Америчка црна листа доноси тешке проблеме појединцима и стеже обруч оним који су са њима у контакту

У позадини свега, америчке санкције узимају маха. Вијест о томе да су интернет странице институција Републике Српске недоступне за претраживање, многи су одмах повезали с претходним одлукама Американаца да појединце у Републици Српској ставе на америчку црну листу.

Република Српска 01.11.2023 | 17:30
Америчка црна листа доноси тешке проблеме појединцима и стеже обруч оним који су са њима у контакту

Наиме, Влада Републике Српске користила је домену америчке компаније Версигн. Шта се тачно у пракси догодило за Н1 је појаснио професор на Електротехничком факултету Универзитета у Сарајеву, Саша Мрдовић.

“Најједноставније, лаичко објашњење онога што се десило је уствари је да именик који омогућава претварање доменских имена у ИП адресе, односно који претвара влдарс.нет у ИП адресу, нешто слично попут именика који претвара имена у бројеве телефона, запис који је постојао за владарс.нет је обрисан.

Односно, било ко ко покушава да приступи било којој интернет услузи, било да се ради о wеб локацијама Владе или маиловима, биће му речено да његов рачунар не може пронаћи рачунар који пружа ту услугу, односно сервер Владе Републике Српске”, појашњава професор.

Не раде странице Владе РС, бијег у виртуални свијет Србије

Тај запис, како се претвара то име владарс.нет у ИП адресу коју рачунари користе за комуницирање, и даље постоји у Телекому Српске, “међутим прије него што неко сазна да треба питати Телеком Републике Српске он се мора обратити централном серверу доменских имена који онда показује, аха, сад се с тим питањем обратити Телекому РС.

Тај запис да се треба обратити Телеком Републике Српске је недоступан. Владарс.нет је закупила тај домен, мислим то су јавно доступне информације од фирме која се бави управо тим записивањем у именике, тај уговор важи негдје до фебруара 2025. године. Да ли су они то укинули или фирма Верисигн која управља тим доменом, која преусмјерава све испод, то већ није јавно доступна информација”, каже Мрдовић.

Wеб локације Владе Републике Српске исправно раде, али њима се не може приступи.

“Могу се обратити другој компанији која би урадила то пресликавање и изнајмљивање домена, рецимо владарс.нет а за сваки од тих домена постоји компанија, овдје је Верисигн која управља тим доменом, онда друге компаније од ње купе поддомене, тако врше препродају тога. Рецимо за БиХ конкретно УТИЦ је надлежан за управљање бх. доменом.

За .нет домен постоји већи број компанија које то продају, ја сам увјерен да нису све америчке, јер је то комерцијална услуга која уопште није скупа, она кошта десетак, двадесет долара годишње. Могуће да постоји могућност да се опет то на нивоу Верисигна који ради то пресликавање онемогући. Али то ми је чудно јер то су комерцијалне фирме, немају никакве везе с америчком Владом”, закључује професор Мрдовић.

Уредник портала Цапитал.ба, Синиша Вукелић сматра како ће Влада Републике Српске узети српску домену РС, умјесто босанскохерцеговачку БА, коју је спомињао професор Мрдовић, као што је то учинио претходно и предсједник Српске, Милорад Додик након што му је угашен званични Yоутубе канал.

Но, бијег у виртуални свијет Републике Србије, тек је један од проблема с којим се санкционисани појединци могу суочити. Битно је да ће посљедице осјетити и грађани, напомиње Вукелић.

“Блокирањем портала Владе Републике Српске, инспектората, предсједника РС, један је од очитих примјера какве су посљедице уколико се налазите на црној листи. То је само једна од посљедица. Претпоставка је шта се десило, када дођете на црну листу, свим компанијама америчким је препорука да не смију сарађивати са таквим лицима.

Компанија код које је, претпостављам, похрањен и закупљен сервер наших институција је америчка компанија која је послушала своју власт и вјероватно отказала ту услугу. То је запрепашћујуће јер и грађани Републике Српске трпе ту посљедицу јер им је ускраћено електронско комуницирање и сазнавање информација од највише извршне власти у Републици Српској. Не можете доћи до прописа, не можете бити обавијештени о неким конкурсима, тендерима итд”, каже Вукелић за Н1.

Стопирање пројеката и тихе санкције

Посљедице се виде и на другим странама, властима је све теже доћи до нових извора финансирања буџета, нису овај пут изашли на међународно тржиште да прикупе новац, за отплату дугова као што су то радили у претходном периоду задужујући се на бечкој и лондонској берзи, напомиње овај новинар.

“Банке из иностранства не желе да финансирају неке пројекте, Њемачка је неке пројекте већ стопирала, немамо најаву сарадње с ММФ-ом, новог аранжмана, међународни велики инвеститори зазиру од тога да дођу у земљу у којој је цијели политички врх под санкцијама. То показује њима да је ту клима изузетно нестабилна”, поручује уредник Цапитал.ба.

Постоје прикривене, тихе санкције, што је потврдила и министрица финансија Зора Видовић, тако да то увјеравање да нема никаквих посљедица уопште није тачно, става је Вукелић, осврћући се на изјаве Милорада Додика како њега, нити остале санкционисане то не погађа, с обзиром на то да нити посједују имовину у Америци нити тамо планирају ићи.

Но санкције су много више од тога. Јохн Смитх, први директор ОФАЦ-а, је у интервиеwу за Н1 појаснио и сљедеће:

“Имајте на уму да се америчке санкције примјењују на особе из САД-а, на америчке компаније, у јурисдикцији Сједињених Држава. Дакле, оно што санкције значе је да ја као Американац, ниједна америчка компанија, ниједан амерички појединац или ентитет не можемо имати посла са било којим појединцем или ентитетом који је стављен на листу санкција.

Незаконито је да било ко то ради. Дакле, они могу имати широке импликације због широких ефеката америчких компанија, америчког долара и других, како се користе широм свијета. Сада, иако је фокус на Американцима, то такође значи да особе које нису из САД-а не могу користити људе попут мене, не могу користити амерички долар.

Не могу користити робу поријеклом из САД-а у било којој ствари која се може односити на санкционисане стране. Дакле, то би утицало на Вас, у Вашем региону, утицало би на било кога било гдје у свијету. Не можете укључити особе из САД или технологије или финансијске услуге и било шта што има везе са овим људима или овим компанијама.”

Проблем и отварање рачуна у иностранству

У разговору с појединим стручњацима из банкарског сектора, проблем за појединце који су на америчкој црној листи, могло би бити и евентуално отварање рачуна у иностранству, с обзиром на то да банке, иако нису америчке, имају дискреционо право да одбију сарадњу с лицима која јесу дио америчких санкција, и то, кажу нам, није риједак случај.

Врло тешко је пронаћи финансијску институцију која не ради по америчким стандардима или нема никаквог дотицаја с САД-ом. Кажу из банкарског сектора, особа с црне америчке листе отежано је отварање банковних рачуна, али и само картично плаћање.

Да америчке санкције нису за изругивање, како то углавном ради Милорад Додик, можда најбоље показују искуства неких од санкционисаних која су пренијели појединим медијима.

У политичком смислу сте под једним ембаргом, каже новинар Синиша Вукелић.

“На танком леду код међународних представника. Видимо да политички врх Републике Српске врло мало има дипломатских састанака са високим званичницима из свијета, јер очигледно избјегавају да се састају с особама на црној листи. Не препоручују својим компанијама да овдје инвестирају. И то говори да смо под највећим санкцијама од ‘95. до данас”, закључује Вукелић.

Посљедњим америчким санкцијама обухваћени су и најближи чланови породице Милорада Додика, син и кћерка Игор и Горица. Подсјетите се детаља због којих су доспјели на листу на овом линку.

Иначе, једна од кључних карактеристика америчких санкција је и та да они који су на црним америчким листама, не могу путовати у САД, пословати, имати рачуне, нити располагати евентуалном имовином на теротирији САД-а или куповати исту.

Осим Милорада Додика, на америчкој црној листи су Игор Додик, Горица Додик (његова дјеца), Ален Шеранић, министар у Влади РС, Жељка Цвијановић, чланица Предсједништва БиХ из РС, Радован Вишковић, премијер Републике Српске, Милош Букејловић, министар у Влади Републике Српске, Ненад Стевандић, предсједник НСРС, Драган и Слободан Станковић, бившем првом човјеку ВСТВ-а, Милану Тегелтији.

На црној америчкој листи су; државни тужитељ, Дијана Кајмаковић, бивша главна државна тужитељица, Гордана Тадић, бивши директор ОСА-е, Осман Мехмедагић, бивши премијер ФБиХ, Фадил Новалић, функционер СДА, Асим Сарајлић, држављанин БиХ који се повезује с наркокартелима, Един Гачанин, санкције америчке уведене су и Маринку Чавари из ХДЗ-а.

(Н1) Фото:Н1

Коментари / 64

Оставите коментар
Name

циркус

01.11.2023 17:52

Знаци да це Америцку амбасадор бити на мукама јер је у контакту са Додиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старчевица

01.11.2023 19:25

А шта ће они који су у контакту са Горицом и Игором, да ли и њих чека иста судбина!?

Name

Ре

01.11.2023 19:28

Нема избора, сва екипа из дома јна је на црној листи, да црња не мозе бити!

Name

Зока

01.11.2023 19:29

Мислиш на Драшка? 🤣🤣🤣

Name

Дреле

01.11.2023 19:34

Они контактирају саопштењима путем којих пљују и омаловазавају један другог а у томе предњачи Додик.Што се тице санкција оне не погађају појединце већ Српску у цјелини.

Name

Воја ал луди

01.11.2023 20:57

Па глупсони и народе глупави дај да се отарасимо тог Милорада за вијек вијекова засто да цијела дрзава и име Република Српска буде блатњава и окаљана због једног мафијаса и његове оботнице криминала снсд.

Name

Ваљуга

01.11.2023 20:59

Само треба цијелом српском народу увест санкције када зиве за Додика некаим сви путеве у свијет буду запецацени.Додик милијардер а народ гологуз ово нема ни у једну династију.

Name

Круско

01.11.2023 21:01

Неце ове санкције само да опеку Бају него све нас зато сто многи немају цим да мисле па мисле главом Милорада Додука.народ излапео све.

Name

Лобирање

02.11.2023 00:01

Сад це “лобиста” дати оставку на лобирање!

Name

Ух

02.11.2023 07:19

Сироти додо це остати упамцен као српски великомученик

Name

Јован

01.11.2023 17:58

И они И њихове санкције! Не пласи се висе нико тога )) Нису ово 90-е године .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2023 18:45

Јово мало се информиси како санкције могу бити са повећањем у разним областима рибља кост у грлу

Name

Ре

01.11.2023 18:56

Ðе ти то Богати живиш.

Name

Ре Јован

01.11.2023 19:30

Јеси ти друже прочитао текст пажљиво.

Name

Ре

01.11.2023 19:42

Бас тако нису 90 и нико вас се не боји

Name

Јес јес

01.11.2023 20:44

Тако је Јово. Страше вука јањећом кожом, ето тако би казали наши стари.

Name

јово

01.11.2023 21:35

је вјероватно јуце цуо за интернет и струју

Name

Мирослав

01.11.2023 23:51

За нас су биле деведесете узасне, мука, стредање, прогон, убијени, борба за зивот, борба за опстанак. А ово сад наслуцује јос једно рузно време, велики газда је бесан, понаса се као рањена звер. Закуха је два рата, онај у Украјини и Палестини, спрема велики рат са Кином. А и ми неслусамо, а велики газда воли само послуснике, и мрзи оне сто дигну главу. Нека нам је Бог у помоци, злотвори сваке врсте вребају.

Name

Јован

02.11.2023 00:24

Господине,нема потребе да ја цитам ово . Они немају права да казу никоме ниста,а Јос мање да уводе санкције😆 Колико су земаља упропастили И развалили?? И такви несто да говоре? Само неписмен И злонамјеран цовјек мозе њима да вјерује несто .😉

Name

Бушач

01.11.2023 18:00

Жељка Марфијевка је продала Шефа због себе,то је очигледно. А глумата да му даје подршку. Мора да се ФБИ дочепао листинга телефона и коцкања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

01.11.2023 18:03

ДОДИК ЈЕ ПЛАЋАО АМЕРИЦИ ЗА ЛОБИРАЊЕ. У ВИДЕ. НЕЋЕ ОНИ ТАМО ОТВАРАТИ РАЧУНЕ. ПА ВЕЋ СУ ИХ СИГУРНО НАПУНИЛИ, КОЈЕ КУДА. САД СЕ НАРОД ПАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

01.11.2023 18:05

Црнолисташи да имају имало образа дали би оставке и повукли се сами. Држе нас у затвору и краду немилице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

01.11.2023 18:09

Ко зна ста је од тога истина, да ли је неки сценариј

Name

Ре ветеран

01.11.2023 18:12

Сто да се повуку !? Зато сто амери казу тако,јел ? Нек им се бајден прво повуце 😂 И његов син Сами себи санкције нек уведу . Онда могу нама несто да казу ! Република Српска!!

Name

Будимир

02.11.2023 07:46

Ветеран да имаш имало образа то не бих написао Издајниче,желиш да трпиш фашистичку чизму Санкције-чист фашизам

Name

КРАЉ

01.11.2023 18:05

Неће Амбасадор бити на мукама. Па они су другари. Хоће заједно, да Народ преваспитати. Да поново живимо у мраку, баш ми . Бољи Ентитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

01.11.2023 18:13

Дзаба вам новци.Како је лијепо бити слободан цовјек.Слобода је несто сто ти нико не мозе узети.На залост народ који бира овакву власт нема сопствену слободу,образ и наравно своје ја.Бити послусник и климоглавац је највеца клетва и издаја,које су током протеклих вјекова изговарали неки од насих великана у народу.Слобода је нестала 90-их.Сад сте робови једног возда Додика.Боље су се отомани опходили према слугама,него ови назовимо “квази српске патриоте”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Глас,

01.11.2023 21:38

Када си тако паметан АЈДЕ покажи прстом на једну особу у Републици Српској да ваља, немој ни Јелену, ни Вукановића нису способни низашта. Пукли ко фосне обоје. Нађи нормалног политичара кад си тако паметан, оспораваш гласове 300000 људи за Цвијановићку, и преко 200000за Додика. Дај нисмо дјеца ницу сву буџетилије, а па гласали за њих, ето осто ти Лазар Продановић, издајник Српског народа.

Name

Ре: За Глас

02.11.2023 09:42

Шта велис друзе Лазар издајник рекла Вулицка. А није био издајник 30 година док је био у секти и крао заједно са вама овај народ. Није био издајник кад сте га кандидовали за начелника али сад кад је рекао истину е сад је одмах издајник и џаба му све сто је дотад радио за секту. Тако ви функционишете и не стидите се тога. Ти си друзе ИЗДАЈНИК и твоја Вулицка је издајник и твој Додик,Спириц,Мајкицка, Тегелтија сте издајници какве Српски народ није имао у историји. Јер сви сте се обогатили на народу РС а нисте могли ни марку узети из Федерације или Дистрикта него само од РС и само од овог народа.

Name

Небојса

01.11.2023 18:13

Америцка црна листа терорисе само нас на Балкану , а и треба када смо им дозволили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

01.11.2023 23:41

Браво за коментар!!! Туга колико деценија обмањују овај глупави народ. Још кад чујем "сви смо ми породица Додик" дође ми да се исповраћам. Па гдје је онда дио који нама, као тој породици припада? Они су своја покољења обезбиједили за три живота, а овај наш народ нема шта на леб да намаже! Тако изгледа и треба, ми их бирамо и штитимо на овим митинзима којекуда. Под паролом "бранимо Српску", пружа се подршка апсолутној монархији. Па ви народе, слепци, идите и тапшите!

Name

Yy

01.11.2023 18:33

БЕЛО амери ови наси не контају црно њи ради само БЕЛО ! БЕЛЕ ЛИСТЕ АМЕРИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

01.11.2023 18:38

Изгледа да ипак ” граница” постоји. Ал не она сто Баја прица и лазе људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пије пуно

01.11.2023 18:40

Дједове ракије види се по лицу сваки дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2023 20:04

Да ти је дјед оставио ракије и ти би пио, што завидиш!?

Name

Ре Пије пуно

01.11.2023 20:07

Теби ће Марфи дати ракије, била је ноћ вјештица, а и он спада међу њих.

Name

Домаци странац

01.11.2023 18:56

Ја фарсе, ко бива они њему санкције, он јос острије, брзе ка циљу, униставање РС. Нема потребе оспоравање и обарање Дејтонског споразума, ноје потребан када неце бити висе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

01.11.2023 23:59

Ево ти једна .!. За Р.С а бице их јос само додји мангупе

Name

Ветеран

01.11.2023 19:12

Како се човјек не умори од самог себе.. Толико младих не могу доћи до изражаја управо, ако има образа нека им да реалну шансу, а не као посушници..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као прво

01.11.2023 19:30

То је противзаконито сваки вид санкција па и тих,без озбира на сву ту прицу... То ствара додатне последице и самим САД уноси неовјерење и додатно руси њихов углед на самом глобалном нивоу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

01.11.2023 19:47

Владарс.рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Екито

01.11.2023 19:55

Једно питање, ако одем до банкомата и убацим картицу да узмем новац а софтwер је амерички, да ли могу тај софтwер Американци да угасе или већ шта?Да ли постоји могучност да ово се деси?јер ако постоји могучност одо одма сав новац дићи и под сламу ставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2023 20:11

Није Мили лахко са Америма се борити. Они хоце да помогну народу да се створи нормална и функцијонална дрзава гдје ће бити загарантована права и ред и рад цијењени без крадје и корупције а Миле свим силама То не дозвољава. Блокира све, урличе и вриједја амере као и Схмита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

01.11.2023 21:10

Хахаха ЛАХКО хахаха

Name

Ре Ре

01.11.2023 21:35

Зар је стока увредљива роба?

Name

за Ре

01.11.2023 22:29

Да, да, плахо су помогли Амери, увели вас 1992.године у крвопролиће признавањем БиХ у рекордном року иако је будала видјела гдје то води, да не причамо даље, ма право су нам свима ваљали!

Name

Прњавор

01.11.2023 20:57

Ткзв"пц"је доказано и потврђено геноцидна творевина..и сву ову шараду са тим мајмунима из те творевине,додиком,нешићем мулавим..све то треба очистит по кратком поступку,не тратит новац грађана на суђење том шљаму..у бувару стрпат моментално,кључ бацит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

01.11.2023 20:59

Богами, причајте ви шта 'оћете, али пријетње додикмилорадове већ дјелују. Ено у УС Амбасади се пакују, убрзано. Остаће нешто минимално, обезбјеђење, кућни мајстор да надзире струју и воду и ниже рангирани курир да заприма пошту, ако је и буде. Џаба све, попуштао је додикмилораде и попуштао, али догорило и њему до ноката и не да више. Још. Доста бијаше. Тачка и капак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2023 21:01

Отиће ова вуцибатина Марфи као што је отишла погнуте главе и Морин Кормак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

01.11.2023 21:02

Нашта ли га личи овај Дудук кад се погледа онако изблиза. Право страшило ! Испливало унутрашње стање на површину. Ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.11.2023 21:10

Продзе србска ко млада прву ноц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто

01.11.2023 21:13

Ми и Талибани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2023 09:34

Ко Горски Карабах хаха

Name

То је вец "као"

01.11.2023 22:12

Попримило ударе на институције. Ција је резија и ко све и засто то ради и какве последице, поруке и наук це проистици из свега тога ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха,

01.11.2023 22:22

Јест их Америка похамбирала на црну листу,све пљацкас до пљацкаса криминалац до криминалца и национал фасисти сто завадјау народе да сацувају украдене милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

01.11.2023 22:54

Ј.бо вам он матер, ви сте нам и довели свјежи дашак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

02.11.2023 00:04

Интернет зна се ко је направио Циа да спинунита свијет , сто су Руси изасли из тог и Кинези . Амери све контролису по интернету уз помоц вјестацке интелигенције ал им кинези уцерасе са Тик током па истина излази на видјело а о амрицким лазима и пропаганди додје крај . Пада западни дјаво јер је пуно зла направио . Сви муслимани су стали на страну Русије само ови наси млади Босњаци јос лизу дупе западу ето они су паметни праве исту греску као 41 . Бусају се ал незнају праву страну изабрат увјек на страни дјавола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

02.11.2023 03:16

Бићемо само јачи...Подрска РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

qqq

02.11.2023 06:23

даце бог зло радјено готово судјено мозес кало хоцес али нецес докле хоцес

ОДГОВОРИТЕ
Name

www

02.11.2023 06:25

ко са дјавлом тикве сије о главумусе лупају досо дјаво по свој усур

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан Рајцевиц

02.11.2023 07:03

Па људи ми имамо експерта за информатику науку ... би И министар како за науку тако И за високо образовање,казе да је свој престизни факултету(хаха) заврсио у Енглеској (мислим Солуну приватно ка нас приватни Прометеј) сад је докторант(хахаха) дика СНСД а па он це то кликом ријесити. Е мој Баја како цес нај**АТИ бас од својих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

02.11.2023 07:23

www.владарс.рс само то ради. Институције инспекторати... ниста не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

02.11.2023 07:52

Црна листа САД није нимало наивна, и има широке негативне импликације на појединце који се на њој налазе, али нажалост и на обични народ у РС који трпи тихе санкције и из ЕУ због крајње " мудре и перспективне" политике врха власти у РС! Могла би администрација обићне бабе сере, добро да нам "запржи ћорбу!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

02.11.2023 19:54

Да и на народ, циљи им је цели један народ тј Срби. Нема нам друге, него на референдум и одцепљење. Па референдну, са обе стране Дрине о уједињењу. Тридесет година продје, а договора о ницему нема у дејтонки, мрзња не попуста, ресење се само намеце, збогом.