispitu

„Smanjenjem budžeta za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u Srpskoj, kultura je potpuno ponižena. Vlast nije svesna značaja kulture za građane, a još manje činjenice da je ona najbolji ambasador jedne zemlje u svetu“, poručili su gosti u emisiji „Izazovi“ BN televizije.

Republika Srpska 10.11.2023 | 22:11
Zakidanjem novca kulturi vlast je pala na važnom ispitu

Rebalansom budžeta stradala je kultura. Od planiranih 1.200.000 KM spala je na svega 150.000 KM. Sasječena su krila umjetnosti, stvaralaštvo je bačeno na koljena.

„To je čisto da se zamažu oči. Ono što smo do sada komentarisali kao „poražavajuće“ sad već prelazi u ponižavajuće“, kaže Vanja Krtolina, glumica Gradskog pozorišta „Semberija“ iz Bijeljine.

„Mi živimo u apokaliptičnim vremenima. Civilizacija udara u hridi, gubi se u dehumanizaciji i nestanku morala. Kultura je kao pacijent koji je na samrti i kome treba 20 različitih vrsta lijekova da bi preživio, a oni mu daju aspirin i čaj. Sad je neko došao i uzeo mu i taj aspirin“, objašnjava pisac Branko Stanković.

Vlada i resorno ministarsvo moraju da budu majka kulture, ističu glumci, dodajući da bi se taj odnos u Srpskoj ipak mogao posmatrati prije kao maćehinski. Za razliku od zemalja, ne tako dalekih.

„Naši mladi glumci sa Akademije idu u kafane da konobarišu, umjesto da ih čeka posao u pozorištima širom Srpske“, navodi glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković Piksi.

„Naše pozorište je na budžetu grada Bijeljina, koji je njegov osnivač. Ministarstvu pišemo da bismo dobili neke projekte ili pomoć ali se oslanjamo najviše na budžet koji smo dobili od našeg osnivača“, ističe Krtolina.

Oni koji odlučuju o sudbine umjetnika i kulturnih radnika ne znaju, ili ne žele da znaju, koliko je za Srpsku značajan njihov rad jer su oni, kažu, najbolji ambasadori zemlje iz koje dolaze.

„Kada smo gostovali u Francuskoj, prilog o nama je radila francuska državna televizija. Time je o Republici Srpskoj i BiH u svijet otišla drugačija slika, a ne slika stradanja i svađe. Slika da ovdje žive ozbiljni umjetnici koji dolaze sa ozbiljnim porukama od kojih imate šta da vidite“, objašnjava Stojković.

Dodaje da su Francuzi platiti sve, a da su od tadašnjeg resornog ministra dobili samo jedno „Srećan put“.

Da li je ipak, na koncu, krivica samo u sistemu?

„Problem jeste odnos sistema prema kulturi ali mislim da, kada bi i građani imali drugačiji odnos prema kulturi i išli na predstave ili biskop umjesto u kafanu, sistem bio sateran u ćošak. Tada bi oni morali da, ne samo daju kulturnim radnicima više sredstava, nego i publici ono što traži“, jasna je Krtolina.

Vlast je kulturi poručila da nam ne treba i da sačeka neka bolja vremena.

Međutim, poništavanje kulture znači poništavanje identiteta jednog naroda, a to ne smijemo da dozvolimo, poručili su sagovornici emisije „Izazovi“ BN televizije

(BN) Foto: BN

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

+

10.11.2023 22:41

Vlast je u svemu pala na ispitu. Prvo nisu ni imali IDEJU - NAMIJERU da rade za Narod. A to im je PARTIJSKI ZADATAK BIO. Oni su došli na te položaje da sebe obogate. Nisu oni, kao kralj ALEKSANDAR. On je volio Srbe, a ni drugi mu nisu smetali. Pa nas je udružio. Ali OVI PRATE TITINU IDEJU. Da se Srbi, što više iskoriste. U ofanziva, pa i u slobodi takođe. Svu industriju dao u "naprednu" Sloveniju. A Srbiji da bude poljoprivredna. Sve Seljaci - patenici. Hrvatskoj, dao u monopol informisanje sa Svijetom. I tako 90 -ih se dobro nalagaše po Svijetu o Srbima. OVAJ DODIK I ŽELJKURA, BIŠE, BAŠ KUKAVIČIJE JAJE PODBAČENO SRBIMA. Neka se svaki Srbin preispita, da li je osnovao R.Srpskoj. Jer, ako brod tone, mali broj se spasi. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Dzoza

10.11.2023 23:50

Logicno da novobogatasi od Kulture mogu da dobace organizovanjem koncerata zvezdama Granda po Rs.Ta takozvana Kultura je i Kocica sa svog zbora izbacila i uvela Bikove.

ODGOVORITE
Name

Mišo

11.11.2023 07:15

Još ćete gore proći kad vide da ste bili u emisiji na BN tv najboljoj našoj informativnoj kući koja godinama istinom i argumentima pokušava da otvori oči ovom blesavom narodu koi stalno glasa za Lopove.Što se tiče Pozorišta u B luci devedeset posto vas je glasalo za ovu nenarodnu vlast čak i vaša glumica se kandidovala ispred najgore stranke Sojijalističke partije,koja godinama sa Đokoćem i Dodikom uništava ovu krvlju natopljenu zemlju.Neka vam Đokić sada pomogne dokle smo spali i direktor Pozorišta u B luci vam je iz režimske vlasti zašto se on ne oglasi ali znase da je postavljen kao poslušan a ne kao podoban.

Name

Pero

11.11.2023 06:18

Sto se ne oglasi "kulturni radnik" sto pjeva RS volim te i uzme sto hiljada. Paso gicko mu sredi, zna se na cijoj je strani zato i suti. Pare nisu za svakoga, veliki ljudi su pare smatrali samo kao platezno sredstvo. Ovim gladnim ocima nikad dosta. I ovaj pasin umjetnik ce zavrsiti na zboru pod satorom

ODGOVORITE
Name

neznam

11.11.2023 06:24

Sta ce nasoj vlasti kultura olupili se iz svi sela na jednom mjestu.Za od nji kultura je uvreda.

ODGOVORITE
Name

Miki

11.11.2023 07:39

Kultura u RS??? Sta je to i ko ce to definisati. Pa vlast sasvim sigurno smatra da je kultura Goci bend, Ceca, Aca,…..i slicno. To je njihov domet. Predsjednik koji se dere i urliče po vašatima i pod šatorima sad treba valjda da investira novac u izgradnju pozorišta i opere?.?.? Mi jednostavno nemamo publiku koja bi zahtjevala nesto više od Brene, Ace Lukasa, Cece i slicnih. Zato smo tu gdje jesmo…..

ODGOVORITE
Name

Ре

11.11.2023 09:40

Баја мали Книнџа, како га Ђајић вода као браћа Роми некад меду.

Name

Burle

11.11.2023 07:43

Kad je bila tema na skupstini ,kultura i pozoriste, poslije sjednice pitaju onog krmka nacelnika Sipova, sta misli. On, ruljak samo za sume, kaze sta mene pitas mi Usipovu nemamo pozoriste.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak koji ne mrzi srbe

11.11.2023 07:50

SRBI KOJI IMAJU TOLIKO TOGA LIJEPOG DA PONUDE SVIJETU U OBLASTI KULTURE, OKRENULI SE NEKULTURI.To je posljedica onoga ko je sve u vlasti.Oni i kultura nisu se, izgleda, nikada sreli.Željka ministrica kulture.Ma, hajte, molim vas.

ODGOVORITE
Name

Pero popović

11.11.2023 08:35

Kultura je svakako nula i tu netreba ulagati, kako vlast nije sramota što nema novca za INVALIDE a ima za skupe automobile u kojima se vozkaju guzonje NEKULTURNE..

ODGOVORITE
Name

Србо

11.11.2023 09:26

Ништа,већ Мили пред ноге и почиње клањање, сјетите се од прије пар година Лазара Ристовског,обећане му паре за филм а нису легле и он почео причати против Миле ,паре легле он се умирио, тако и са Шмитом, зато и има буџет од 56 милиона да би могао опстајати на власти а зна да је већина људи поткупљива неко за пиво и два парчета меса и мало пите из Мање, неко за 50км а неко као ВП за милионе.

ODGOVORITE
Name

Драган

11.11.2023 11:11

Најтужније је да наш предсједник свако мало прича о чувању идентитета који он као брани а какав је идентитет без културе?

ODGOVORITE
Name

Brat

11.11.2023 16:18

Svaka cast dr Branko Stankovicu!Veliki pozdrav za tebe od tvojih Focaka!

ODGOVORITE