Каса празна: Нема новца за туристичке ваучере

Повратак туристичких ваучера, захваљујући којима су током пандемије вируса корона бројне домаће дестинације оживјеле, с нестрпљењем су и ове сезоне чекали становници и хотелијери, али у ребалансу овогодишњег буџета Српске нема новца за субвенционисање одмора грађана.

Република Српска 03.11.2023 | 20:55
Каса празна: Нема новца за туристичке ваучере

Пројекат туристичких ваучера Српска је покренула у вријеме пандемије вируса корона, када су границе биле затворене за путовања у иностранство, а домаћи туризам на ивици опстанка. С обзиром на то да се показао као пун погодак, надлежни су одлучили да тај облик подршке уреде законом, будући да је мјера претходних година реализована новцем из Компензационог фонда.

Измјенама Закона о туризму у фебруару ове године обезбијеђен је правни основ за додатни подстицај туристичкој привреди и грађанима Српске, а туристички ваучери су прописани као могућа, а не обавезна мјера Владе РС. У буџету Министарства трговине и туризма РС за ову годину није било новца за те намјене, али се очекивало да ребалансом буџета то буде промијењено.

- Током припреме ребаланса буџета за текућу годину упутили смо захтјев за проширење буџета средствима потребним за реализацију пројекта туристичких ваучера у текућој години. Захтјеве за проширење буџета за значајне пројекте упутила су и друга министарства, а Влада се, водећи се предвиђеним финансијским оквиром, опредијелила за приоритетне пројекте усмјерене на развој привреде и социјална давања, тако да средства намијењена за пројекат туристичких ваучера нису планирана ребалансом буџета - рекли су у ресорном министарству.

Додали су да имају намјеру да овај пројекат, на бази одличних резултата у претходном периоду заживи, те да ће јавност бити благовремено информисана када буду стечени услови за наставак његове реализације.

- Према тренутним туристичким показатељима овај сектор биљежи рекордне резултате када је у питању број долазака и ноћења те остварених прихода по овом основу - навели су у Министарству.

Извршни директор за операције и маркетинг у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица” у Теслићу Александар Радошевић каже за “Глас” да су им туристички ваучери много помогли током пандемије те да су добродошли и у будућем периоду.

- Најбоље би било када би се примјењивали у јеку туристичке сезоне, односно у љетном периоду, јер смо примијетили, када су ваучери били доступни, да су многи грађани дали предност нама и другим бањским центрима у Српској у односу на море, што је било друштвено корисно - рекао је Радошевић.

Он је истакао да је љетна сезона у “Бањи Врућици протекла веома добро.

- Наше традиционално тржиште је Хрватска, али ове године смо направили знатан помак и на тржишту Словеније, одакле нам долази знатан број гостију. Домаћих гостију је било нешто мање у односу на лани - додао је он.

Захваљујући туристичким ваучерима општина Вишеград имала је знатан прилив туриста па се у тамошњој Туристичкој организацију надају да ће та мјера што прије заживјети.

- Туристичка сезона је ове године слабија у односу на 2022, која је била рекордна. Нажалост временске прилике нам нису ишле на руку. Прижељкујемо да ваучери опет буду актуелни, јер то осим што повећава број гостију, оживи читав град - рекао је директор ТО Вишеград Марко Божић.

Циклуси

Пројекат туристичких ваучера до сада је реализован у два циклуса, односно од 15. јуна 2020. до 30. јуна 2021. године те од 1. јула 2022. до 30. октобра те године. У ресорном министарству раније су истакли да је грађанима Српске укупно издато више од 65.000 ваучера у износу од 100 марака.

(Глас Српске) Фото: wикипедиа.орг/Влада РС

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дејан

03.11.2023 21:17

Када це банкрот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дејане

03.11.2023 23:05

Пробуди се. Са формирањима оволиких владиних апарата, министарстава, дирекција, управа, комисија, гдје имас на једног радника по десет ухљеба то је неминовност. Гарантирано 80% измисљених институција је апсолутно непотребно и здеру од 5 милијарди будјета 4 милијарде.

Name

ре Дејан

03.11.2023 23:05

Ма одличан коментар Дејане. Банкрот је одавно само да нас обавијесте

Name

Оли

04.11.2023 08:41

Буце идуће изборне године,банда🤮

Name

Рашо

03.11.2023 21:30

Јер волимо Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

03.11.2023 22:08

НИЈЕ НИКО УВЕО САНКЦИЈЕ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЗБОГ МРЗЊЕ,НЕГО ЗБОГ БАХАТОСТИ ВЛАДЕ И РАСИПНИЦКОГ ПОНАСАЊА ГОДИНАМА.ЈАВНИ СЕКТОР ПРЕНАТРПАН СА ПРЕКОБРОЈНИМ РАДНИЦИМА,ТРОСКОВИ РЕНДЕРА СУ НАПУМОАНИ,МИЛИОНИ ОТИСЛИ У ПРИВАТНЕ ДЗЕПОВЕ,НЕРАЦИОНАЛНО СЕ ТРОСИО НОВАЦ,ПРИВРЕДНИЦИ СТЕЊУ ИД СИЛНИХ НАМЕТА,НЕМОЗЕ ОВАЈ РЕАЛНИ СЕКТОР ЗАРАДИТИ ЗА ОВАКО СКУПУ АДМИНИСТРАЦИЈУ,НИЈЕ СЕ УЛАГАЛО У ПРИВРЕДУ,НЕМА НОВИХ ИНВЕСТИЦИЈА КОЈЕ БИ СТВАРАЛИ НОВУ ВРИЈЕДНОСТ,НЕМОЗЕ СЕ ДРЗАВА ФИНАНСИРАТИ ОД ИНДИРЕКТНИХ ПОРЕЗА,СВЕ ЈЕ ДИСЛО НА НАПЛАТУ,АКО СЕ НЕ ПОЦНЕ СВАКА МАРКА РАЦИОНАЛНО КОРИСТИТИ,МОЗЕ САМО ДОЦИ ДО ТЕЗЕ ФИНАНСИЈСКЕ СИТУАЦИЈЕ.

Name

Раде

04.11.2023 08:13

Зато у палати све од Злата као код садама Хусеина а наро нема ста да једе. Криби смо ми јер је купио глуп Народ да гласа за нега а и они су криви сто су му давали Новац а и сви заједно смо Криви јер свако има своју Цијену такви Људи немогу водити фирму нити дрзаву

Name

неле

03.11.2023 22:07

граница постоји?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАТО ЈЕ

03.11.2023 22:32

БЈЕЖАНИЈА ИЗ ТЕСЛИЧКОГ "КАРДИЈАЛА",!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.11.2023 22:38

Знаци идуце године сви у Хрватску на море.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.11.2023 10:07

И то су користили. Подобни привредници и људи имућнији. Ја Пензионер немам ни за храну нормалну, кафу, а љекове и немилим. Заиста тек режије ми све то отму. Нека прије одем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

04.11.2023 14:22

Док се дају инвалидске пензије којих је анормно број велик број ,док се запошљава страначка војска,на измишљена радна мјеста,мора се очекивати проблем,финансијски колапс.Док пореска управа не ради свој посао како треба,наплате,инспекцији надзор,принудне наплате.итд итд.

ОДГОВОРИТЕ