Приједлог ребаланса буџета наљутио умјетнике у Српској

Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2023. годину, по којем су средства намијењена култури, изазвао је огорченост код оних који раде и стварају у области умјетности и културе.

Република Српска 03.11.2023 | 10:56
Приједлог ребаланса буџета наљутио умјетнике у Српској

Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2023. годину, по хитном поступку на дневном је реду сједнице Народне скупштине Републике Српске, која је почела јуче. Према поменутом приједлогу, текући грантови културе, са првобитних 1.250.000, ребалансом су смањени на 150.000 КМ.

Реакције на ову вијест, од стране оних који раде и стварају у областима умјетности и културе, биле су уједначене, јер сви сматрају да је овакво смањење неприхватљиво.

- Вјеровали или не - прошле године износ за суфинансирање пројеката из области културе у Министарству просвјете и културе био је око 900.000 КМ. Ове године смо са планираних 1.250.000 КМ ребалансом спали на износ од 150.000 КМ. Вјеровали или не, овај износ планиран је за све пројекте и манифестације из области издаваштва, позоришне умјетности, музичког и ликовног стваралаштва у Републици Српској - забиљежио је глумац Љубиша Савановић у својој објави на друштвеним мрежама.

Мишљење о овом приједлогу уједначено је, јер средства, умањена за више од милион КМ, премала су да одрже постојеће и будуће пројекте у било којој области умјетности и културе.

Власница галерије “Вагон” Исидора Бранковић за “Глас Српске” рекла је да овакав приједлог, ако буде усвојен, никоме не може апсолутно ништа добро донијети.

- Ради се о јако штетном приједлогу, који ће имати штетне посљедице на развој умјетности и културе, које ће имати и довести многе умјетнике и удружења у врло тешку ситуацију. Надлежни би морали да изнађу начин да умање штетне посљедице које ће смањење буџета неминовно изазвати - истакла је Бранковићева.

Директорица Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” Санела Бабић за “Глас Српске” рекла је да је истински била затечена овој вијешћу.

- Затекла ме је и шокирала вијест о укидању буџета за културу. 150.000 КМ које су ребалансом републичког буџета предвиђене за пројекте и манифестације из области културе су исмијавање и понижавање свих нас па и оних који треба да на сједници Народне Скупштине Републике Српске усвоје ребаланс буџета. Новембар је. 80 одсто догађаја и манифестација је већ одржано - објаснила је Бабићева.

Како је додала, ресорно министарство је почетком септембра расписало конкурс за пројекте и манифестације и изабрало комисије које су завршиле процјену и вредновање пројеката.

- Како је могуће да буде расписан конкурс за грант који може да нестане у ребалансу? Посебно је помало лицемјерно када имамо у виду да смо се од стране представника свих политичких опција у претходном периоду наслушали цитирања Черчила и његове чувене изјаве о култури, када је изјавио шта ми то бранимо ако на култури треба да уштедимо - рекла је она.

Оснивач издавачке куће “Имприматур” из Бањалуке Борис Максимовић за “Глас Српске” прокоментарисао је ово смањење као својеврсну егзистенцијалну пријетњу одређеним гранама умјетности и културе, које у ствари опстају од тог буџета и немају могућност за неким другим видом сналажења, јер је, осим финансијске стране, један од проблема и недостатак људи који чине публику у одређеним секторима дјеловања.

- Заводљиво је рећи “смањићемо буџет па нека се људи сналазе”. Смањивање буџета за неке институције значи њихово гашење. Некада се плашим шта ће бити од свега овога, јер је град празнији из дана у дан, публике је све мање. То је смањење од 90 одсто. И тај првобитно предвиђени милион и нешто кад се распореди на све те гране - на издаваштво, на музејске дјелатности, на позоришта - износ не буде бог зна како велики, а овако ће бити скоро на нивоу статистичке грешке. Ево једно поређење. Буџет за подршку издавачким пројектима је у посљедњих неколико година углавном био око 50.000 КМ, док је, нпр. у ФБиХ тај износ био 150.000 КМ. Исто важи и за откуп књига. Код нас 50.000, у Федерацији 150.000. Бојим се да радећи овако нећемо далеко стићи - рекао је Максимовић.

Директор Банског двора Културног центра Младен Матовић за “Глас Српске рекао је да овако драстично смањење гранта за културу у години инфлације, када је организовање било којег културног догађаја знатно скупље и изискује значајнија финансијска средства, никако не може да буде добра порука, а ни одговор на изазове са којима се радници у култури сада суочавају.

- Имајући у виду да је овај грант представљао континуирану подршку за скоро двије стотине пројеката, традиционалних манифестација и фестивала од Требиња до Новог Града, поставља се објективно питање како и на који начин ће многи од њих реализовати своје активности и привести пројекте крају. Морамо увијек имати на уму да улагање у културу никад није трошак, већ улагање у одрживи развој. Култура говори о богатству, памети и љепоти једног народа и она се прави за дјецу која остају иза нас - објаснио је он.

У образложењу приједлога ребаланса буџета Републике Српске, када је ријеч о текућим грантовима, наведено је да укупан износ грантова за 2023. годину износи 169,8 милиона КМ, што представља увећање од 52,1 милион КМ у односу на средства планирана буџетом Републике Српске за 2023. годину

- Средства гранта из буџета Републике Српске обухватају текуће и капиталне грантове непрофитним субјектима, као што су организације и удружења за афирмацију породице и заштиту права жена, дјеце, избјеглих и расељених лица, бораца и особа са инвалидитетом, организација и удружења у области здравствене и социјалне заштите, образовања, науке, културе, економске и правне сарадње, хуманитарне, спортске и омладинске, етничке, вјерске и политичке организације и удружења и слично - назначено је у образложењу.

Министарство просвјете и културе Републике Српске на питање “Гласа Српске” до закључења овог броја није доставило никакав одговор.

Промјене

Када је ријеч о другим ставкама које се тичу културе, а које обухвата приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2023. годину, између осталог текући грантови културе за националне мањине остају исти и износе 50.000, трансфери за установе културе са 1.500.000 смањени су на 1.483.000, за ЈУ Аудио-визуелни центар Републике Српске остали су исти, 1.890.400 КМ, као и трансфер за пројекте и програмске активности Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа - 450.000. Трансфер за Народну и универзитетску библиотеку са 60.000 ребалансом је повећан на 150.000 КМ.

(Глас Српске) 

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Бурле

03.11.2023 11:08

Па видите да они униставају све сто вриједи и доводе примитивце са купљеним дипломама. Све се то смисљено ради то им задатак од њихових налогодаваца. Па само видите те њихове "министре" и њихове њуске. На стоцној пијаци нису такве главусе. Њима је у циљу да обесмисле све сто вриједи и сто је квалитетно. Док народ не устане и дигне буну бице све горе. Нека нам је бог на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

03.11.2023 11:14

Па не чуди ме то јер зна се ко се пита за буџет па и за све-Милокрад и шта зна он о култури рекао бих ништа као ни они око њега Вишковиц и Зора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

03.11.2023 11:18

Најбоље је укинути скроз будзет за културу. Тако да И званицно будемо дзибери без икакве културе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2023 15:35

Важно је купити скупе лимузине за министре сељибере искомплексиране. Шта они знају шта је позориште, озбиљна музика, библиотека, итд. Они знају за шаторску музику и то су им домети.

Name

11903

03.11.2023 11:27

Као грађанин сам овим изненађен. Простом рачуницом буџет "предсједника" РС дође да је 50 x већи од предребалансног буџета за умјетност и културу. Овим ребалансом је "предсједников" буџет већи за неколико стотина пута. Мислим да се код нас под умјетноŝћу подразумијева вјеŝтина пуког преживљавања. Какве црне манифестације, за то сада није вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

03.11.2023 11:30

КАКО НЕЦЕ СМАЊИТИ БУДЗЕТ ИНСТИТУЦИЈАМА КУЛТУРЕ,СВИ ЦЛАНОВИ ВКАДАЈУЦИХ СТРАНАКА НИСУ НИКАД НИ ОТИСЛИ НА НЕКУ КУЛТУРНУ МАНИФЕСТАЦИЈУ,ДОМЕТ ИМ ЈЕ ГОЦИ БЕНД И МАЊАЦА,УЗ ДВИЈЕ ТРИ ПЈЕСМЕ АРЛАУКАЊА УЗ ПРАСЕТИНУ И ПИВО.ЗЕМЉА КОЈА ЗАПИСТАВИ КУЛТУРУ,ЗАПИСТАВИЦЕ ЈЕДНОГ ДАНА И СВОЈУ ПОСТОЈАНОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

03.11.2023 11:37

Ста оцекујете од месара,морају се аута куповати ,реновурати двори мало им било🤬

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј

03.11.2023 11:39

неки умјетници се буне никад у животу кг терета нису узели у руке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2023 14:41

За тебе је сизифов посао, а не да коментарисес будзет

Name

Реалност

03.11.2023 11:53

Који умјетници? Овај и њему слични? хттпс://www.бл-портал.цом/новости/пејаковиц-сматра-да-је-судјење-додику-фарса-када-имате-стране-судије-ту-нема-дрзаве/ хттпс://www.независне.цом/новости/бих/Пејаковиц-Нема-веце-цасти-него-када-те-одликује-отадзбина/752951

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

03.11.2023 12:13

НАРАВНО ИГОР ДОДИК ЈЕ УЧЕСНИК У ИЗРАДИ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА.... ТАКО ВАМ ЈЕ! 16

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елисе

03.11.2023 12:17

Забрањено размисљање и корисцење масте и креативности у било којој умјетности. ЗИви(ј)о сатор и крканлук. Док буде оваца, бице и цобана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

03.11.2023 12:24

Нек су смањили, треба и угасити, ионако нема умјетности и културе у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

обрисани

03.11.2023 12:26

Култура???Каква култура?Дрзава у којој је "култура" Гоци бенд,Јандрино јато,Бозо и репа...саторско дрекало у виду председника,није боље ни заслузила.И то им је превисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАШНО!

03.11.2023 12:26

Страшно је колико је власт бескрупулозна и отима и са ставки за које је предвидјела сиротињу. Буџетом је предвиђено 1,25 милиона за подршку култури, а то је невјероватних 0,00025% од буџета РС од преко 5 милијарди! И сада је нашим вајним властодршцима и то пуно, па крешу и та микронска средства 8 пута. СТРАШНО је у каквој земљи живимо и СТРАШНО је колико овај болесни систем нема обзира према култури! Овамо се хвале како у буџету имају 140 милиона вишка, а искасапише ставку за коју им нико није тражио повећање, већ само да остане онолика колика јесте. СТРАШНО!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

03.11.2023 12:38

Шта очекивати од ових чобана? Они не знају шта је култура. Културне садржаје не разумију и не посјећују секташи. Дипломе покуповали и опљачкаше све чега се дотакоше. Ово је доказ да српски народ нема перспективу кад се овако власт односи према култури. Лаку ноћ спржену земљо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2023 12:44

Срам вас било тајкуни и милионери новостворени у РС о каквој култури ви причате у криминалном бурлином парламенту РС,ево сада по киши идем преко градског моста у БЛ, док сви иду аутима пажљиво и полако када оно јури намјерно нека фукара са великим гасом и окупа ме до коже да би јаукао до бола као борац прве категорије у режиму што је то тако све лоше са бурлом у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

03.11.2023 12:47

Не требају вам ни давати више,опет гласате за њих,зато што су вас поставили на мјесто директора

ОДГОВОРИТЕ
Name

qуиqи

03.11.2023 12:56

Јасан докаy да је РС ентитет примитиваца, од културе и обраyовања уyимају да би плацали yлатне лустере и оног кретена Бају Малог Книндзу, серем им се у уста свима! Банда примитивна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лалица

03.11.2023 12:59

Каква култира, такви и коментари, мислим нема их. Новац треба дати онима моји истински несто раде.А ови сто мисле да су култира треба да поцну несто и да раде, а не само да цекају да им неко да новац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајано

03.11.2023 13:16

Лове је све мање ....параааа нема....Кина Русија Турска Мадјарска Србија немају а Запад тј.ЕУ недају Милету ништа више јер је покрао и уништио скоро све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

03.11.2023 13:24

Наша Зорка каже да је буџет стабилан и да нисмо пуно задужени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.11.2023 14:20

Уметницима треба обезбедити бар минималне потребе, атељеје, платити им доприносе, омогуцити им престављање свога рада и продају уметнина. Приватне галерија као сто је нпр "Вагон" нека сами на трзисту надју простор, и зараду за себе.То је трговина, јефтино купи и скупље прода. Или ради без ризика, узме уметнину од уметника у комисиску продају, па кад прода, онда плате уметнику уметнину. Апсолутно сам за то, да дрзава подмири основне потребе уметнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србислава

03.11.2023 14:28

Па како те као институције раде, све на латиници углавном . Па ко се бори и држи до писма до чињеница историских??? Ко се побунио кад су ноћу поставили у сарајву споменик Твртку??? Врло мало или никако очување нашр историје ,културе и језика и писма. И оно као снимање филмова је више мулти мути него .. Тако да нијр нека штета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2023 15:32

Шта ти смета споменик Твртку? Твртко је Србин. Информиши се мало.

Name

Јел Вама љубитељи

03.11.2023 17:27

сатора и турбо фолк пјевацица и старлета дјелују као неко ко цијени умјетност. Па овим сељацинама на власти и њиховим силиконизираним старлетама главна је умјетност скуп ауто, брендирана гардероба, скуп сат и слике на истанграму. У се, на се и пода се, то је културни образац ових сељацина и криминалаца сто владају заробљеном Републиком Српском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оги

04.11.2023 09:52

Интерсантно је ко се буни. Плате на буџету, воде удружења, хонорари, ангажмани. Приходи са минимум три стране и лоше им. Јел купи Љубиша Савановић и четврти стан? Треба му помоћи. У Независним лијепо пише, Драгана Пурковић Мацан, декан, сценограф у позоришту, удружење. Па што се та екипа не одрекне прихода са три, четири стране? Борба за културу, можеш мислити. 🤣

ОДГОВОРИТЕ