Pala prva vlada zbog litijuma, haos u Portugalu

- Portugalski premijer Antonio Kosta podnio je danas ostavku nakon što je objavljeno da se protiv njega vodi istraga za korupciju u vezi sa rudarskim i energetskim koncesijama i posle današnjeg pretresa njegove službene rezidencije i dva ministarstva.

Svijet 07.11.2023 | 21:52
Pala prva vlada zbog litijuma, haos u Portugalu

Kosta je rekao da je predsjednik Portugalije prihvatio njegovu ostavku.

Istragu protiv Koste, koji je premijer od novembra 2015. godine, prvo su objavili mediji, a potom je potvrdilo i državno tužilaštvo, objavio je Euractiv, prenosi Tanjug.

Kosta je istakao u obraćanju novinarima da želi da kaže portugalskom narodu da nije kriv i da vjeruje u pravosudni sistem i njegovu nezavisnost.

Kosta je rekao da je podneo ostavku zbog toga što, kako je naveo, dostojanstvo uloge premijera ne sme biti dovođeno u vezu sa sumnjom o bilo kojem krivičnom dijelu.

U nekoliko zgrada portugalske vlade izvršen je danas pretres u okviru istrage navodnih nezakonitosti prilikom sklapanja poslova u vezi sa litijumom i tzv čistim vodonikom, rekli su zvaničnici, dok su lokalni mediji javili da su privedene dvije osobe bliske premijeru.

List Publiko je objavio da je najmanje pet osoba privedeno, uključujući šefa kabineta premijera Antonija Koste, Vitora Eskarija i poslovnog konsultanta Dioga Lakerda Maćada koji je premijerov prijatelj.

Gradonačelnik grada Sinesa je među privedenima, kao i dva preduzetnika, navodi Publiko, ističući da postoje investicioni planovi za izgradnju hidrogenskih postrojenja u Sinesu.

Premijerova kancelarija je potvrdila da su izvršeni pretresi vladinih prostorija, ali je odbila da dalje komentariše, preneo je Rojters.

Prema pisanju lokalnih medija, istražitelji su danas izvršili pretres u nekoliko vladinih zgrada, uključujući službenu rezidenciju premijera, Ministarstvo životne sredine i Ministarstvo za infrastrukturu.

Portugalska policija rekla je za Rojters da su njeni službenici pomagali istražiteljima prilikom pretresa.                 

Državni tužioci saopštili su u januaru da se vodi istraga o poslovnim projektima litijuma i vodonika, ali tada nisu naveli imena osumnjičenih.

Sa 60.000 tona otkrivenih rezervi, Portugalija je već najveći evropski proizvođač litijuma.

(Nezavisne) Foto: Tanjug/AP

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Brane

07.11.2023 22:06

Kada će kod nas doći taj moralni nivo, da premijer ili neki ministar da ostavku, zbog veleizdaje srpskog naroda, zbog opljačkanih milijardi, zbog mrtvačke jame koju kopaju srpskom narodu. Naravno, neće dati ostavke, jer odrađuju posao za koje su ih ustaše platile, da rasele Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Kada hegemon odluci

07.11.2023 22:54

Ako ga "zakinu".

Name

Gojko

07.11.2023 22:57

Zamisli lte da kod nas policija upadne u kabinet i kuću premijera? Nezamislivo.

ODGOVORITE
Name

He He

07.11.2023 23:31

Ne znam kako je vama, ali, meni su najdraži ovi hrišćani katolici sa Arapskim facama (lafo Portugalci) ! Genetika je čudo ! Do duše i kod nas pravoslavaca ima mrkalja a tek kod Muslimana plavuša i plavušana ! Znači i tamo litijum problem, pa dobro, zar oni tamo nemaju nekog bivšeg milconera za ministra rudarstva i energetike da uvede reda u tu oblast !

ODGOVORITE
Name

re Baša Mrkalj

08.11.2023 06:29

Dobro si napisao pa vidi se do koje smo mjere propali kada kod nas bivši milicioner i poznati londonski đak rukovodi ministarstvom za energetiku i rudarstvo.

Name

Burle

08.11.2023 00:32

I mi svoga Kostu imamo!

ODGOVORITE
Name

Nikola

08.11.2023 09:21

Tako treba narod BiH, da se digne i da sprijeci otvaranje rudnika, u prijdoru u loparama i zaustaviti skladistenje nuklearnog otoada trgovinska gora

Name

Ajde Tuzilastvo

08.11.2023 09:50

I mi to sve imamo kod nas. U Loparama kopaju stranci po terenu a niko ko fol nezna ko im je dao dozvolu? Djokica cuti, Dispecer cuti. Rado Savic cuti. A šta Ruzilastvo radi? Ništa čekaju dozvolu da ustanu od stolice od glavnog Dona. A i ON cuti kao nezna ništa. Glavna briga svima njima je kako ucutkati Vukana jer on im jedini kvari igricu. A i Petrovic iz BN smeta jer priča zabranjene teme. Dokle će ići ovako narode Srpski?

ODGOVORITE
Name

aćim

08.11.2023 09:58

Pa šta je u nas vlada odobrila a niko nije dao ostavku to niko ne zna.Šta bi trebalo uraditi sa njih pogotovo policajca Petrića.

ODGOVORITE
Name

A kako se to

08.11.2023 15:06

Odvijalo u bivsoj Jugoslaviji?!

ODGOVORITE
Name

Reket je reket

08.11.2023 16:24

Nisu ispostovali.

ODGOVORITE