Умјесто помоћи, власт привреднике баца на кољена

Привредници у Српској на удару још већих  намета. Чланарина коју су до сад плаћали паушално, сад је законом прописана на основу оствареног прихода. Ради се о огромним издацима, док ова невладина институција, како су потврдили привредници у емисији "Изазови" БН ТВ,  не ради ништа у њихову корист. Привредницима су почеле и да стижу тужбе, а они који закон могу да промијене за сада нијеми.

Република Српска 03.11.2023 | 23:23
Умјесто помоћи, власт привреднике баца на кољена

Неопходне дажбине или харач. Власт умјесто да помогне привредницима, баца их на кољена.

"Влада Републике Српске и Скупштина донијеле су закон да смо обавезни чланови Привредне коморе, а Привредној комори су дозволили да они доносе висину чланарине. Они су алави, па ме чуди да већ нису повећали ову чланарину", каже  Мићо Марковић, привредник из Угљевика.

"Чланарина у овој невладиној организацији до сад је била на добровољној основи, али уназад три године она се обрачунава на основу прихода", тврде огорчени привредници.

"Није битно да ли си зарадио и имаш ли профит, ти си њима дужан да платиш", рекао је  рекао је  Марковић.

"У мом пословању сам имао 30 одсто учешћа гдје сам у минусу и сад ми Привредна комора узима и од тог минуса и прави још већи минус", Мико Јовановић, привредник из Бијељине.

"Има један привредник који је имао да плати и платио је 72 хиљаде марака", открива Марковић.

"Ни по закону нико вас не може да натјера да будете члан нечега ако ви то нећете. Они не треба да се зову 'Привредна комора' него 'туристичка', јер новац који добијају користе да путују на сајмове, да се сликају, каже Јово Цвијић, предсједник Удружења превозника БиХ

Закон је јасан - Или плати или идеш на суд.

"Нас нико не пита шта ћемо и имамо ли, него избаце папир и кажу: "Ти си обавезан то да урадиш, ако не платиш идеш на суд". Ја сам платио ту чланарину, мој брат је није платио, отишао на суд и на суду је добио још више трошкова", каже Милорад Стевановић, привредник из Зворника.

"Ја сам један од тих кји није хтио да плати, отишао сам на суд и направио сам себи повећање додатних трошкова, на 6 хиљада имам још 3 хиљаде трошкова", каже Мико Јовановић, привредник из Бијељине.

Више од милион марака слило се у буџет Привредне коморе само у прошлој години и само са простора Подручне привредне коморе Бијељина, кажу привредници, а шта су заузврат добили од те Привредне коморе?

"Од ове Привредне коморе немамо ништа. Рецимо, ова оловка кошта 9.500 КМ, толико бих ја требало да платим Привредној комори за ову годину, ставим је у џеп и нешто понесем. Привредној комори кад платим 9.500 КМ ја немам ништа, не добија нико од привредника ништа и то је огроман парафискални намет", рекао је Мићо Марковић, привредник из Угљевика.

О овом проблему обавјештени су сви, од предсједника, свих министара и посланика. За сада - ни одговора ни договора. Закон и даље на снази, а они који могу да утиче на његову измјену - ћуте.

"Питање је да ли постоји воља да се то уради, али ни један посланик се није заузео да се промијени закон", каже адвокат Зоран Перић.

"За то вријеме, стање у привреди катастрофално", тврде економисти.

"Од сиве економије, степена корупције, да би било ко инвестирао у овакву економију, али ево кад сама Привредна комора намеће овакве намете како она сад да буде предводник у борби за смањење парафискалних намета", каже Миленко Станић, економиста.

Више од 200 привредника са подручја које покрива Привредна комора Бијељина затражило је да се закон промијени и да  чланарина буде добровољна. У супротном, тврде, привредници ће бити приморани да стављају кључ на своје пословање.

(БН) Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Маx Роцкатанскy

04.11.2023 00:49

Шупља прича, радите заједно, а кад вас оглобе не ваља... Трба вам и мечку и БМW и ауди узети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

04.11.2023 06:06

Привредници послодавци нек раде по закону и радницима плацају по закону и да радник има слободне дане плацен годисњи регрес е то све нема само да им би да обезбеде 5 кољено да ниста не плацају само кукају па нек затворе фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси привредник

04.11.2023 07:55

Е па кад дајете такве савете - да се фирмр затварају, ја сам вас послусао. После 20 година рада - затворио сам обе фирме, отпустио 26 радника и одселио се из дрзаве без перспективе. Нека вам је свима са срецом и последњи нека угаси светло

Name

Идеално Бивси привредник

04.11.2023 08:24

Јос нам само привреднице не реце Јеси ли отисао пуни дзепова или празни? Бице да си пуни ,а своје раднике који су ти то зарадили си сутно и оставио на цједилу, оног момента кàд ти висе ниси могао узимати и капом И саком...

Name

+

04.11.2023 07:30

Све што сте рекли је истина. ЧЛАНСТВО ТРЕБА БИТИ ДОБРОВОЉНО. И некад је било. ОД ЊИХ ПРИВРЕДА НЕМА КОРИСТИ НИКАКВЕ. МЕЂУТИМ, ОНИ ИМАЈУ РАДНА МИЈЕСТА ЗА СВОЈУ ДИЈЕЦУ, РОЂАКЕ, ПОЛТРОНЕ, ЧЛАНОВЕ СТРАНКЕ. КАКО ВИДИТЕ, ОВДЈЕ НЕМА НИКАКВОГ РЕДА, ЗАКОНА,ПОШТЕЊА, ПРАВДЕ, ЕКОНОМИЈЕ. НИШТА НИ НОРМАЛНО, А КАМО ЛИ ЗА ПОХВАЛУ. ВИ СТЕ СИГУРНО ПОДРЖАЛИ ОВУ АЛАВУ ВЛАСТ. И ВИ ТОЛИКЕ НАМЕТЕ НЕ МОЖЕТЕ ИЗЏАТИ. ЉУДИ ЗНАЈТЕ. ВЛАСТ САМО СМИШЉА, КАКО ВИШЕ УЗЕТИ ОД НАРОДА. ИЗМИЈЕНИЛИ ФИКСНИ ИЗНОС. ЈЕР ПО ПРИХОДУ ДОБИЈУ ВИШЕ. ГРЕШКА ЈЕ У ОВОМ. ВИ СВИ ВИШЕ ЦИЈЕНИТЕ ЛОКАЛНУ БУДАЛУ У ПОЛИТИЦИ, НЕГО СВОГ РАЧУНОВОЂУ. ТО ЈЕСТ СВОГ ЕКОНОМИСТУ. БАДАВА ЈЕ ПРОИЗВОЂАЧУ ДОБРО РАДИТИ, АКО ЕКОНОМИСТИ И ПРАВНИЦИ, ТО РАСПУ У НЕКОРИСНО И НЕПРАВЕДНО. ТРЕБАЈУ СВЕ СТРУКЕ ЗА ДОБАР РЕЗУЛТАТ. И ОНАЈ СА ИДЕЈОМ И ОНАЈ, КОЈИ ЗНА РАДИТИ И ЕКОНОМИСТА ЗА УСМИЈЕРИТИ У КОРИСНО И ПРАВНИК, КОЈИ УРЕЂУЈЕ СИСТЕМ ДРЖАВНИ. ВИ СТЕ ВРИЈЕДНИ ЉУДИ. АЛИ СТЕ ДОДИКОВОЈ И СНСД МАНИПУЛАЦИЈИ ПОДЛЕГЛИ. И ПОДРЖАВАЛИ, ШАТОРЏИЈЕ. ЕТО РЕЗУЛТАТА. И МНОГО ЈЕ ЈОШ ЗЛА ОД ЊИХ. Сељак од БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Маx Рок...

04.11.2023 07:41

То је тачно. У КОМОРУ ИЗ ПРОВИНЦИЈЕ СУ СТИГЛИ ИЗДАЈНИЦИ СВОГ НАРОДА. КАО ОНИ ШТО СУ ЦИЈЕЛА ПРЕДУЗЕЋА УНИШТИЛИ, ДА БИ ДОШЛИ У БЛ. БИЈЕЉИНУ, ИТД. ПИК МЛАДЕН СТОЈАНОВИЋ, НОВА ТОПОЛА, ГРАДИШКА. ДОДО ЈЕ МНОГЕ ОБОГАТИО. А КАКО ВИДИТЕ, ПО СЕБИ, ДРУГИ, ИАКО ПАТРИОТЕ УНИШТЕНИ. ЗНАМ ТАКВЕ ВРИЈЕДНЕ ЉУДЕ, КОЈИ СУ У ТОЈ БОРБИ, ДА СЕБИ И ДРУГИМА ОМОГУЋЕ КРУХ ЗА ЖИВОТ, РАНО ПОМРЛИ. ОВИ АЛАВИ, ГАЗЕ НАРОД, ПИЈУ, ДРОГИРАЈУ СЕ, КУРВАЈУ И ОБОГАТИЛИ СВЕ ОКО СЕБЕ. ЗАШТО ПОШТЕНИ ЈЕЛИЋ ПРЕДСИЈЕДНИК МЛАД УМРИЈЕ. ЈЕР ЈЕ БИО ПОШТЕН И ВИДИО ЗЛО ОКО СЕБЕ. БРИГЕ НАЈВИШЕ ШТЕТЕ ЧОВИЈЕКУ. САМО САМ ГА СА ТВ ПОЗНАВАО. И СЛАВА МУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плава пилула

04.11.2023 09:29

Код нас се причало да је "млади" Јелић умро због "млађане" даћице коју је опслуживао а не зато што се секирао због народа?!

Name

КРИМИНАЛНИ СНСД

04.11.2023 08:19

Они нису власт .ДОДИГ тз(додик) БИСЕРКА ПИШКОВИЋ И ОСТАЛА КРИМИНАЛНА ЕЛИТА ГОРИ ОД СИЦИЛИЈАНСКЕ МАФИЈЕ ШТА СУ УРАДИЛИ ОД Р СРБСКЕ . УВЕДОШЕ НАРОДУ САНКЦИЈЕ ЊИМА ЈЕ ТО СВЕЈЕДНО ОНИ СУ ПОКУПИЛИ МИЛИЈАРДЕ И САД САМО ПЛАНИРАЈУ БИЈЕГ. ДАЛИ ЈЕ РУДИЊА ЗАТО ПОКРО ИЗБОРЕ ДА БИ УВЕО Р СРБСКУ У ИЗОЛАЦИЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2023 08:56

Па ако нису власт гдје су демонстравије да их се истјера из зграде владе, како то да потписују одлуке, како то да раде као власт?

Name

Ре

04.11.2023 08:54

Није ваљда да то власт ради... У соку сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николиц

04.11.2023 09:51

Засто овај Марковиц не казе на који нацин се обогатио и како својим таловима на Термоелектрани Угљевик једини он мозе да продаје угаљ? Насла се постењацина да прица о постењу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево пример

04.11.2023 18:51

Ја као мали привредник (20) запослених и год. промет 450.000€ плаћао сам 300€ ту чланарину која је и тамо обавезна. Годишње 300€. Веће фирме плаћају више а највише плаћају велике фирме. То нема према профиту него промету и причам о Немацкој прије 6 година.

Name

Овако

04.11.2023 19:01

Влада РС оснује рачунарску фирму и стационира је у рецимо Добоју. Све фирме из РС прва три дана у мјесецу шаљу податке за све запослене као радни сате, сатница, прековремени, годишњи одмор, боловање и сл. Та служба све обрачуна и шаље фирми обрацунски лист а и раднику на адресу. Фирма одмах уплаћује обрацунату социјалу, пензионо и порез. А плату до 20 у мјесецу за прошли мјесец. Влада има преглед радници такодје а и газде.