Velika akcija hapšenja, milione izvukli iz EU fondova

U akciji policije po nalogu hrvatske Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) jutros je uhapšeno više osoba za koje se sumnje da su učestvovali u zloupotrebama na zagrebačkom Geodetskom fakultetu.

Region 08.11.2023 | 10:28
Velika akcija hapšenja, milione izvukli iz EU fondova

Velika akcija policije, uhapšenja u rano jutro, pod istragom 30-ak osoba

Evropsko tužilaštvo i policija još se nisu oglasili o slučaju kojim je prema neslužbenim informacijama obuhvaćeno tridesetak osoba. Neslužbeno se saznaje da su među uhapšenima bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, a šteta je navodno procijenjena na oko dva miliona evra.

Istragom će, kako saznaje N1, biti obuhvaćeno 30-ak osoba, pored Đape i nekolicine njegovih saradnika na fakultetu. Sumnja se da su bivši dekani i njegovi ljudi, među kojima je najzvučnije ime profesora Pribičevića, organizovali cijeli lanac za izvlačenje evropskih sredstava. U tom lancu bile su, kako se sumnja, razne firme koje su, prema zasad dostupnim informacijama, ispostavljale fakture za poslove koji nisu obavljeni.

Podsjetimo, iz Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) u junu je stigla vijest da je u toku provođenje hitnih dokaznih radnji na Geodetskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu zbog sumnje na subvencijsku prevaru i koruptivne aktivnosti.

Ističu da se akcija provodi u saradnji s PNUSKOK-om i da su navedene aktivnosti usmjerene protiv više hrvatskih državljana koje se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela subvencijske prevare i koruptivnih kaznenih djela na štetu financijskih interesa Evropske unije.

Telegram je tada javio da su dekanu Alminu Đapi i profesoru Bošku Pribičeviću izdane pouke o pravima osumnjičenih, što znači da su i formalno osumnjičeni nakon što je protiv njih pokrenuta istraga po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO).

Optužbe puno šire od terenca i jahte?

Kako je javio Jutarnji list, optužbe zbog kojih je policija u junu krenula u pretragu stanova i kuća dvadesetak osoba, među kojima je i profesor zagrebačkog Geodetskog fakulteta Boško Pribičević, puno su šire od onih za malverzacije s terencem i jahtom, o kojima se u posljednje vrijeme dosta pisalo u javnosti, a odnose se na sumnje u namještanje poslova izrade projekata teških više od 4,5 miliona evra.

Pretrage su obavljene kako bi se potkrijepile ili demantovale sumnje da je Pribičević od 2019. nizu firmi namjestio pobjeđivanje na konkursima za izvođenja projekata analize zaštite od potresa i slično te da je za to dobio i tražio mito u postotku vrijednosti poslova čije je dobivanje namjestio.

Među za EPPO spornim projektima navodno se nalazi i Multisenzorsko vazdušno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa i slični projekti koji su finansirani iz evropskih fondova.

Skupi fakultetski terenci

Otkriveno je da je Pribičević privatno vozio luksuzni terenac Land Rover Discovery Sport, nabavljen evropskim novcem u sklopu istraživačkog projekta. Fakultet je nabavio i terenac Ford Ranger, koji je, takođe privatno, vozio stručni saradnik fakulteta Robert Rodbinić.

Vozila su nabavljena za ukupno 624.500 kuna, a prilikom njihove nabave uprava fakulteta zahtijevala je bogatu dodatnu opremu, na primjer kožni volan, sjedala u kombinaciji s kožom, hromiranu bočnu stepenicu i slično, piše Telegram.

Luksuzna jahta

Takođe je otkriveno da je fakultet nabavio jahtu Mirakul 30 u sklopu EU projekta HIDROLAB, kreiranog za hidrografska istraživanja podmorja. Jahtu su s fakulteta pravdali izjavama da im je potrebna za istraživački rad. Platili su je 598.750 kuna, a specifikacije broda, kako ih je fakultet raspisao u nabavi, u milimetar su odgovarale isključivo Mirakulu.

Jahta se na internetskim oglasima nudila u najam za privatna krstarenja po 3400 evra sedmično, na njoj je bila i lažna registracija, a fakultet ju je registrovao prvenstveno za iznajmljivanje, piše Telegram.

Dekan: Ovaj brod nije luksuz, ne možete u kaiću do Visa

Nakon što je Telegram otkrio priču o jahti, dekan Đapo je za RTL oštro odbacio insinuacije da je brod korišten u privatne svrhe.

"Uopće se ne radi o jahti, radi se o brodu, o plovilu. Jahta bi bila da je ona luksuzna, a ovdje se radi o plovilu od devet metara. Brod jest velik zato što mora zadovoljiti određene specifikacije. Ne možete u kaiću isploviti, recimo, do Visa i očekivati da ćete preživjeti. Brod ima devet metara, na njega stavljate tri miliona kuna vrijednu opremu za istraživanje. To je skupocjena oprema koja je nabavljena kroz EU projekt da bi se provodila specifična istraživanja. To ne možete štapom", rekao je dekan u aprilu

(Index.hr)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Panjik

08.11.2023 10:53

CUJ PA KAJ SE DOGADJA U NASOJ EUROPI SVE SAME KURVE LOPOVI SECIKESE.

ODGOVORITE
Name

Zoran

08.11.2023 11:06

Jednom Đapo, uvijek Đapo.

ODGOVORITE
Name

Oli

08.11.2023 11:14

Kad ce kod nas krenuti ovako,nebi bilo dovoljno zatvore za sve lopurde od politicara pa na dalje🥵

ODGOVORITE
Name

Nena

08.11.2023 14:24

Zbog toga nase lopurde i nece u EU.

Name

MeNAGER

08.11.2023 16:31

Pa kada udjemo u EU a to je ... To su pare EUe a oni bas i nedaju da ih svaka susa pljacka E da su ovi nasi bili kolike tolike patriote pa se potrudili da udju u EU pa onda pljackali njihov novac isto kao ovi Hrvati a ne da pljackaju od sebe svoje drzave i svoga naroda Ali vjerovatno su znali da to ne bi islo bas tako tecno kao sto ide sada i da bi zavrsili veoma brzo isto kao i ovi Hrvati

Name

Nevjerovatno

08.11.2023 11:19

Ako je MUP RS pod kontolom Dodika što i ptice na grani znaju zašto neće Tužilaštvo BiH i SIPA ništa da rade.Dovoljno je vidjeti potkovanog koga je Dodik doveo na čelo VSTS pa ništa čudno što kontroliše i tužilaštvo BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2023 13:39

Jos Hoce Dodo da se odvoji sa sudstvom svojim i Vjerovatno da bi udomijo svog potkovanog ”poštenog “ savjetnika koji je isto crnolistas. Vidi li i ovo EU?

Name

Pa da

08.11.2023 11:20

Kolko su ovi nasi pokrali vi ste mala maca Kod nas odbornik ukrade milon a da ne pricamo o necelnicima opstina

ODGOVORITE
Name

+

08.11.2023 12:12

Čovjek u pravu. Treba luksuz i oprema.

ODGOVORITE
Name

Ambasador

08.11.2023 12:36

Nosioci Evropskih vrijednosti

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2023 13:47

Jes jes “Europejci” dosta su krali i još se hvale i sada pomoce Covicevim Hrvatima u Hercegovini a ostali Hrvati u BiH nisu njegovi.. Odakle pare da se tako razbacuje nije sigurno svojim?? Pokazuju li racune šta rade od EU novca

Name

EU pravi put

08.11.2023 13:56

Bruka i sramota za Hrvatsku ali bolje ikad otkriti nego nikad. Nema vise luksuzanja. EU se pokazuje da je na pravom putu u otkrivanju lopovluka . Zato Obicni narod ne osjeti pomoć od EU. Odakle našim toliko novca da kupuju nove luksuzne automobile a narod gladan i otselibiz zemlje.

ODGOVORITE
Name

Re:

09.11.2023 02:49

Lopovi love lopove. Ta EU je utemeljena na lopovluku i razbojnistvu, kojeg su umotali u frazu ''EU vrijednosti'', da se budale ne dosjete da su osnivaci te EU sve goli razbojnik i kolonizator, koji je svoju laznu propagandu utemeljio na krvi i pljacki miliona i miliona siromasnih. U praksi je to projekat koji je u fazi rasula, pa svako od njih gleda kako da ocerupa lesinu.