Новинари и географи у Српској најдуже чекају посао

Факултетска диплома већ одавно није гаранција за брзо запослење, што најбоље знају географи, новинари и професори физичког и здравственог васпитања који најспорије напуштају евиденције незапослених са високом стручном спремом у Републици Српској.

Република Српска 06.11.2023 | 08:38
Новинари и географи у Српској најдуже чекају посао

Слаба потражња за овим кадром присутна је већ дуже вријеме и то углавном због неповезаности тржишта рада с образовним профилима и уписном политиком коју креирају високошколске установе.

Потврђују то и у Заводу за запошљавање Републике Српске, гдје кажу да радници природних наука - географије, професори физичког и здравственог васпитања, дипломирани журналисти (новинари) најдуже чекају на посао, са просјечном дужином чекања више од три године.

"Дипломирани педагози на посао у просјеку чекају више од двије године", казали су из Завода.

Како су рекли, најбрже до запослења долазе професори математике и физике, професор информатике, дипломирани фармацеути, љекари, дипломирани инжењери пољопривреде те дипломирани инжењери електротехнике.

Истичу да је просјечна дужина чекања на запослење до годину дана.

 "Битно је напоменути да послодавци исказују интерес за запошљавање дипломираних економиста и дипломираних правника иако су у највећем броју пријављени на евиденцији незапослених. Ово оправдава чињеница да готово свако предузеће има потребу за запошљавањем и економисте и правника, али због прилива лица из образовног система поменутих занимања имамо овакву слику", појаснили су из Завода.

Како су истакли, просјечна дужина чекања на евиденцији незапослених лица зависи прије свега од степена стручне спреме, занимања које лице има, додатних знања и способности које посједује, покретљивости ван мјеста пребивалишта, колико је активно у тражењу посла, броја исказаних потреба у том занимању, као и од броја незапослених лица евидентираних у том занимању.

"На евиденцију незапослених Завода за запошљавање Републике Српске до краја септембра ове године пријављено је укупно 60.198 лица, што је за 6.306 или 9,5 одсто мање у односу на исти период прошле године када су била евидентирана 66.504 незапослена лица", закључили су из Завода.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске, казао је за "Независне новине" да оваква ситуација осликава тржиште рада.

"Првих има превише, а премало радних мјеста у њиховом занимању. Других премало, а више радних мјеста. Први треба да се преквалификују, а други ће бити у позицији да бирају гдје ће и за колико новца радити", казао је Аћић.

О ситуацији на тржишту рада рачуна није водила ни Биљана Поповић, дипломирани педагог, која каже да је већ скоро пет година како је дипломирала, а још није нашла посао у струци.

"Дошла сам у ситуацију да након завршеног факултета више не могу да бирам, и то својом грешком, јер нисам водила рачуна о томе који су кадрови потребни послодавцима", казала је она.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ми

06.11.2023 08:46

Ја сам заврсио факс и не радим 22г нисам подобан, неодговарајуци радни увјети мобинга, лагања и напаст тудјих ницјјих зена, никад бецу ни радит, пензионисо се пре 13г друге није било, јер кад сам протестовао писао нападак их стрпали ме у лудницу

ОДГОВОРИТЕ
Name

корисницк

06.11.2023 14:13

ако си паметан колико си писмен онда није ни цудо сто ниси насао посао 22 године.

Name

+

06.11.2023 08:50

Само треба форсирати производњу. Пољопривредну, да имамо од чега живјети. Грађевинску, да имамо крив над главом. Индустрију, да под тим кровом, створимо згоднији живот. Намиштај, који је потребан Породици у електричне уређаје. Затим школство да образује, инжињере за ту производњу и докторе докторе, који ће нас лијечити. Мало, ЗАКОНОДАВАЦА, СУДИЈА И ПОЛИТИЧАРЕ ЗА УКРАС. ОВО ДОСАД ЈЕ СВЕ ОТЕТИ ОД НАРОДА, А ПОЈЕДИНИ СЕ ОБОГАТИЛИ. НОВИНАРИ, ГДЈЕ ЈЕ РЕД И РАД НИСУ НИ ПОТРЕБНИ. НИ ТУЖИЛАШТВА, НИ СУДИЈЕ. Требамо сви, пред својим БОГОМ, само бити искрени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

06.11.2023 09:02

А шта каже Саша Тривић легендарни послодавац власник Крајина Класа који има једну од најпожељнијих фирми за запослење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропала ствар нацисто

06.11.2023 09:14

Највисе су криви приватни факултети, да њих нема бар би радили људи који су стварно заврсили факултет и нормално знају несто и струцнији су, а овако на такозваним приватним појави се и ето дипломе.Апеирон синергија прометеј услузни бизнис итд итд курта мурта соколац травник сироки .Ето докле смо стигли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

06.11.2023 11:42

Врло једноставно!!! Новинари немају посла, зато сто њихов посао раде вецином они који немају то образовање. А, сто се тице географа, то је зато сто су Рајко Гњато и његови пајдаси подијелили дипломе разним Б. Спасојевицима, М. Тополовицима и слицнима, па они сада раде умјесто правих географа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

06.11.2023 15:14

Управо тако.

Name

Неписмени

06.11.2023 14:05

Искрено речено, вас новинара је и овако презапослено преко главе. Част појединцима! Али... Ви хоћете да будете паметњаковићи у свим областима, Само блебећете и завађате већ завађени јадан народ гдје сте својим радом довели до општг лудила.

ОДГОВОРИТЕ