Грађани да изађу на изборе и искористе своје право

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци позива све држављане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште у Србији, да наведеног дана искористе своје право и изађу на изборе.

Република Српска 02.11.2023 | 14:00
Грађани да изађу на изборе и искористе своје право

Ванредни избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписани су за 17. децембар 2023. године. 

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци позива све држављане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште у Србији, да наведеног дана искористе своје право и изађу на изборе.

"Држављани Републике Србије који имају боравиште у Републици Српској, БиХ, могу преко Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци и преко Конзуларне канцеларије у Требињу, најкасније до 25. новембра 2023. године до поноћи (локално време у Србији), поднијети захтјев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати на једном од бирачких мјеста у Републици Српској", саопштено је из Конзулата Србије.

Напомињу да након наведеног датума и рока за пријаву неће бити могуће пријављивање за гласање, јер ће бити технички онемогућено од стране изборне комисије за гласање.

"Захтјев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, обавезно мора да садржи сљедеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи (Р. Србији), као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у Републици Српској и потпис подносиоца захтева", стоји у саопштењу.

Додају, у  случају да лице које има бирачко право није уписано у Јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у Јединствени бирачки списак.

Образац захтјева за упис у јединствени бирачки списак, као и захтев за гласање у иностранству можете преузети: у просторијама Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука или у Конзуларној канцеларији Требиње као и на линку:

хттп://бањалука.мфа.гов.рс/одрзавање/уплоадс/Захтев-за-гласање-у-иностранству15.доц

<а стyле="цолор: #236фа1;" хреф="хттп://бањалука.мфа.гов.рс/одрзавање/уплоадс/Захтев-за-упис-у-ЈБС15.доц">хттп://бањалука.мфа.гов.рс/одрзавање/уплоадс/Захтев-за-упис-у-ЈБС15.доц

Држављани Р. Србије могу на основу ЈМБГ и броја личне карте Републике Србије електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС), односно следећег линка:

<а стyле="цолор: #236фа1;" хреф="хттпс://упит.бирацкисписак.гов.рс/">хттпс://упит.бирацкисписак.гов.рс/.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Избори

02.11.2023 14:43

А засто неко ко зиви и ради у Републици Српској и има фиктивно пребивалисте у Србији излази на изборе и гласа у Србији и тиме директно утице на зивоте људи који тамо заиста зиве!? Није у реду, немојте то да радите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2023 15:09

То су најбољи гласаци, ти "фиктивни". Власт највисе воли такве. Пола БиХ гласа или у Србији или у Хрватској

Name

Реизбори

02.11.2023 15:14

Сасвим исправно, нека изадју гласати само људи који зиве у Србији, овдје се тјера народ на гласање и јос им се нареди за кога це гласати

Name

Гласач

10.11.2023 14:40

Ко је крив "питари ма" што су им преци спашавајући дупе дали образ па им је остала само "филђан" државица. Србин је србин било гдје да оде и баштини сва права која му припадају а изборна су кроз славну историју. Сиктер фирауни.

Name

Хоћу

02.11.2023 15:29

Како нећу. Не зна се ко је од кога црњи владајући или ови што се кобајаги воде да су опозиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

02.11.2023 15:32

То треба укинути. Двојно држављанство. Не може се десити на двије столице. То је само Мићка у ИЗБОРУМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само скенери

02.11.2023 18:04

Отисак прста и строга контролааа! Не вреди висе излазити избори се краду корумпирани харају!