БиХ треба да нађе модел и начин да ојача позицију

У сфери сукоба на свјетском нивоу државама региона најбоље је да се држе неутралног става јер, како су истакли аналитичари у емисији “Глобално”, много је фактора у игри који могу да доведу до дугорочних посљедица.

Република Српска 08.11.2023 | 23:19
БиХ треба да нађе модел и начин да ојача позицију

У БиХ влада опште расуло, јер не постоји сагласност нити јединствен став на нивоу ентитета ни на нивоу државних институција о спољној политици и ставу према сукобу Русије и Украјине и Израела и Хамаса.

Власт у Републици Српској прати кораке Србије, док се Федерација БиХ јасно позиционирала, истиче Велизар Антић, политиколог.

“Ми имамо специфичну ситуацију да је амбасадор БиХ у УН прекршио устав јер је гласао мимо одлуке Предсједништва БиХ. Став БиХ јесте такав да су сви задовољни и са Запада, јер је БиХ у УН гласала како су они жељели, а задовољна је и Русија зато што на том плану ми немамо акцију да смо јој увели санкције. Ми нисмо ни тамо ни овамо. То показује колико смо ми мали и колико нисмо битни”, рекао је Велизар Антић, политиколог.

Политика неутралности у овом моменту једина је корисна за Србију када је у питању сукоб Русије и Украјине, наводи социолог Владимир Вулетић, додајући да та политика није нимало лака ни наивна.

“Могуће је да ће доћи дан када ће Србија морати да се опредијели, али тај дан још није дошао и док не дође ова политика је једино што доноси корист Србији и одговара јавном мњењу, те ствара будућност за коју не знамо каква ће бити”, рекао је Вулетић.

Добро је док се може балансирати, истиче стручна јавност, јер, како наводе упућени у свјетска дешавања, све води ка великом сукобу огромних размјера гдје ће свако морати да заузме јасну позицију, без обзира на ризике.

“Ријеч је о једном озбиљном сукобу чији је циљ да се дође до Кине. Да ли ћемо имати сутиацију да Русија забављена Украјином, Европа забављена Русијом, Иран који је велика слила постаје значајан играч, оставе Кину саму, која би се о питању Тајвана бринула о томе како ће се понашати Јапан и САД. И онда бисмо могли да имамо озбиљан глобални
свјетски сукоб. Мени се чини да ствари иду у том правцу”, навео је Вулетић.

Драган Вујичић, новинар, сматра да иза свега стоји економски сукоб.

“Овдје имамо сукоб кинетички, политички, а иза свега стоји економски сукоб, тектонски поремећаји нас чекају, јер је ова економска прича неодржива”, навео је Вујичић.

Није излизана фраза да је свијет на прекретници, јер се догађају огромне промјене, навели су аналитичари, наглашавајући да би и Србија и Босна и Херцеговина требало да се баве стабилизацијом унутрашњих питања, да јачају економски и да нађу модел и начин да ојачају своју позицију.

(БН) Фозо: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

грог

08.11.2023 23:47

Ама јебо вас висе зивот не доказни, ви срби нисте у памет никако, па замијенит це нас азијци, они це овдје да зиве, хало нестајемо сви, долазе људи овдје из Непала, раде, породице оснивају, у памет Бог вас видио, није вријеме да се србује на оваквом времену, вријеме је да се удрузе снаге и да се одупре нецему сто нас тек цека, Босњаке и Србе, Хрвати су се вец продали, а и нас у свему томе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

08.11.2023 23:53

Лепо,лагано све раселише из Босне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

09.11.2023 08:41

Све раселише из ЈУГОСЛАВИЈЕ. ЗАТО СУ НАС ДОМЋИ ИЗДАЈНИЦИ, А У КОРИСТ ТУЂИНА И ПОСВАЂАЛИ 90-их. Само да МЛАДЕ УЗМУ СЕБИ, А ОВДЈЕ ОТПАД ЕВРОПЕ. НУКЛЕАРНИ ЧАК. ГЛОБАЛНИ СУ НА ИСТОКУ ПОКРЕНУЛИ СИРОТИЊУ. И САДА НЕДАЈИ У ЕУ. А ЗНАЧИ ОСТАЈУ ОВДЈЕ И ПОРОДИЦЕ ЗАСНИВАЈУ. БАШ СМО ГЛУП НАРОД. КОЛИКО СМО ДОБРО ЖИВИЈЕЛИ У ЈУГОСЛАВИЈИ. ИСТИ ЈЕЗИК И ДОБРЕ КОМШИЈЕ. ОВО СЕ МОРА СУСТАВЉАТИ. У ПАМЕТ НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рОмиз

09.11.2023 17:46

Треба рећи збогом ЕУ,ионако нас никад неће примит,окренути се поправљању и мирењу народа на Балкану јачати економију,поправљати односе са Кином,Русијом,Турском,тражит јефтиније енергенте а не слијепо пратит САД и ЕУ па ми морамо плачат гориво 3КМ по литру и њиме куповат америчко јеврејско оружје за убијање братских народа у Украјини а онда и даље по Блиском Истоку

ОДГОВОРИТЕ