Američka crna lista donosi teške probleme pojedincima i steže obruč onim koji su sa njima u kontaktu

U pozadini svega, američke sankcije uzimaju maha. Vijest o tome da su internet stranice institucija Republike Srpske nedostupne za pretraživanje, mnogi su odmah povezali s prethodnim odlukama Amerikanaca da pojedince u Republici Srpskoj stave na američku crnu listu.

Republika Srpska 01.11.2023 | 17:30
Američka crna lista donosi teške probleme pojedincima i steže obruč onim koji su sa njima u kontaktu

Naime, Vlada Republike Srpske koristila je domenu američke kompanije Versign. Šta se tačno u praksi dogodilo za N1 je pojasnio profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Saša Mrdović.

“Najjednostavnije, laičko objašnjenje onoga što se desilo je ustvari je da imenik koji omogućava pretvaranje domenskih imena u IP adrese, odnosno koji pretvara vldars.net u IP adresu, nešto slično poput imenika koji pretvara imena u brojeve telefona, zapis koji je postojao za vladars.net je obrisan.

Odnosno, bilo ko ko pokušava da pristupi bilo kojoj internet usluzi, bilo da se radi o web lokacijama Vlade ili mailovima, biće mu rečeno da njegov računar ne može pronaći računar koji pruža tu uslugu, odnosno server Vlade Republike Srpske”, pojašnjava profesor.

Ne rade stranice Vlade RS, bijeg u virtualni svijet Srbije

Taj zapis, kako se pretvara to ime vladars.net u IP adresu koju računari koriste za komuniciranje, i dalje postoji u Telekomu Srpske, “međutim prije nego što neko sazna da treba pitati Telekom Republike Srpske on se mora obratiti centralnom serveru domenskih imena koji onda pokazuje, aha, sad se s tim pitanjem obratiti Telekomu RS.

Taj zapis da se treba obratiti Telekom Republike Srpske je nedostupan. Vladars.net je zakupila taj domen, mislim to su javno dostupne informacije od firme koja se bavi upravo tim zapisivanjem u imenike, taj ugovor važi negdje do februara 2025. godine. Da li su oni to ukinuli ili firma Verisign koja upravlja tim domenom, koja preusmjerava sve ispod, to već nije javno dostupna informacija”, kaže Mrdović.

Web lokacije Vlade Republike Srpske ispravno rade, ali njima se ne može pristupi.

“Mogu se obratiti drugoj kompaniji koja bi uradila to preslikavanje i iznajmljivanje domena, recimo vladars.net a za svaki od tih domena postoji kompanija, ovdje je Verisign koja upravlja tim domenom, onda druge kompanije od nje kupe poddomene, tako vrše preprodaju toga. Recimo za BiH konkretno UTIC je nadležan za upravljanje bh. domenom.

Za .net domen postoji veći broj kompanija koje to prodaju, ja sam uvjeren da nisu sve američke, jer je to komercijalna usluga koja uopšte nije skupa, ona košta desetak, dvadeset dolara godišnje. Moguće da postoji mogućnost da se opet to na nivou Verisigna koji radi to preslikavanje onemogući. Ali to mi je čudno jer to su komercijalne firme, nemaju nikakve veze s američkom Vladom”, zaključuje profesor Mrdović.

Urednik portala Capital.ba, Siniša Vukelić smatra kako će Vlada Republike Srpske uzeti srpsku domenu RS, umjesto bosanskohercegovačku BA, koju je spominjao profesor Mrdović, kao što je to učinio prethodno i predsjednik Srpske, Milorad Dodik nakon što mu je ugašen zvanični Youtube kanal.

No, bijeg u virtualni svijet Republike Srbije, tek je jedan od problema s kojim se sankcionisani pojedinci mogu suočiti. Bitno je da će posljedice osjetiti i građani, napominje Vukelić.

“Blokiranjem portala Vlade Republike Srpske, inspektorata, predsjednika RS, jedan je od očitih primjera kakve su posljedice ukoliko se nalazite na crnoj listi. To je samo jedna od posljedica. Pretpostavka je šta se desilo, kada dođete na crnu listu, svim kompanijama američkim je preporuka da ne smiju sarađivati sa takvim licima.

Kompanija kod koje je, pretpostavljam, pohranjen i zakupljen server naših institucija je američka kompanija koja je poslušala svoju vlast i vjerovatno otkazala tu uslugu. To je zaprepašćujuće jer i građani Republike Srpske trpe tu posljedicu jer im je uskraćeno elektronsko komuniciranje i saznavanje informacija od najviše izvršne vlasti u Republici Srpskoj. Ne možete doći do propisa, ne možete biti obaviješteni o nekim konkursima, tenderima itd”, kaže Vukelić za N1.

Stopiranje projekata i tihe sankcije

Posljedice se vide i na drugim stranama, vlastima je sve teže doći do novih izvora finansiranja budžeta, nisu ovaj put izašli na međunarodno tržište da prikupe novac, za otplatu dugova kao što su to radili u prethodnom periodu zadužujući se na bečkoj i londonskoj berzi, napominje ovaj novinar.

“Banke iz inostranstva ne žele da finansiraju neke projekte, Njemačka je neke projekte već stopirala, nemamo najavu saradnje s MMF-om, novog aranžmana, međunarodni veliki investitori zaziru od toga da dođu u zemlju u kojoj je cijeli politički vrh pod sankcijama. To pokazuje njima da je tu klima izuzetno nestabilna”, poručuje urednik Capital.ba.

Postoje prikrivene, tihe sankcije, što je potvrdila i ministrica finansija Zora Vidović, tako da to uvjeravanje da nema nikakvih posljedica uopšte nije tačno, stava je Vukelić, osvrćući se na izjave Milorada Dodika kako njega, niti ostale sankcionisane to ne pogađa, s obzirom na to da niti posjeduju imovinu u Americi niti tamo planiraju ići.

No sankcije su mnogo više od toga. John Smith, prvi direktor OFAC-a, je u interviewu za N1 pojasnio i sljedeće:

“Imajte na umu da se američke sankcije primjenjuju na osobe iz SAD-a, na američke kompanije, u jurisdikciji Sjedinjenih Država. Dakle, ono što sankcije znače je da ja kao Amerikanac, nijedna američka kompanija, nijedan američki pojedinac ili entitet ne možemo imati posla sa bilo kojim pojedincem ili entitetom koji je stavljen na listu sankcija.

Nezakonito je da bilo ko to radi. Dakle, oni mogu imati široke implikacije zbog širokih efekata američkih kompanija, američkog dolara i drugih, kako se koriste širom svijeta. Sada, iako je fokus na Amerikancima, to takođe znači da osobe koje nisu iz SAD-a ne mogu koristiti ljude poput mene, ne mogu koristiti američki dolar.

Ne mogu koristiti robu porijeklom iz SAD-a u bilo kojoj stvari koja se može odnositi na sankcionisane strane. Dakle, to bi uticalo na Vas, u Vašem regionu, uticalo bi na bilo koga bilo gdje u svijetu. Ne možete uključiti osobe iz SAD ili tehnologije ili finansijske usluge i bilo šta što ima veze sa ovim ljudima ili ovim kompanijama.”

Problem i otvaranje računa u inostranstvu

U razgovoru s pojedinim stručnjacima iz bankarskog sektora, problem za pojedince koji su na američkoj crnoj listi, moglo bi biti i eventualno otvaranje računa u inostranstvu, s obzirom na to da banke, iako nisu američke, imaju diskreciono pravo da odbiju saradnju s licima koja jesu dio američkih sankcija, i to, kažu nam, nije rijedak slučaj.

Vrlo teško je pronaći finansijsku instituciju koja ne radi po američkim standardima ili nema nikakvog doticaja s SAD-om. Kažu iz bankarskog sektora, osoba s crne američke liste otežano je otvaranje bankovnih računa, ali i samo kartično plaćanje.

Da američke sankcije nisu za izrugivanje, kako to uglavnom radi Milorad Dodik, možda najbolje pokazuju iskustva nekih od sankcionisanih koja su prenijeli pojedinim medijima.

U političkom smislu ste pod jednim embargom, kaže novinar Siniša Vukelić.

“Na tankom ledu kod međunarodnih predstavnika. Vidimo da politički vrh Republike Srpske vrlo malo ima diplomatskih sastanaka sa visokim zvaničnicima iz svijeta, jer očigledno izbjegavaju da se sastaju s osobama na crnoj listi. Ne preporučuju svojim kompanijama da ovdje investiraju. I to govori da smo pod najvećim sankcijama od ‘95. do danas”, zaključuje Vukelić.

Posljednjim američkim sankcijama obuhvaćeni su i najbliži članovi porodice Milorada Dodika, sin i kćerka Igor i Gorica. Podsjetite se detalja zbog kojih su dospjeli na listu na ovom linku.

Inače, jedna od ključnih karakteristika američkih sankcija je i ta da oni koji su na crnim američkim listama, ne mogu putovati u SAD, poslovati, imati račune, niti raspolagati eventualnom imovinom na terotiriji SAD-a ili kupovati istu.

Osim Milorada Dodika, na američkoj crnoj listi su Igor Dodik, Gorica Dodik (njegova djeca), Alen Šeranić, ministar u Vladi RS, Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH iz RS, Radovan Višković, premijer Republike Srpske, Miloš Bukejlović, ministar u Vladi Republike Srpske, Nenad Stevandić, predsjednik NSRS, Dragan i Slobodan Stanković, bivšem prvom čovjeku VSTV-a, Milanu Tegeltiji.

Na crnoj američkoj listi su; državni tužitelj, Dijana Kajmaković, bivša glavna državna tužiteljica, Gordana Tadić, bivši direktor OSA-e, Osman Mehmedagić, bivši premijer FBiH, Fadil Novalić, funkcioner SDA, Asim Sarajlić, državljanin BiH koji se povezuje s narkokartelima, Edin Gačanin, sankcije američke uvedene su i Marinku Čavari iz HDZ-a.

(N1) Foto:N1

Komentari / 64

Ostavite komentar
Name

cirkus

01.11.2023 17:52

Znaci da ce Americku ambasador biti na mukama jer je u kontaktu sa Dodikom.

ODGOVORITE
Name

Starčevica

01.11.2023 19:25

A šta će oni koji su u kontaktu sa Goricom i Igorom, da li i njih čeka ista sudbina!?

Name

Re

01.11.2023 19:28

Nema izbora, sva ekipa iz doma jna je na crnoj listi, da crnja ne moze biti!

Name

Zoka

01.11.2023 19:29

Misliš na Draška? 🤣🤣🤣

Name

Drele

01.11.2023 19:34

Oni kontaktiraju saopštenjima putem kojih pljuju i omalovazavaju jedan drugog a u tome prednjači Dodik.Što se tice sankcija one ne pogađaju pojedince već Srpsku u cjelini.

Name

Voja al ludi

01.11.2023 20:57

Pa glupsoni i narode glupavi daj da se otarasimo tog Milorada za vijek vijekova zasto da cijela drzava i ime Republika Srpska bude blatnjava i okaljana zbog jednog mafijasa i njegove obotnice kriminala snsd.

Name

Valjuga

01.11.2023 20:59

Samo treba cijelom srpskom narodu uvest sankcije kada zive za Dodika nekaim svi puteve u svijet budu zapecaceni.Dodik milijarder a narod gologuz ovo nema ni u jednu dinastiju.

Name

Krusko

01.11.2023 21:01

Nece ove sankcije samo da opeku Baju nego sve nas zato sto mnogi nemaju cim da misle pa misle glavom Milorada Doduka.narod izlapeo sve.

Name

Lobiranje

02.11.2023 00:01

Sad ce “lobista” dati ostavku na lobiranje!

Name

Uh

02.11.2023 07:19

Siroti dodo ce ostati upamcen kao srpski velikomučenik

Name

Jovan

01.11.2023 17:58

I oni I njihove sankcije! Ne plasi se vise niko toga )) Nisu ovo 90-e godine .

ODGOVORITE
Name

Re

01.11.2023 18:45

Jovo malo se informisi kako sankcije mogu biti sa povećanjem u raznim oblastima riblja kost u grlu

Name

Re

01.11.2023 18:56

Ðe ti to Bogati živiš.

Name

Re Jovan

01.11.2023 19:30

Jesi ti druže pročitao tekst pažljivo.

Name

Re

01.11.2023 19:42

Bas tako nisu 90 i niko vas se ne boji

Name

Jes jes

01.11.2023 20:44

Tako je Jovo. Straše vuka janjećom kožom, eto tako bi kazali naši stari.

Name

jovo

01.11.2023 21:35

je vjerovatno juce cuo za internet i struju

Name

Miroslav

01.11.2023 23:51

Za nas su bile devedesete uzasne, muka, stredanje, progon, ubijeni, borba za zivot, borba za opstanak. A ovo sad naslucuje jos jedno ruzno vreme, veliki gazda je besan, ponasa se kao ranjena zver. Zakuha je dva rata, onaj u Ukrajini i Palestini, sprema veliki rat sa Kinom. A i mi neslusamo, a veliki gazda voli samo poslusnike, i mrzi one sto dignu glavu. Neka nam je Bog u pomoci, zlotvori svake vrste vrebaju.

Name

Jovan

02.11.2023 00:24

Gospodine,nema potrebe da ja citam ovo . Oni nemaju prava da kazu nikome nista,a Jos manje da uvode sankcije😆 Koliko su zemalja upropastili I razvalili?? I takvi nesto da govore? Samo nepismen I zlonamjeran covjek moze njima da vjeruje nesto .😉

Name

Bušač

01.11.2023 18:00

Željka Marfijevka je prodala Šefa zbog sebe,to je očigledno. A glumata da mu daje podršku. Mora da se FBI dočepao listinga telefona i kockanja.

ODGOVORITE
Name

//

01.11.2023 18:03

DODIK JE PLAĆAO AMERICI ZA LOBIRANJE. U VIDE. NEĆE ONI TAMO OTVARATI RAČUNE. PA VEĆ SU IH SIGURNO NAPUNILI, KOJE KUDA. SAD SE NAROD PATI.

ODGOVORITE
Name

Veteran

01.11.2023 18:05

Crnolistaši da imaju imalo obraza dali bi ostavke i povukli se sami. Drže nas u zatvoru i kradu nemilice.

ODGOVORITE
Name

Hmm

01.11.2023 18:09

Ko zna sta je od toga istina, da li je neki scenarij

Name

Re veteran

01.11.2023 18:12

Sto da se povuku !? Zato sto ameri kazu tako,jel ? Nek im se bajden prvo povuce 😂 I njegov sin Sami sebi sankcije nek uvedu . Onda mogu nama nesto da kazu ! Republika Srpska!!

Name

Budimir

02.11.2023 07:46

Veteran da imaš imalo obraza to ne bih napisao Izdajniče,želiš da trpiš fašističku čizmu Sankcije-čist fašizam

Name

KRALJ

01.11.2023 18:05

Neće Ambasador biti na mukama. Pa oni su drugari. Hoće zajedno, da Narod prevaspitati. Da ponovo živimo u mraku, baš mi . Bolji Entitet.

ODGOVORITE
Name

Glas

01.11.2023 18:13

Dzaba vam novci.Kako je lijepo biti slobodan covjek.Sloboda je nesto sto ti niko ne moze uzeti.Na zalost narod koji bira ovakvu vlast nema sopstvenu slobodu,obraz i naravno svoje ja.Biti poslusnik i klimoglavac je najveca kletva i izdaja,koje su tokom proteklih vjekova izgovarali neki od nasih velikana u narodu.Sloboda je nestala 90-ih.Sad ste robovi jednog vozda Dodika.Bolje su se otomani ophodili prema slugama,nego ovi nazovimo “kvazi srpske patriote”.

ODGOVORITE
Name

Za Glas,

01.11.2023 21:38

Kada si tako pametan AJDE pokaži prstom na jednu osobu u Republici Srpskoj da valja, nemoj ni Jelenu, ni Vukanovića nisu sposobni nizašta. Pukli ko fosne oboje. Nađi normalnog političara kad si tako pametan, osporavaš glasove 300000 ljudi za Cvijanovićku, i preko 200000za Dodika. Daj nismo djeca nicu svu budžetilije, a pa glasali za njih, eto osto ti Lazar Prodanović, izdajnik Srpskog naroda.

Name

Re: Za Glas

02.11.2023 09:42

Šta velis druze Lazar izdajnik rekla Vulicka. A nije bio izdajnik 30 godina dok je bio u sekti i krao zajedno sa vama ovaj narod. Nije bio izdajnik kad ste ga kandidovali za načelnika ali sad kad je rekao istinu e sad je odmah izdajnik i džaba mu sve sto je dotad radio za sektu. Tako vi funkcionišete i ne stidite se toga. Ti si druze IZDAJNIK i tvoja Vulicka je izdajnik i tvoj Dodik,Spiric,Majkicka, Tegeltija ste izdajnici kakve Srpski narod nije imao u istoriji. Jer svi ste se obogatili na narodu RS a niste mogli ni marku uzeti iz Federacije ili Distrikta nego samo od RS i samo od ovog naroda.

Name

Nebojsa

01.11.2023 18:13

Americka crna lista terorise samo nas na Balkanu , a i treba kada smo im dozvolili.

ODGOVORITE
Name

Sara

01.11.2023 23:41

Bravo za komentar!!! Tuga koliko decenija obmanjuju ovaj glupavi narod. Još kad čujem "svi smo mi porodica Dodik" dođe mi da se ispovraćam. Pa gdje je onda dio koji nama, kao toj porodici pripada? Oni su svoja pokoljenja obezbijedili za tri života, a ovaj naš narod nema šta na leb da namaže! Tako izgleda i treba, mi ih biramo i štitimo na ovim mitinzima kojekuda. Pod parolom "branimo Srpsku", pruža se podrška apsolutnoj monarhiji. Pa vi narode, slepci, idite i tapšite!

Name

Yy

01.11.2023 18:33

BELO ameri ovi nasi ne kontaju crno nji radi samo BELO ! BELE LISTE AMERI

ODGOVORITE
Name

Real-an

01.11.2023 18:38

Izgleda da ipak ” granica” postoji. Al ne ona sto Baja prica i laze ljude

ODGOVORITE
Name

Pije puno

01.11.2023 18:40

Djedove rakije vidi se po licu svaki dan

ODGOVORITE
Name

Re

01.11.2023 20:04

Da ti je djed ostavio rakije i ti bi pio, što zavidiš!?

Name

Re Pije puno

01.11.2023 20:07

Tebi će Marfi dati rakije, bila je noć vještica, a i on spada među njih.

Name

Domaci stranac

01.11.2023 18:56

Ja farse, ko biva oni njemu sankcije, on jos ostrije, brze ka cilju, unistavanje RS. Nema potrebe osporavanje i obaranje Dejtonskog sporazuma, noje potreban kada nece biti vise RS.

ODGOVORITE
Name

Normalan

01.11.2023 23:59

Evo ti jedna .!. Za R.S a bice ih jos samo dodji mangupe

Name

Veteran

01.11.2023 19:12

Kako se čovjek ne umori od samog sebe.. Toliko mladih ne mogu doći do izražaja upravo, ako ima obraza neka im da realnu šansu, a ne kao posušnici..

ODGOVORITE
Name

Kao prvo

01.11.2023 19:30

To je protivzakonito svaki vid sankcija pa i tih,bez ozbira na svu tu pricu... To stvara dodatne posledice i samim SAD unosi neovjerenje i dodatno rusi njihov ugled na samom globalnom nivou...

ODGOVORITE
Name

Boro

01.11.2023 19:47

Vladars.rs

ODGOVORITE
Name

Ekito

01.11.2023 19:55

Jedno pitanje, ako odem do bankomata i ubacim karticu da uzmem novac a softwer je američki, da li mogu taj softwer Amerikanci da ugase ili već šta?Da li postoji mogučnost da ovo se desi?jer ako postoji mogučnost odo odma sav novac dići i pod slamu staviti.

ODGOVORITE
Name

Re

01.11.2023 20:11

Nije Mili lahko sa Amerima se boriti. Oni hoce da pomognu narodu da se stvori normalna i funkcijonalna drzava gdje će biti zagarantovana prava i red i rad cijenjeni bez kradje i korupcije a Mile svim silama To ne dozvoljava. Blokira sve, urliče i vrijedja amere kao i Shmita.

ODGOVORITE
Name

Re re

01.11.2023 21:10

Hahaha LAHKO hahaha

Name

Re Re

01.11.2023 21:35

Zar je stoka uvredljiva roba?

Name

za Re

01.11.2023 22:29

Da, da, plaho su pomogli Ameri, uveli vas 1992.godine u krvoproliće priznavanjem BiH u rekordnom roku iako je budala vidjela gdje to vodi, da ne pričamo dalje, ma pravo su nam svima valjali!

Name

Prnjavor

01.11.2023 20:57

Tkzv"pc"je dokazano i potvrđeno genocidna tvorevina..i svu ovu šaradu sa tim majmunima iz te tvorevine,dodikom,nešićem mulavim..sve to treba očistit po kratkom postupku,ne tratit novac građana na suđenje tom šljamu..u buvaru strpat momentalno,ključ bacit

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

01.11.2023 20:59

Bogami, pričajte vi šta 'oćete, ali prijetnje dodikmiloradove već djeluju. Eno u US Ambasadi se pakuju, ubrzano. Ostaće nešto minimalno, obezbjeđenje, kućni majstor da nadzire struju i vodu i niže rangirani kurir da zaprima poštu, ako je i bude. Džaba sve, popuštao je dodikmilorade i popuštao, ali dogorilo i njemu do nokata i ne da više. Još. Dosta bijaše. Tačka i kapak.

ODGOVORITE
Name

Re

01.11.2023 21:01

Otiće ova vucibatina Marfi kao što je otišla pognute glave i Morin Kormak!

ODGOVORITE
Name

Nada

01.11.2023 21:02

Našta li ga liči ovaj Duduk kad se pogleda onako izbliza. Pravo strašilo ! Isplivalo unutrašnje stanje na površinu. Ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Mile

01.11.2023 21:10

Prodze srbska ko mlada prvu noc.

ODGOVORITE
Name

Isto

01.11.2023 21:13

Mi i Talibani

ODGOVORITE
Name

Re

02.11.2023 09:34

Ko Gorski Karabah haha

Name

To je vec "kao"

01.11.2023 22:12

Poprimilo udare na institucije. Cija je rezija i ko sve i zasto to radi i kakve posledice, poruke i nauk ce proistici iz svega toga ....

ODGOVORITE
Name

ha ha,

01.11.2023 22:22

Jest ih Amerika pohambirala na crnu listu,sve pljackas do pljackasa kriminalac do kriminalca i nacional fasisti sto zavadjau narode da sacuvaju ukradene milijarde.

ODGOVORITE
Name

M

01.11.2023 22:54

J.bo vam on mater, vi ste nam i doveli svježi dašak.

ODGOVORITE
Name

Normalan

02.11.2023 00:04

Internet zna se ko je napravio Cia da spinunita svijet , sto su Rusi izasli iz tog i Kinezi . Ameri sve kontrolisu po internetu uz pomoc vjestacke inteligencije al im kinezi ucerase sa Tik tokom pa istina izlazi na vidjelo a o amrickim lazima i propagandi dodje kraj . Pada zapadni djavo jer je puno zla napravio . Svi muslimani su stali na stranu Rusije samo ovi nasi mladi Bosnjaci jos lizu dupe zapadu eto oni su pametni prave istu gresku kao 41 . Busaju se al neznaju pravu stranu izabrat uvjek na strani djavola

ODGOVORITE
Name

Podrska

02.11.2023 03:16

Bićemo samo jači...Podrska RS

ODGOVORITE
Name

qqq

02.11.2023 06:23

dace bog zlo radjeno gotovo sudjeno mozes kalo hoces ali neces dokle hoces

ODGOVORITE
Name

www

02.11.2023 06:25

ko sa djavlom tikve sije o glavumuse lupaju doso djavo po svoj usur

ODGOVORITE
Name

Srdjan Rajcevic

02.11.2023 07:03

Pa ljudi mi imamo eksperta za informatiku nauku ... bi I ministar kako za nauku tako I za visoko obrazovanje,kaze da je svoj prestizni fakultetu(haha) zavrsio u Engleskoj (mislim Solunu privatno ka nas privatni Prometej) sad je doktorant(hahaha) dika SNSD a pa on ce to klikom rijesiti. E moj Baja kako ces naj**ATI bas od svojih

ODGOVORITE
Name

Goran

02.11.2023 07:23

www.vladars.rs samo to radi. Institucije inspektorati... nista ne radi.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

02.11.2023 07:52

Crna lista SAD nije nimalo naivna, i ima široke negativne implikacije na pojedince koji se na njoj nalaze, ali nažalost i na obični narod u RS koji trpi tihe sankcije i iz EU zbog krajnje " mudre i perspektivne" politike vrha vlasti u RS! Mogla bi administracija obićne babe sere, dobro da nam "zaprži ćorbu!"

ODGOVORITE
Name

Miroslav

02.11.2023 19:54

Da i na narod, cilji im je celi jedan narod tj Srbi. Nema nam druge, nego na referendum i odcepljenje. Pa referendnu, sa obe strane Drine o ujedinjenju. Trideset godina prodje, a dogovora o nicemu nema u dejtonki, mrznja ne popusta, resenje se samo namece, zbogom.