BiH treba da nađe model i način da ojača poziciju

U sferi sukoba na svjetskom nivou državama regiona najbolje je da se drže neutralnog stava jer, kako su istakli analitičari u emisiji “Globalno”, mnogo je faktora u igri koji mogu da dovedu do dugoročnih posljedica.

Republika Srpska 08.11.2023 | 23:19
BiH treba da nađe model i način da ojača poziciju

U BiH vlada opšte rasulo, jer ne postoji saglasnost niti jedinstven stav na nivou entiteta ni na nivou državnih institucija o spoljnoj politici i stavu prema sukobu Rusije i Ukrajine i Izraela i Hamasa.

Vlast u Republici Srpskoj prati korake Srbije, dok se Federacija BiH jasno pozicionirala, ističe Velizar Antić, politikolog.

“Mi imamo specifičnu situaciju da je ambasador BiH u UN prekršio ustav jer je glasao mimo odluke Predsjedništva BiH. Stav BiH jeste takav da su svi zadovoljni i sa Zapada, jer je BiH u UN glasala kako su oni željeli, a zadovoljna je i Rusija zato što na tom planu mi nemamo akciju da smo joj uveli sankcije. Mi nismo ni tamo ni ovamo. To pokazuje koliko smo mi mali i koliko nismo bitni”, rekao je Velizar Antić, politikolog.

Politika neutralnosti u ovom momentu jedina je korisna za Srbiju kada je u pitanju sukob Rusije i Ukrajine, navodi sociolog Vladimir Vuletić, dodajući da ta politika nije nimalo laka ni naivna.

“Moguće je da će doći dan kada će Srbija morati da se opredijeli, ali taj dan još nije došao i dok ne dođe ova politika je jedino što donosi korist Srbiji i odgovara javnom mnjenju, te stvara budućnost za koju ne znamo kakva će biti”, rekao je Vuletić.

Dobro je dok se može balansirati, ističe stručna javnost, jer, kako navode upućeni u svjetska dešavanja, sve vodi ka velikom sukobu ogromnih razmjera gdje će svako morati da zauzme jasnu poziciju, bez obzira na rizike.

“Riječ je o jednom ozbiljnom sukobu čiji je cilj da se dođe do Kine. Da li ćemo imati sutiaciju da Rusija zabavljena Ukrajinom, Evropa zabavljena Rusijom, Iran koji je velika slila postaje značajan igrač, ostave Kinu samu, koja bi se o pitanju Tajvana brinula o tome kako će se ponašati Japan i SAD. I onda bismo mogli da imamo ozbiljan globalni
svjetski sukob. Meni se čini da stvari idu u tom pravcu”, naveo je Vuletić.

Dragan Vujičić, novinar, smatra da iza svega stoji ekonomski sukob.

“Ovdje imamo sukob kinetički, politički, a iza svega stoji ekonomski sukob, tektonski poremećaji nas čekaju, jer je ova ekonomska priča neodrživa”, naveo je Vujičić.

Nije izlizana fraza da je svijet na prekretnici, jer se događaju ogromne promjene, naveli su analitičari, naglašavajući da bi i Srbija i Bosna i Hercegovina trebalo da se bave stabilizacijom unutrašnjih pitanja, da jačaju ekonomski i da nađu model i način da ojačaju svoju poziciju.

(BN) Fozo: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

grog

08.11.2023 23:47

Ama jebo vas vise zivot ne dokazni, vi srbi niste u pamet nikako, pa zamijenit ce nas azijci, oni ce ovdje da zive, halo nestajemo svi, dolaze ljudi ovdje iz Nepala, rade, porodice osnivaju, u pamet Bog vas vidio, nije vrijeme da se srbuje na ovakvom vremenu, vrijeme je da se udruze snage i da se odupre necemu sto nas tek ceka, Bosnjake i Srbe, Hrvati su se vec prodali, a i nas u svemu tome!

ODGOVORITE
Name

Realnost

08.11.2023 23:53

Lepo,lagano sve raseliše iz Bosne.

ODGOVORITE
Name

+

09.11.2023 08:41

Sve raseliše iz JUGOSLAVIJE. ZATO SU NAS DOMĆI IZDAJNICI, A U KORIST TUĐINA I POSVAĐALI 90-ih. Samo da MLADE UZMU SEBI, A OVDJE OTPAD EVROPE. NUKLEARNI ČAK. GLOBALNI SU NA ISTOKU POKRENULI SIROTINJU. I SADA NEDAJI U EU. A ZNAČI OSTAJU OVDJE I PORODICE ZASNIVAJU. BAŠ SMO GLUP NAROD. KOLIKO SMO DOBRO ŽIVIJELI U JUGOSLAVIJI. ISTI JEZIK I DOBRE KOMŠIJE. OVO SE MORA SUSTAVLJATI. U PAMET NARODE.

ODGOVORITE
Name

rOmiz

09.11.2023 17:46

Treba reći zbogom EU,ionako nas nikad neće primit,okrenuti se popravljanju i mirenju naroda na Balkanu jačati ekonomiju,popravljati odnose sa Kinom,Rusijom,Turskom,tražit jeftinije energente a ne slijepo pratit SAD i EU pa mi moramo plačat gorivo 3KM po litru i njime kupovat američko jevrejsko oružje za ubijanje bratskih naroda u Ukrajini a onda i dalje po Bliskom Istoku

ODGOVORITE