Сатлер поручио: Врата ЕУ су отворена, извршите реформе

Након кратког састанка са амбасадором Сатлером, Кришто је поручила да је ово искорак и подстицај да сви у институцијама раде јаче, брже, боље и одговорније на испуњавању преосталих 14 приоритета.

Босна и Херцеговина 08.11.2023 | 18:22
Сатлер поручио: Врата ЕУ су отворена, извршите реформе

Шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Јохан Сатлер предао је данас у Сарајеву Извјештај Европске комисије о БиХ за 2023. годину, предсједавајућој Савјета министара БиХ Борјани Кришто.

Након кратког састанка са амбасадором Сатлером, Кришто је поручила да је ово искорак и подстицај да сви у институцијама раде јаче, брже, боље и одговорније на испуњавању преосталих 14 приоритета.

„Значајно је да се Извјештај базира на ономе што је урађено од Савјета министара и других бх. Институција и у односу на претходне године направљен је искорак у реформама“.

Поздравила је усвајање Плана раста који је недавно и у Сарајеву представила предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

„Тај пакет се односи на значајна улагања у БиХ и у складу са тим планом, како бисмо повукли новац, очекује се искорак и испуњавање одређених услова, али то је прилика. Овај напредак и извјештај је резултат добрих политика, договора и консензуса. Само на тај начин можемо правити и будуће искораке“, казалаје Кришто.

Позвала је и на реформе Изборног закона БиХ, кроз спровођење пресуда Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ, те именовање ИПА координатора, усвајање Закона о судовима БиХ, склапање споразума са Фронтеx-ом...

Амбасадор Сатлер је подсјетио да је Европска комисија дала препоруку за отварање преговора када се испуни степен усклађености са критеријумима.

„Дакле, то је условна препорука. Наша врата су широм отворена, а сада је на БиХ да изврши потребне реформе и прође кроз та врата. Видјели сте да је у извјештају и реченица да ће ЕК најкасније до марта 2024. Извјештај о напретку, дакле то може бити и прије марта, да увјерите земље чланице да отворимо преговоре.

ЕУ препознаје позитиван искорак, али и кораке уназад", рекао је Сатлер.

Он је рекао и ово:

„Одређени потези у Републици Српској иду у погрешном смјеру...Позивање на оставке судија Уставног суда БиХ, усвајање Закона о  непримјењивању одлука Уставног суда. Ту је и криминализација клевете која је јасан корак уназад када се ради о слободи говора и медија. Изразили смо и очекивања да неће доћи до усвајања тзв. Закона о страним агентима. Приступање је веома напоран процес. Стотине хиљада прописа који су стечевина ЕУ, треба уврстити у законе БиХ".

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Драги Сатлере

08.11.2023 18:39

Па ста ви тразите??? Да лопови престану бити лопови??? Побогу народ спасавајте!! Доста је помагањ корумпираним квази политицарима народ од тога вајде нема знас ти добро да народ у нестајЊу растјеран опљацкан бигатаси пљацком обогацени ! Правис се ко дјоја не знас ти то! Докле висе народ замајавате???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2023 09:03

Бјежати из ЕУ. Ено Хрватска пропала од уласка у ЕУ. Послушајте Мислава Колакушића заступника у ЕУ парламенту. Кад су прешли на еуро постали просјаци. ЕУ је пљачкашка организација. Имат ћемо само више намета и мањи стандард. Хрват који ради у Италији, нема исту плату као Италијан за исти посао. Шеф му објашњава да је он странац иако је много бољи радник од Италијана. Толико о срећи у ЕУ.

Name

Ре за Ре

09.11.2023 12:03

А кад си ти био у Хрватској задњи пут? Ми Хрватима моземо само махати и надати се да цемо једног дана стици њихов стандард. Вуциц покусава да стигне ХР у економском погледу, па јос није ни близу. И јавно се хвали тиме 😉

Name

А

08.11.2023 18:51

Шта ћемо са покраденим такозваним изборима , да ли то било гдје у Европи функционере поставља такозвана ЦИК , или их пак грађани бирају на изборима и резултати се знају пар сати након затварања гласачких мјеста , или се резултати штимају и додјељују и по мјесец и виşе дана , као што се то ради на овим просторима . За наведено сте понајвише криви ви из Европе , јер ви имате итекако утицаја на то кога ће такозвана ЦИК прогласити као побједника избора , што је био случај и приликом посљедњих такозваних избора . О каквој демократији ви онда причате и о каквом напретку ви причате , а и сами знате да је на овим просторима све уништено и све пропало , управо захваљујући вашим миљеницима , а властодршцима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

08.11.2023 18:53

Ста они прицају и раде није исто. Уцете у ЕУ кад и Турска. То јест никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

08.11.2023 20:31

Шалтеру ви сте овакво стање дозволили у БиХ својом ћутањем.

Name

+

08.11.2023 19:19

Казнити оног ко неће. Или не трошите заједно наше паре и вријеме. Ми крух тешко зарађује о. Мало шта уз крух да не крепамо од глади. Обичан грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.11.2023 19:44

Била Урсула и обецал, али није дала? Сатлер обецава, али кад и ако? Треба се надати и цекати, и тако јос до 2093, стрпљен спасен. Свим ти сто обецавају вец 30 година, и имају намеру обецавати, треба забранити глуварење по дејтонки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

08.11.2023 21:24

Хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

08.11.2023 22:10

25 година реформе са вама и ништа опет дај те молим.вас,само малтретирате грађане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

09.11.2023 00:52

Ух мозда би то требало затворити.Да се не прави промаја.Народ као народ много је осетљив кад дува.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИК

09.11.2023 06:41

Аха, ево са'ћу

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

09.11.2023 07:30

Доста је ваших лажи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

09.11.2023 11:30

Сарена лаза. Врата су отворена, за оне сто су географски близо Русије, а за све са Балкана су затворена. Примили су Румунију и Бугарску, само да би спрецили пријатељство Руса и њих. Ко од среце скакуце на овакве лази Сатлета, је без памети. Па они нас лазу, уцењују, годинама, и као отворили су врата да би нас даље могли лагати, претити и уцењивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спроведите ви

09.11.2023 12:06

Код себе. Ми цекамо да вас рецесија реформисе па да се приагодимо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.11.2023 15:41

Прица која се нон стоп прица нема никаквог смислам.Ми смо затрован народ.Најгора тровања су политике које остављају не сагледиве последице.Моц је безобразлук а тај безобразлук је преврсио све границе.Нико неце да цује ста се говори сви трпе и толерису лапрдања домацих моцника.Изаберес људе да праве будале од сваког по на особ.То није зивот ни будуцност то је најобицнија скаламерија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаааа

10.11.2023 09:53

Захрђат ће вам та и врата и багламе док БиХ прође кроз њих,узалуд вам труд свирачи...не лажите народ и што даље руке од БиХ.

ОДГОВОРИТЕ