Србија прва у региону посједује систем "Пронађи ме"

Систем “Пронађи ме” коначно је пуштен у рад, што је за Игора Јурића, директора Центра за несталу и злостављану дјецу, круна осмогодишње упорне борбе за успостављање хитног обавјештавања јавности у случају нестанка малољетне особе. Он је у рубрици “Без увијања” у Јутарњем програму БН ТВ нагласио да је Србија једина земља у региону која посједује овакав систем.

Република Српска 07.11.2023 | 12:12
Србија прва у региону посједује систем "Пронађи ме"

Без помоћи медија и грађана потрага за дјететом, према Јурићевом мишљењу, не може бити ефикасна, зато су вријеме и активирање цијелокупне заједнице кључ  система “Пронађи ме”.  

Осим медија и СМС порука, информације о нестанку дјетета биће видљиве и на ознакама на ауто-путевима широм земље, објашњава Јурић, додајући, да се у овај систем укључује и аеродром „Никола Тесла“, као и аутобуске и жељезничке станице које имају техничке могућности за објављивање информација.

“Сви медији ће у року од пет минута добити информације у форми постера који садржи слику и све податке несталог дјетета”, објашњава Јурић.

Србија је прва земља у региону која је покренула систем Пронађи ме.

“Основни критеријум за аутоматско покретање овог система је да је дијете у животној опасности, или да је пријављен нестанак дјетета млађе од 7 година, затим дјеца са потешкоћама у развоју и али ако је дијете жртва отмице и трговине људима”, додаје Јурић.

На питање водитеља – у којем моменту родитељ схвати да је његово дијете нестало, Јурић је одговорио својим примјером, напомињући да је подједнако важно да сваки родитељ има све битне информације о свом дјетету, а које се односе на његово окружење, навике, путању кретања, и оно што је најважније – задобити повјерење дјетета.

“Ми смо заправо знали зато што Тијана никада није каснила и увијек се јављала на позив. Такође, важно је рећи да много зависи од породичних односа, јер ако родитељ познаје понашање дјетета, онда недолазак кући у одређено вријеме може да вас забрине”, објашњава Јурић.

Систем „Амбер Алерт“ већ је успостављен у више земаља, међу којима су Сједињене Америчке Државе, Белгија, Чешка, Њемачка, Француска, Малта, Грчка, Ирска, Португал, Шпанија, Уједињено Краљевство, и Холандија. Свака земља појединачно уређује начин функционисања овог система, али Јурић напомиње, да суштина остаје иста.

(БН) Фото:БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Србо

07.11.2023 14:53

Србија у свему прва, то вучићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

07.11.2023 16:04

😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово и Метохија

07.11.2023 16:30

Гледао сам емисију гдје је гост невјенчана супруга покојног Оливера Ивановића, прича како је у вези са овим човјеком а каже мој Оливер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деx

07.11.2023 16:45

Не дај Боже ником случај као што је Јурић имао али не треба дозволити злоупотребу приче него радити на безбедности, свака част за акције безбедности.

ОДГОВОРИТЕ