Umjesto pomoći, vlast privrednike baca na koljena

Privrednici u Srpskoj na udaru još većih  nameta. Članarina koju su do sad plaćali paušalno, sad je zakonom propisana na osnovu ostvarenog prihoda. Radi se o ogromnim izdacima, dok ova nevladina institucija, kako su potvrdili privrednici u emisiji "Izazovi" BN TV,  ne radi ništa u njihovu korist. Privrednicima su počele i da stižu tužbe, a oni koji zakon mogu da promijene za sada nijemi.

Republika Srpska 03.11.2023 | 23:23
Umjesto pomoći, vlast privrednike baca na koljena

Neophodne dažbine ili harač. Vlast umjesto da pomogne privrednicima, baca ih na koljena.

"Vlada Republike Srpske i Skupština donijele su zakon da smo obavezni članovi Privredne komore, a Privrednoj komori su dozvolili da oni donose visinu članarine. Oni su alavi, pa me čudi da već nisu povećali ovu članarinu", kaže  Mićo Marković, privrednik iz Ugljevika.

"Članarina u ovoj nevladinoj organizaciji do sad je bila na dobrovoljnoj osnovi, ali unazad tri godine ona se obračunava na osnovu prihoda", tvrde ogorčeni privrednici.

"Nije bitno da li si zaradio i imaš li profit, ti si njima dužan da platiš", rekao je  rekao je  Marković.

"U mom poslovanju sam imao 30 odsto učešća gdje sam u minusu i sad mi Privredna komora uzima i od tog minusa i pravi još veći minus", Miko Jovanović, privrednik iz Bijeljine.

"Ima jedan privrednik koji je imao da plati i platio je 72 hiljade maraka", otkriva Marković.

"Ni po zakonu niko vas ne može da natjera da budete član nečega ako vi to nećete. Oni ne treba da se zovu 'Privredna komora' nego 'turistička', jer novac koji dobijaju koriste da putuju na sajmove, da se slikaju, kaže Jovo Cvijić, predsjednik Udruženja prevoznika BiH

Zakon je jasan - Ili plati ili ideš na sud.

"Nas niko ne pita šta ćemo i imamo li, nego izbace papir i kažu: "Ti si obavezan to da uradiš, ako ne platiš ideš na sud". Ja sam platio tu članarinu, moj brat je nije platio, otišao na sud i na sudu je dobio još više troškova", kaže Milorad Stevanović, privrednik iz Zvornika.

"Ja sam jedan od tih kji nije htio da plati, otišao sam na sud i napravio sam sebi povećanje dodatnih troškova, na 6 hiljada imam još 3 hiljade troškova", kaže Miko Jovanović, privrednik iz Bijeljine.

Više od milion maraka slilo se u budžet Privredne komore samo u prošloj godini i samo sa prostora Područne privredne komore Bijeljina, kažu privrednici, a šta su zauzvrat dobili od te Privredne komore?

"Od ove Privredne komore nemamo ništa. Recimo, ova olovka košta 9.500 KM, toliko bih ja trebalo da platim Privrednoj komori za ovu godinu, stavim je u džep i nešto ponesem. Privrednoj komori kad platim 9.500 KM ja nemam ništa, ne dobija niko od privrednika ništa i to je ogroman parafiskalni namet", rekao je Mićo Marković, privrednik iz Ugljevika.

O ovom problemu obavješteni su svi, od predsjednika, svih ministara i poslanika. Za sada - ni odgovora ni dogovora. Zakon i dalje na snazi, a oni koji mogu da utiče na njegovu izmjenu - ćute.

"Pitanje je da li postoji volja da se to uradi, ali ni jedan poslanik se nije zauzeo da se promijeni zakon", kaže advokat Zoran Perić.

"Za to vrijeme, stanje u privredi katastrofalno", tvrde ekonomisti.

"Od sive ekonomije, stepena korupcije, da bi bilo ko investirao u ovakvu ekonomiju, ali evo kad sama Privredna komora nameće ovakve namete kako ona sad da bude predvodnik u borbi za smanjenje parafiskalnih nameta", kaže Milenko Stanić, ekonomista.

Više od 200 privrednika sa područja koje pokriva Privredna komora Bijeljina zatražilo je da se zakon promijeni i da  članarina bude dobrovoljna. U suprotnom, tvrde, privrednici će biti primorani da stavljaju ključ na svoje poslovanje.

(BN) Foto: BN

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Max Rockatansky

04.11.2023 00:49

Šuplja priča, radite zajedno, a kad vas oglobe ne valja... Trba vam i mečku i BMW i audi uzeti!

ODGOVORITE
Name

Kiki

04.11.2023 06:06

Privrednici poslodavci nek rade po zakonu i radnicima placaju po zakonu i da radnik ima slobodne dane placen godisnji regres e to sve nema samo da im bi da obezbede 5 koljeno da nista ne placaju samo kukaju pa nek zatvore firme.

ODGOVORITE
Name

Bivsi privrednik

04.11.2023 07:55

E pa kad dajete takve savete - da se firmr zatvaraju, ja sam vas poslusao. Posle 20 godina rada - zatvorio sam obe firme, otpustio 26 radnika i odselio se iz drzave bez perspektive. Neka vam je svima sa srecom i poslednji neka ugasi svetlo

Name

Idealno Bivsi privrednik

04.11.2023 08:24

Jos nam samo privrednice ne rece Jesi li otisao puni dzepova ili prazni? Bice da si puni ,a svoje radnike koji su ti to zaradili si sutno i ostavio na cjedilu, onog momenta kàd ti vise nisi mogao uzimati i kapom I sakom...

Name

+

04.11.2023 07:30

Sve što ste rekli je istina. ČLANSTVO TREBA BITI DOBROVOLJNO. I nekad je bilo. OD NJIH PRIVREDA NEMA KORISTI NIKAKVE. MEĐUTIM, ONI IMAJU RADNA MIJESTA ZA SVOJU DIJECU, ROĐAKE, POLTRONE, ČLANOVE STRANKE. KAKO VIDITE, OVDJE NEMA NIKAKVOG REDA, ZAKONA,POŠTENJA, PRAVDE, EKONOMIJE. NIŠTA NI NORMALNO, A KAMO LI ZA POHVALU. VI STE SIGURNO PODRŽALI OVU ALAVU VLAST. I VI TOLIKE NAMETE NE MOŽETE IZDŽATI. LJUDI ZNAJTE. VLAST SAMO SMIŠLJA, KAKO VIŠE UZETI OD NARODA. IZMIJENILI FIKSNI IZNOS. JER PO PRIHODU DOBIJU VIŠE. GREŠKA JE U OVOM. VI SVI VIŠE CIJENITE LOKALNU BUDALU U POLITICI, NEGO SVOG RAČUNOVOĐU. TO JEST SVOG EKONOMISTU. BADAVA JE PROIZVOĐAČU DOBRO RADITI, AKO EKONOMISTI I PRAVNICI, TO RASPU U NEKORISNO I NEPRAVEDNO. TREBAJU SVE STRUKE ZA DOBAR REZULTAT. I ONAJ SA IDEJOM I ONAJ, KOJI ZNA RADITI I EKONOMISTA ZA USMIJERITI U KORISNO I PRAVNIK, KOJI UREĐUJE SISTEM DRŽAVNI. VI STE VRIJEDNI LJUDI. ALI STE DODIKOVOJ I SNSD MANIPULACIJI PODLEGLI. I PODRŽAVALI, ŠATORDŽIJE. ETO REZULTATA. I MNOGO JE JOŠ ZLA OD NJIH. Seljak od BL.

ODGOVORITE
Name

Re Max Rok...

04.11.2023 07:41

To je tačno. U KOMORU IZ PROVINCIJE SU STIGLI IZDAJNICI SVOG NARODA. KAO ONI ŠTO SU CIJELA PREDUZEĆA UNIŠTILI, DA BI DOŠLI U BL. BIJELJINU, ITD. PIK MLADEN STOJANOVIĆ, NOVA TOPOLA, GRADIŠKA. DODO JE MNOGE OBOGATIO. A KAKO VIDITE, PO SEBI, DRUGI, IAKO PATRIOTE UNIŠTENI. ZNAM TAKVE VRIJEDNE LJUDE, KOJI SU U TOJ BORBI, DA SEBI I DRUGIMA OMOGUĆE KRUH ZA ŽIVOT, RANO POMRLI. OVI ALAVI, GAZE NAROD, PIJU, DROGIRAJU SE, KURVAJU I OBOGATILI SVE OKO SEBE. ZAŠTO POŠTENI JELIĆ PREDSIJEDNIK MLAD UMRIJE. JER JE BIO POŠTEN I VIDIO ZLO OKO SEBE. BRIGE NAJVIŠE ŠTETE ČOVIJEKU. SAMO SAM GA SA TV POZNAVAO. I SLAVA MU.

ODGOVORITE
Name

Plava pilula

04.11.2023 09:29

Kod nas se pričalo da je "mladi" Jelić umro zbog "mlađane" daćice koju je opsluživao a ne zato što se sekirao zbog naroda?!

Name

KRIMINALNI SNSD

04.11.2023 08:19

Oni nisu vlast .DODIG tz(dodik) BISERKA PIŠKOVIĆ I OSTALA KRIMINALNA ELITA GORI OD SICILIJANSKE MAFIJE ŠTA SU URADILI OD R SRBSKE . UVEDOŠE NARODU SANKCIJE NJIMA JE TO SVEJEDNO ONI SU POKUPILI MILIJARDE I SAD SAMO PLANIRAJU BIJEG. DALI JE RUDINJA ZATO POKRO IZBORE DA BI UVEO R SRBSKU U IZOLACIJU

ODGOVORITE
Name

Re

04.11.2023 08:56

Pa ako nisu vlast gdje su demonstravije da ih se istjera iz zgrade vlade, kako to da potpisuju odluke, kako to da rade kao vlast?

Name

Re

04.11.2023 08:54

Nije valjda da to vlast radi... U soku sam.

ODGOVORITE
Name

Nikolic

04.11.2023 09:51

Zasto ovaj Markovic ne kaze na koji nacin se obogatio i kako svojim talovima na Termoelektrani Ugljevik jedini on moze da prodaje ugalj? Nasla se postenjacina da prica o postenju..

ODGOVORITE
Name

Evo primer

04.11.2023 18:51

Ja kao mali privrednik (20) zaposlenih i god. promet 450.000€ plaćao sam 300€ tu članarinu koja je i tamo obavezna. Godišnje 300€. Veće firme plaćaju više a najviše plaćaju velike firme. To nema prema profitu nego prometu i pričam o Nemackoj prije 6 godina.

Name

Ovako

04.11.2023 19:01

Vlada RS osnuje računarsku firmu i stacionira je u recimo Doboju. Sve firme iz RS prva tri dana u mjesecu šalju podatke za sve zaposlene kao radni sate, satnica, prekovremeni, godišnji odmor, bolovanje i sl. Ta služba sve obračuna i šalje firmi obracunski list a i radniku na adresu. Firma odmah uplaćuje obracunatu socijalu, penziono i porez. A platu do 20 u mjesecu za prošli mjesec. Vlada ima pregled radnici takodje a i gazde.