Srbija prva u regionu posjeduje sistem "Pronađi me"

Sistem “Pronađi me” konačno je pušten u rad, što je za Igora Jurića, direktora Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kruna osmogodišnje uporne borbe za uspostavljanje hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetne osobe. On je u rubrici “Bez uvijanja” u Jutarnjem programu BN TV naglasio da je Srbija jedina zemlja u regionu koja posjeduje ovakav sistem.

Republika Srpska 07.11.2023 | 12:12
Srbija prva u regionu posjeduje sistem "Pronađi me"

Bez pomoći medija i građana potraga za djetetom, prema Jurićevom mišljenju, ne može biti efikasna, zato su vrijeme i aktiviranje cijelokupne zajednice ključ  sistema “Pronađi me”.  

Osim medija i SMS poruka, informacije o nestanku djeteta biće vidljive i na oznakama na auto-putevima širom zemlje, objašnjava Jurić, dodajući, da se u ovaj sistem uključuje i aerodrom „Nikola Tesla“, kao i autobuske i željezničke stanice koje imaju tehničke mogućnosti za objavljivanje informacija.

“Svi mediji će u roku od pet minuta dobiti informacije u formi postera koji sadrži sliku i sve podatke nestalog djeteta”, objašnjava Jurić.

Srbija je prva zemlja u regionu koja je pokrenula sistem Pronađi me.

“Osnovni kriterijum za automatsko pokretanje ovog sistema je da je dijete u životnoj opasnosti, ili da je prijavljen nestanak djeteta mlađe od 7 godina, zatim djeca sa poteškoćama u razvoju i ali ako je dijete žrtva otmice i trgovine ljudima”, dodaje Jurić.

Na pitanje voditelja – u kojem momentu roditelj shvati da je njegovo dijete nestalo, Jurić je odgovorio svojim primjerom, napominjući da je podjednako važno da svaki roditelj ima sve bitne informacije o svom djetetu, a koje se odnose na njegovo okruženje, navike, putanju kretanja, i ono što je najvažnije – zadobiti povjerenje djeteta.

“Mi smo zapravo znali zato što Tijana nikada nije kasnila i uvijek se javljala na poziv. Takođe, važno je reći da mnogo zavisi od porodičnih odnosa, jer ako roditelj poznaje ponašanje djeteta, onda nedolazak kući u određeno vrijeme može da vas zabrine”, objašnjava Jurić.

Sistem „Amber Alert“ već je uspostavljen u više zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Belgija, Češka, Njemačka, Francuska, Malta, Grčka, Irska, Portugal, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo, i Holandija. Svaka zemlja pojedinačno uređuje način funkcionisanja ovog sistema, ali Jurić napominje, da suština ostaje ista.

(BN) Foto:BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Srbo

07.11.2023 14:53

Srbija u svemu prva, to vučiću.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

07.11.2023 16:04

😂😂😂

ODGOVORITE
Name

Косово и Метохија

07.11.2023 16:30

Гледао сам емисију гдје је гост невјенчана супруга покојног Оливера Ивановића, прича како је у вези са овим човјеком а каже мој Оливер.

ODGOVORITE
Name

dex

07.11.2023 16:45

Ne daj Bože nikom slučaj kao što je Jurić imao ali ne treba dozvoliti zloupotrebu priče nego raditi na bezbednosti, svaka čast za akcije bezbednosti.

ODGOVORITE