Satler poručio: Vrata EU su otvorena, izvršite reforme

Nakon kratkog sastanka sa ambasadorom Satlerom, Krišto je poručila da je ovo iskorak i podsticaj da svi u institucijama rade jače, brže, bolje i odgovornije na ispunjavanju preostalih 14 prioriteta.

Bosna i Hercegovina 08.11.2023 | 18:22
Satler poručio: Vrata EU su otvorena, izvršite reforme

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler predao je danas u Sarajevu Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2023. godinu, predsjedavajućoj Savjeta ministara BiH Borjani Krišto.

Nakon kratkog sastanka sa ambasadorom Satlerom, Krišto je poručila da je ovo iskorak i podsticaj da svi u institucijama rade jače, brže, bolje i odgovornije na ispunjavanju preostalih 14 prioriteta.

„Značajno je da se Izvještaj bazira na onome što je urađeno od Savjeta ministara i drugih bh. Institucija i u odnosu na prethodne godine napravljen je iskorak u reformama“.

Pozdravila je usvajanje Plana rasta koji je nedavno i u Sarajevu predstavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Taj paket se odnosi na značajna ulaganja u BiH i u skladu sa tim planom, kako bismo povukli novac, očekuje se iskorak i ispunjavanje određenih uslova, ali to je prilika. Ovaj napredak i izvještaj je rezultat dobrih politika, dogovora i konsenzusa. Samo na taj način možemo praviti i buduće iskorake“, kazalaje Krišto.

Pozvala je i na reforme Izbornog zakona BiH, kroz sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te imenovanje IPA koordinatora, usvajanje Zakona o sudovima BiH, sklapanje sporazuma sa Frontex-om...

Ambasador Satler je podsjetio da je Evropska komisija dala preporuku za otvaranje pregovora kada se ispuni stepen usklađenosti sa kriterijumima.

„Dakle, to je uslovna preporuka. Naša vrata su širom otvorena, a sada je na BiH da izvrši potrebne reforme i prođe kroz ta vrata. Vidjeli ste da je u izvještaju i rečenica da će EK najkasnije do marta 2024. Izvještaj o napretku, dakle to može biti i prije marta, da uvjerite zemlje članice da otvorimo pregovore.

EU prepoznaje pozitivan iskorak, ali i korake unazad", rekao je Satler.

On je rekao i ovo:

„Određeni potezi u Republici Srpskoj idu u pogrešnom smjeru...Pozivanje na ostavke sudija Ustavnog suda BiH, usvajanje Zakona o  neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda. Tu je i kriminalizacija klevete koja je jasan korak unazad kada se radi o slobodi govora i medija. Izrazili smo i očekivanja da neće doći do usvajanja tzv. Zakona o stranim agentima. Pristupanje je veoma naporan proces. Stotine hiljada propisa koji su stečevina EU, treba uvrstiti u zakone BiH".

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Dragi Satlere

08.11.2023 18:39

Pa sta vi trazite??? Da lopovi prestanu biti lopovi??? Pobogu narod spasavajte!! Dosta je pomaganj korumpiranim kvazi politicarima narod od toga vajde nema znas ti dobro da narod u nestajNju rastjeran opljackan bigatasi pljackom obogaceni ! Pravis se ko djoja ne znas ti to! Dokle vise narod zamajavate???????

ODGOVORITE
Name

Re

09.11.2023 09:03

Bježati iz EU. Eno Hrvatska propala od ulaska u EU. Poslušajte Mislava Kolakušića zastupnika u EU parlamentu. Kad su prešli na euro postali prosjaci. EU je pljačkaška organizacija. Imat ćemo samo više nameta i manji standard. Hrvat koji radi u Italiji, nema istu platu kao Italijan za isti posao. Šef mu objašnjava da je on stranac iako je mnogo bolji radnik od Italijana. Toliko o sreći u EU.

Name

Re za Re

09.11.2023 12:03

A kad si ti bio u Hrvatskoj zadnji put? Mi Hrvatima mozemo samo mahati i nadati se da cemo jednog dana stici njihov standard. Vucic pokusava da stigne HR u ekonomskom pogledu, pa jos nije ni blizu. I javno se hvali time 😉

Name

A

08.11.2023 18:51

Šta ćemo sa pokradenim takozvanim izborima , da li to bilo gdje u Evropi funkcionere postavlja takozvana CIK , ili ih pak građani biraju na izborima i rezultati se znaju par sati nakon zatvaranja glasačkih mjesta , ili se rezultati štimaju i dodjeljuju i po mjesec i vişe dana , kao što se to radi na ovim prostorima . Za navedeno ste ponajviše krivi vi iz Evrope , jer vi imate itekako uticaja na to koga će takozvana CIK proglasiti kao pobjednika izbora , što je bio slučaj i prilikom posljednjih takozvanih izbora . O kakvoj demokratiji vi onda pričate i o kakvom napretku vi pričate , a i sami znate da je na ovim prostorima sve uništeno i sve propalo , upravo zahvaljujući vašim miljenicima , a vlastodršcima .

ODGOVORITE
Name

sta reci

08.11.2023 18:53

Sta oni pricaju i rade nije isto. Ucete u EU kad i Turska. To jest nikad.

ODGOVORITE
Name

Realnost

08.11.2023 20:31

Šalteru vi ste ovakvo stanje dozvolili u BiH svojom ćutanjem.

Name

+

08.11.2023 19:19

Kazniti onog ko neće. Ili ne trošite zajedno naše pare i vrijeme. Mi kruh teško zarađuje o. Malo šta uz kruh da ne krepamo od gladi. Običan građanin.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

08.11.2023 19:44

Bila Ursula i obecal, ali nije dala? Satler obecava, ali kad i ako? Treba se nadati i cekati, i tako jos do 2093, strpljen spasen. Svim ti sto obecavaju vec 30 godina, i imaju nameru obecavati, treba zabraniti gluvarenje po dejtonki.

ODGOVORITE
Name

Joja

08.11.2023 21:24

Hahaha

ODGOVORITE
Name

Realnost

08.11.2023 22:10

25 godina reforme sa vama i ništa opet daj te molim.vas,samo maltretirate građane.

ODGOVORITE
Name

Procitao samo naslov

09.11.2023 00:52

Uh mozda bi to trebalo zatvoriti.Da se ne pravi promaja.Narod kao narod mnogo je osetljiv kad duva.

ODGOVORITE
Name

DODIK

09.11.2023 06:41

Aha, evo sa'ću

ODGOVORITE
Name

XOXO

09.11.2023 07:30

Dosta je vaših laži

ODGOVORITE
Name

Miroslav

09.11.2023 11:30

Sarena laza. Vrata su otvorena, za one sto su geografski blizo Rusije, a za sve sa Balkana su zatvorena. Primili su Rumuniju i Bugarsku, samo da bi sprecili prijateljstvo Rusa i njih. Ko od srece skakuce na ovakve lazi Satleta, je bez pameti. Pa oni nas lazu, ucenjuju, godinama, i kao otvorili su vrata da bi nas dalje mogli lagati, pretiti i ucenjivati.

ODGOVORITE
Name

Sprovedite vi

09.11.2023 12:06

Kod sebe. Mi cekamo da vas recesija reformise pa da se priagodimo....

ODGOVORITE
Name

BOBA

09.11.2023 15:41

Prica koja se non stop prica nema nikakvog smislam.Mi smo zatrovan narod.Najgora trovanja su politike koje ostavljaju ne sagledive posledice.Moc je bezobrazluk a taj bezobrazluk je prevrsio sve granice.Niko nece da cuje sta se govori svi trpe i tolerisu laprdanja domacih mocnika.Izaberes ljude da prave budale od svakog po na osob.To nije zivot ni buducnost to je najobicnija skalamerija.

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

10.11.2023 09:53

Zahrđat će vam ta i vrata i baglame dok BiH prođe kroz njih,uzalud vam trud svirači...ne lažite narod i što dalje ruke od BiH.

ODGOVORITE