Велика акција хапшења, милионе извукли из ЕУ фондова

У акцији полиције по налогу хрватске Канцеларије европског јавног тужиоца (ЕППО) јутрос је ухапшено више особа за које се сумње да су учествовали у злоупотребама на загребачком Геодетском факултету.

Регион 08.11.2023 | 10:28
Велика акција хапшења, милионе извукли из ЕУ фондова

Велика акција полиције, ухапшења у рано јутро, под истрагом 30-ак особа

Европско тужилаштво и полиција још се нису огласили о случају којим је према неслужбеним информацијама обухваћено тридесетак особа. Неслужбено се сазнаје да су међу ухапшенима бивши декан Алмин Ђапо и професор Бошко Прибичевић, а штета је наводно процијењена на око два милиона евра.

Истрагом ће, како сазнаје Н1, бити обухваћено 30-ак особа, поред Ђапе и неколицине његових сарадника на факултету. Сумња се да су бивши декани и његови људи, међу којима је најзвучније име професора Прибичевића, организовали цијели ланац за извлачење европских средстава. У том ланцу биле су, како се сумња, разне фирме које су, према засад доступним информацијама, испостављале фактуре за послове који нису обављени.

Подсјетимо, из Канцеларије европског јавног тужиоца (ЕППО) у јуну је стигла вијест да је у току провођење хитних доказних радњи на Геодетском факултету Универзитета у Загребу због сумње на субвенцијску превару и коруптивне активности.

Истичу да се акција проводи у сарадњи с ПНУСКОК-ом и да су наведене активности усмјерене против више хрватских држављана које се сумњичи за почињење казнених дјела субвенцијске преваре и коруптивних казнених дјела на штету финанцијских интереса Европске уније.

Телеграм је тада јавио да су декану Алмину Ђапи и професору Бошку Прибичевићу издане поуке о правима осумњичених, што значи да су и формално осумњичени након што је против њих покренута истрага по налогу Канцеларије европског јавног тужиоца (ЕППО).

Оптужбе пуно шире од теренца и јахте?

Како је јавио Јутарњи лист, оптужбе због којих је полиција у јуну кренула у претрагу станова и кућа двадесетак особа, међу којима је и професор загребачког Геодетског факултета Бошко Прибичевић, пуно су шире од оних за малверзације с теренцем и јахтом, о којима се у посљедње вријеме доста писало у јавности, а односе се на сумње у намјештање послова израде пројеката тешких више од 4,5 милиона евра.

Претраге су обављене како би се поткријепиле или демантовале сумње да је Прибичевић од 2019. низу фирми намјестио побјеђивање на конкурсима за извођења пројеката анализе заштите од потреса и слично те да је за то добио и тражио мито у постотку вриједности послова чије је добивање намјестио.

Међу за ЕППО спорним пројектима наводно се налази и Мултисензорско ваздушно снимање Републике Хрватске за потребе процјене смањења ризика од катастрофа и слични пројекти који су финансирани из европских фондова.

Скупи факултетски теренци

Откривено је да је Прибичевић приватно возио луксузни теренац Ланд Ровер Дисцоверy Спорт, набављен европским новцем у склопу истраживачког пројекта. Факултет је набавио и теренац Форд Рангер, који је, такође приватно, возио стручни сарадник факултета Роберт Родбинић.

Возила су набављена за укупно 624.500 куна, а приликом њихове набаве управа факултета захтијевала је богату додатну опрему, на примјер кожни волан, сједала у комбинацији с кожом, хромирану бочну степеницу и слично, пише Телеграм.

Луксузна јахта

Такође је откривено да је факултет набавио јахту Миракул 30 у склопу ЕУ пројекта ХИДРОЛАБ, креираног за хидрографска истраживања подморја. Јахту су с факултета правдали изјавама да им је потребна за истраживачки рад. Платили су је 598.750 куна, а спецификације брода, како их је факултет расписао у набави, у милиметар су одговарале искључиво Миракулу.

Јахта се на интернетским огласима нудила у најам за приватна крстарења по 3400 евра седмично, на њој је била и лажна регистрација, а факултет ју је регистровао првенствено за изнајмљивање, пише Телеграм.

Декан: Овај брод није луксуз, не можете у каићу до Виса

Након што је Телеграм открио причу о јахти, декан Ђапо је за РТЛ оштро одбацио инсинуације да је брод кориштен у приватне сврхе.

"Уопће се не ради о јахти, ради се о броду, о пловилу. Јахта би била да је она луксузна, а овдје се ради о пловилу од девет метара. Брод јест велик зато што мора задовољити одређене спецификације. Не можете у каићу испловити, рецимо, до Виса и очекивати да ћете преживјети. Брод има девет метара, на њега стављате три милиона куна вриједну опрему за истраживање. То је скупоцјена опрема која је набављена кроз ЕУ пројект да би се проводила специфична истраживања. То не можете штапом", рекао је декан у априлу

(Индеx.хр)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Пањик

08.11.2023 10:53

ЦУЈ ПА КАЈ СЕ ДОГАДЈА У НАСОЈ ЕУРОПИ СВЕ САМЕ КУРВЕ ЛОПОВИ СЕЦИКЕСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

08.11.2023 11:06

Једном Ђапо, увијек Ђапо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

08.11.2023 11:14

Кад це код нас кренути овако,неби било довољно затворе за све лопурде од политицара па на даље🥵

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

08.11.2023 14:24

Због тога насе лопурде и неце у ЕУ.

Name

МеНАГЕР

08.11.2023 16:31

Па када удјемо у ЕУ а то је ... То су паре ЕУе а они бас и недају да их свака суса пљацка Е да су ови наси били колике толике патриоте па се потрудили да удју у ЕУ па онда пљацкали њихов новац исто као ови Хрвати а не да пљацкају од себе своје дрзаве и свога народа Али вјероватно су знали да то не би исло бас тако тецно као сто иде сада и да би заврсили веома брзо исто као и ови Хрвати

Name

Невјероватно

08.11.2023 11:19

Ако је МУП РС под контолом Додика што и птице на грани знају зашто неће Тужилаштво БиХ и СИПА ништа да раде.Довољно је видјети поткованог кога је Додик довео на чело ВСТС па ништа чудно што контролише и тужилаштво БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2023 13:39

Јос Хоце Додо да се одвоји са судством својим и Вјероватно да би удомијо свог поткованог ”поштеног “ савјетника који је исто црнолистас. Види ли и ово ЕУ?

Name

Па да

08.11.2023 11:20

Колко су ови наси покрали ви сте мала маца Код нас одборник украде милон а да не прицамо о нецелницима опстина

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

08.11.2023 12:12

Човјек у праву. Треба луксуз и опрема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

08.11.2023 12:36

Носиоци Европских вриједности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2023 13:47

Јес јес “Еуропејци” доста су крали и још се хвале и сада помоце Цовицевим Хрватима у Херцеговини а остали Хрвати у БиХ нису његови.. Одакле паре да се тако разбацује није сигурно својим?? Показују ли рацуне шта раде од ЕУ новца

Name

ЕУ прави пут

08.11.2023 13:56

Брука и срамота за Хрватску али боље икад открити него никад. Нема висе луксузања. ЕУ се показује да је на правом путу у откривању лоповлука . Зато Обицни народ не осјети помоћ од ЕУ. Одакле нашим толико новца да купују нове луксузне аутомобиле а народ гладан и отселибиз земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

09.11.2023 02:49

Лопови лове лопове. Та ЕУ је утемељена на лоповлуку и разбојниству, којег су умотали у фразу ''ЕУ вриједности'', да се будале не досјете да су осниваци те ЕУ све голи разбојник и колонизатор, који је своју лазну пропаганду утемељио на крви и пљацки милиона и милиона сиромасних. У пракси је то пројекат који је у фази расула, па свако од њих гледа како да оцерупа лесину.