БЛ: Ево шта кажу у ОШ о пријетећем “списку”

Ученик Основне школе "Георги Стојков Раковски" у Бањалуци који је, наводно, направио списак за ликвидацију попут случаја у београдској школи "Владислав Рибникар", није регистрован у систему бањалучког Центра за социјални рад, али ће са родитељима бити позван на разговор, рекла је директор овог центра Ирена Јолџић.

Република Српска 03.11.2023 | 18:06
БЛ: Ево шта кажу у ОШ о пријетећем “списку”

Јолџићева је након састанка са представницима Полицијске управе Бањалука, школе "Георги Стојков Раковски" и Савјета родитеља рекла да не постоји никакав списак за ликвидацију и снимак у вибер-групама и да нема разлога за панику.

"Што се тиче Наставничког вијећа, они су нам рекли да су због проблема у понашању дјетета које не поштује ни наставнике ни ученике организовали раније састанак невезано за овај случај", рекла је Јолџићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, родитељи су између себе направили велику панику због група на "Виберу" у којима се ширила информација да наводно постоји списак за ликвидацију и снимак, те додала да у Основној школи "Георги Стојков Раковски" нема никакве опасности и одмазде.

"То је један вид неприлагођеног понашања дјечака основне школе који је у пубертету", оцијенила је Јолџићева.

Начелник Одјељења за општи криминалитет у Полицијској управи Бањалука Синиша Којдић рекао је да нема мјеста за панику, те нагласио да се мора узети у обзир да је ријеч о дјетету које је сада угрожено због чега се сви морају суздржати од непримјерених коментара.

Он је навео да бањалучка полиција од почетка школске године прати кретања у школи захваљујући школским полицајцима и патролама, а у току је и кампања спречавања вршњачког насиља.

"Позивамо родитеље да дјецу пусте да иду у школу, да се не диже паника без икакве потребе. Полиција ће радити и даље на расвјетљавању свих чињеница овог догађаја", поручио је Којдић.

Он је рекао да ће Одсјек за високотехнолошки криминалитет утврдити када је настала спорна игрица која се појавила на друштвеним мрежама.

Којдић је навео да полиција не располаже информацијом да је постојао списак за ликвидацију, да је о свему обавијештено тужилаштво, те истакао да је ријеч о осјетљивим категоријама због чега се не смију откривати детаљи док се не утврде све чињенице.

Члан Савјета родитеља Бојана Малешевић сматра да је паника подигнута због погрешних информација, као и да ће требати више времена да се све смири.

"Дефинитивно нема разлога за панику. Списак за који је речено да постоји - не постоји. Дијете је само изнијело неко своје мишљење. Можда је то био начин на који је он желио да потражи помоћ психолошке службе, других стручњака, наставника, професора", рекла је Малашевићева.

Она је рекла да ће Центар за социјални рад разговарати са родитељима дјечака као и са њим и покушати дубље да уђе у цијелу ту причу, те оцијенила да се овај проблем може ријешити без панике.

"Све мјере су предузете. Полиција је ангажована, ту су нон-стоп, али они нису ангажовани да чувају дјецу и школу од некаквог насилника. То прво морамо да схватимо. Ријеч је о дјетету које је млађе од 14 година. Немају сва дјеца способност и могућност да ураде оно што је урадио мали Коста", истакла је Малешевићева.

Према њеним ријечима, све надлежне институције су ту да прије свега помогну дјечаку, јер било које дијете не треба да се етикетира и ставља на зид срама.

Она је додала да су дјеца психологу Основе школе у Новој Вароши рекла да су чула по ходницима како је дјечак тврдио да жели, односно да ће направити списак, да има план, али и да су то рекла-казала и приче између дјеце.

Директор бањалучке Основне школе "Георгиј Стојков Раковски" Ивана Љубојевић рекла је јутрос да су предузете све потребне мјере након што је ученик виших разреда ове школе пријетио да ће направити списак ликвидације. 

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Име

03.11.2023 18:14

Не треба дизати панику! Али, не може се донијети закључак да је све у реду, "ЈЕР НИЈЕ НАЂЕН СПИСАК", звучи глупо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

03.11.2023 18:55

Очито је неки татин синчић, одједном нема списка, заташкава се

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.11.2023 22:48

Па и Коста из Рибникара је татин син , па шта учини? Ко зна кад ће овај наш гузоњин син да проради. Боље сад реаговати, него чекати да видимо што ће бити. Клинца послати психијатру на разговор(е) а родитеље нек полиција испиита. Ако ни због чег другог, у тој школи засигурно има још које татино дијете, па да оно не би страдало.

Name

аћим

03.11.2023 19:02

Па постоји псхијатријско лијечење,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

03.11.2023 19:08

Зелим несто да казем поводом овог слуцаја,посто моје дијете похадја наведену сколу и мислим да могу са правом реци да је ово пропуст ,огроман. Прије свега,ми као родитељи смо за ово сазнали преко средстава јавног информисања,сто је срамно ,како од менадзмента тако и од директора сколе. Све су то хтјели да затаскају и кад је изасло у јавност,тек онда су се укљуцили и као сазвали савјет родитеља и укљуцили полицију. Да су способни,а оцигледно нису,нити зеле да реагују,вец се сад правдају и перу.... Фуј,гади ми се сама помисао,како такви људи,који воде ту сколу,могу сада просипати прице и правдати се нама родитељима. Пропали смо као друство,кад овакви људи зеле насу дјецу да воде и усмјеравају,а нису способни ниста да ураде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де бре

04.11.2023 06:33

Дечкић се мало правио важан пред рајом...

Name

Мама

05.11.2023 10:54

И моје дијете иде у ту школу. Најбоље од свега је изјава директорице да су родитељи обавјештени, али да су дигли панику тек кад је вијест доспјела у медије. Родитељи и до дана данашњег нису обавјештени службено од стране школе, а за догађај смо и сазнали, као и за све остало везано за њега, преко медија. И данас је тако. Ако су мислили да смире родитеље, онда су требали да нас службено обавијесте, а не да се сликају за новине и да ми добијамо полуинформације. Тренутно је у школи највећи проблем то што неки ученици пуше вејп, што наравно не одобравам, и да ли дозволити да у школу уносе мобилне, које свакако предају већ годинама на почетку часа. Око тога сазивају ванредне родитељске, а кад неко пријети убиством дјеци, онда то сазнајемо из медија. Апсолутно неспособно руководство школе у којој и иначе цвјета вршњачко насиље. Али кад се побуните, забога, не смије се стигматизирати насилник. Наша дјеца у тој школи већ одавно нису сигурна. Шта је сљедеће?

Name

Расо

03.11.2023 19:21

😂😂😂 Цуј директорица центра ..то она старлета сто се сликала у Дубаију...😂😂😂...ал це она да среди ситуацију...😂😂😂...па бопје би било да ангазујемо Тмаја од Сипова, цак се и он боље разумије у педагогију од поменуте старлете😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу

03.11.2023 21:23

Тешко нама како су ови из СНСД уништили све. Старлета из Дубаија ту је директор. Не могу да вјерујем шта су нам урадили стављајуци партијске незналице на цело институција. Све ће бити још горе како вријеме иде јер неспособни су свуда на позицијама.

Name

Ре Расо

03.11.2023 22:58

Да, старлета из Дубаи-а а родјена сестра бивсе министрице науке и културе а тренутне директорице аеродрома Наталије Тривиц.

Name

Хмм

04.11.2023 05:12

Јолдзицка?? Директорка центра за социјални? Да разговара са родитељима? Она која дрогирана прица у Египту небулозе о ајкулама и има снимке самозадовољавања који крузе около... Дно смо дна. Наса су дјеца златна ко и како ради са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

04.11.2023 09:32

Зашто је то дијете рекло да прави списак? Шта је разлог? Да ли је он жртва вршњачког насиља? Да ли нас упозорава овакво понашање да се дешавају и неправде у основним школама. Није страно да се мјењају оцјене по школама нарочито кад се уписују у средњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

04.11.2023 13:42

А цуј господње из савјета родитеља ,"полиција је ту ,стално,они нису задужени да цувају дјецу од насилника". Мене занима ,ста је онда улога полиције која је "Нон -стоп" присутна у сколи?. Мислим да су нека дјеца паметнија од својих родитеља....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уразумите се

05.11.2023 11:03

За такве случајеве постоји психијатар и треба у сваку школу увести по једног психијатра. Али да ради посао психијатра,а не само да за то прима плату. У школама се данас свашта дешава, а наставном особљу су свезане руке и не могу ништа учинити. Цијела стручна служба школе+ психијатар и социјални радник. Никаква оправдања дјечаку не помажу, зар треба сви да испаштају због једног.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.11.2023 13:49

"Немају сва дјеца способност и могућност да ураде оно што је урадио мали Коста", истакла је Малешевићева. И ово је рјесење? То треба да нас охрабри да посаљемо дјецу у сколу? Како знају да бас овај дјецак нема способност? Водили га у стрељану да провјере, ста ли? И ста то уопсте знаци? Нема такву способност па це да убије само троје? Засто се објављују овакве изјаве?

ОДГОВОРИТЕ