Пала прва влада због литијума, хаос у Португалу

- Португалски премијер Антонио Коста поднио је данас оставку након што је објављено да се против њега води истрага за корупцију у вези са рударским и енергетским концесијама и после данашњег претреса његове службене резиденције и два министарства.

Свијет 07.11.2023 | 21:52
Пала прва влада због литијума, хаос у Португалу

Коста је рекао да је предсједник Португалије прихватио његову оставку.

Истрагу против Косте, који је премијер од новембра 2015. године, прво су објавили медији, а потом је потврдило и државно тужилаштво, објавио је Еурацтив, преноси Тањуг.

Коста је истакао у обрац́ању новинарима да жели да каже португалском народу да није крив и да вјерује у правосудни систем и његову независност.

Коста је рекао да је поднео оставку због тога што, како је навео, достојанство улоге премијера не сме бити довођено у везу са сумњом о било којем кривичном дијелу.

У неколико зграда португалске владе извршен је данас претрес у оквиру истраге наводних незаконитости приликом склапања послова у вези са литијумом и тзв чистим водоником, рекли су званичници, док су локални медији јавили да су приведене двије особе блиске премијеру.

Лист Публико је објавио да је најмање пет особа приведено, укључујуц́и шефа кабинета премијера Антонија Косте, Витора Ескарија и пословног консултанта Диога Лакерда Маћада који је премијеров пријатељ.

Градоначелник града Синеса је међу приведенима, као и два предузетника, наводи Публико, истичући да постоје инвестициони планови за изградњу хидрогенских постројења у Синесу.

Премијерова канцеларија је потврдила да су извршени претреси владиних просторија, али је одбила да даље коментарише, пренео је Ројтерс.

Према писању локалних медија, истражитељи су данас извршили претрес у неколико владиних зграда, укључујуц́и службену резиденцију премијера, Министарство животне средине и Министарство за инфраструктуру.

Португалска полиција рекла је за Ројтерс да су њени службеници помагали истражитељима приликом претреса.                 

Државни тужиоци саопштили су у јануару да се води истрага о пословним пројектима литијума и водоника, али тада нису навели имена осумњичених.

Са 60.000 тона откривених резерви, Португалија је вец́ највец́и европски произвођач литијума.

(Независне) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Бране

07.11.2023 22:06

Када ће код нас доћи тај морални ниво, да премијер или неки министар да оставку, због велеиздаје српског народа, због опљачканих милијарди, због мртвачке јаме коју копају српском народу. Наравно, неће дати оставке, јер одрађују посао за које су их усташе платиле, да раселе Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када хегемон одлуци

07.11.2023 22:54

Ако га "закину".

Name

Гојко

07.11.2023 22:57

Замисли лте да код нас полиција упадне у кабинет и кућу премијера? Незамисливо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

07.11.2023 23:31

Не знам како је вама, али, мени су најдражи ови хришћани католици са Арапским фацама (лафо Португалци) ! Генетика је чудо ! До душе и код нас православаца има мркаља а тек код Муслимана плавуша и плавушана ! Значи и тамо литијум проблем, па добро, зар они тамо немају неког бившег милцонера за министра рударства и енергетике да уведе реда у ту област !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Баша Мркаљ

08.11.2023 06:29

Добро си написао па види се до које смо мјере пропали када код нас бивши милиционер и познати лондонски ђак руководи министарством за енергетику и рударство.

Name

Бурле

08.11.2023 00:32

И ми свога Косту имамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

08.11.2023 09:21

Тако треба народ БиХ, да се дигне и да спријеци отварање рудника, у пријдору у лопарама и зауставити складистење нуклеарног отоада трговинска гора

Name

Ајде Тузиластво

08.11.2023 09:50

И ми то све имамо код нас. У Лопарама копају странци по терену а нико ко фол незна ко им је дао дозволу? Дјокица цути, Диспецер цути. Радо Савиц цути. А шта Рузиластво ради? Ништа чекају дозволу да устану од столице од главног Дона. А и ОН цути као незна ништа. Главна брига свима њима је како уцуткати Вукана јер он им једини квари игрицу. А и Петровиц из БН смета јер прича забрањене теме. Докле ће ићи овако народе Српски?

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

08.11.2023 09:58

Па шта је у нас влада одобрила а нико није дао оставку то нико не зна.Шта би требало урадити са њих поготово полицајца Петрића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А како се то

08.11.2023 15:06

Одвијало у бивсој Југославији?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекет је рекет

08.11.2023 16:24

Нису испостовали.

ОДГОВОРИТЕ