Минић “Мањачу” додијелио коме је и наумио

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић успио је у отвореној намјери да спортско-рекреационо ловиште „Мањача“ додијели на кориштење новоформираном ловачком удружењу „Мањача-Стричићи“ Бањалука на период од двије и по године, потврђено је за ЦАПИТАЛ.

Република Српска 01.11.2023 | 15:18
Минић “Мањачу” додијелио коме је и наумио

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС прецизирали су да су се на конкурс за додјелу спортско-рекреационог ловишта „Мањача“ који је објављен почетком септембра пријавила ловачка удружења „Мањача-Стричићи“ и „Змијање“ из Бањалуке које је, како се наводи, корисник ловишта Бањалука.

„Министарство је у складу са Правилником о општим условима, поступку и начину давања ловишта на коришћење, узимајући у обзир члан правилника којим је прописано да једно ловачко удружење може бити корисник само једног спортско-рекреационог ловишта, потписало уговор о додјели ловишта на коришћење ловачком удружењу „Мањача-Стричићи“, наводи се у одговору на наша питања.

Министар Саво Минић је пропустио у одговору да наведе да је измјене правилника које кажу да „једно ловачко удружење може бити корисник само једног ловишта“ донио након што је расписао конкурс за додјелу ловишта „Мањача“, чиме је практично избацио ЛУ „Змијање“ из трке.

Прије измјена, као што је објавио ЦАПИТАЛ, у правилнику је стајало да се „спортско-рекреационо ловиште даје оном ловачком удружењу које понуди најповољније услове за одрживо газдовање и побољшање квалитета ловних ресурса“.

Умјесто тога, Минић у одговору на наша питања каже да је приликом израде приједлога уговора са представницима ЛУ  „Мањача-Стричићи“ усаглашено да се уговор потписује на период до 31. марта 2026. године.

Он је навео и разлоге због којих је уговор о додјели ловишта на кориштење који се потписује на период од десет година, у овом случају потписан на период од двије и по године.

„Одлуком о установљавању ловишта у РС од 5. октобра 2015. године, Влада РС је установила сва ловишта у Српској. Након установљавања ловишта, министарство је расписало обједињени конкурс за додјелу ловишта, спровело процедуру и у прољеће 2016. године са ловачким удружењима потписало уговоре о коришћењу свих 78 спортско-рекреационих ловишта. Уговори су потписани на период важности од десет година и истичу почетком 2026. године“, наводи се у одговору.

Уколико се укаже потреба за промјенама у називу, намјени, граници, површини ловишта и другом, каже се даље, прије потписивања нових уговора за период од 2026. до 2036. године, вршиће се поновно установљавање ловишта у Српској.

„Потреба за поновним установљавањем потенцијално постоји и код ловишта „Мањача“, јер је оно претходно установљено на подручју четири јединице локалне самоуправе (општине Мркоњић Град, Рибник, Оштра Лука и Бањалука) чиме се одступило од утврђених принципа у односу на већину осталих спортско-рекреационих ловишта у РС. Узимајући све то у обзир, било је сврсисходно да уговор о додјели ловишта „Мањача“ на коришћење буде потписан на период важности до 31. марта 2026. године“, наводи се у одговору.

Поред тога, каже се да на подручју ловишта „Мањача“ постоји војни полигон Оружаних снага БиХ који је нејасно дефинисано у смислу ловне површине.

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је раније објавио да се за ловиште Мањача боре моћници окупљени у два поменута ловачка удружења – „Змијање“ на чијем челу је директор СИПА Дарко Ћулум и „Мањача-Стричићи“ Бањалука чији предсједник је један од најпознатијих ловаца на овим просторима Предраг Узелац.

У том тексту који је изазвао велику пажњу јавности наведено је да није јасно зашто је почетком септембра расписан конкурс за додјелу ловишта „Мањача“, када је само два мјесеца раније поништен идентичан конкурс за додјелу тог ловишта.

(Цапитал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Зоом

01.11.2023 15:29

Ста це Цулум клен уловити, ста це његовом удрузењу ловисте. Па он висе од 50 гидина ради у полицији није никад ниста уловио, зали Бозе пара сто су три дрзаве издвајале за тига клена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суузана

02.11.2023 19:33

Бар није из дрвара !

Name

ДЕМАГОГИЈА 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

01.11.2023 15:45

ПОЖДЕРАШЕ СВЕЕЕЕЕ ХИЈЕНЕ КРОКОДИЛИ ФУКАРЕ МАМЛАЗИ ХЛАДНИЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2023 18:13

Да Бог да им не требало Пиииих

Name

ГРУЈО

01.11.2023 15:47

Лопов остаје лопов министре. Немогуће је твоје лоповске гене преко ноћи измјенити. Зато си ти изменио правилник јер довољно је 2,5 године да се излови ловно богаство из тог ловишта. Нисам чуо вијест да си негде обновио ловни фонд дивљачи или рибе. Срамота мој министре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШАМАЦ

01.11.2023 16:25

Коме би другом и додјелио него свом пријатељу кримосу. Кримос додијелио кримосу ловиште. Колико ли је само кеша узео да би додјелио ловиште. То треба питати битангу од министра. Треба да се стиди обнаша двије функције председник ловачког савеза РС и министар истовремено. То једино може у снсд, сам себи плаћа и сам дијели. Брука од министра. Иде около и само прича слатке приче а пољопривреда пропада. Кад ће нам исплатити капиталне инвестиције то само драги бог зна. А вамо се фали како је успијесан. Овог би требало што прије исћерати из министарства док још нисмо пропали. Размислите моји сапатници у пољопривреди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроф

01.11.2023 16:37

Надобудни сељобер и партијски послушник одређује ко гдје смије да лови...испуњење сна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса 54

01.11.2023 16:45

Пао рогоња са ковертом и проблем ријесен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

01.11.2023 16:46

Туга од министра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романију

01.11.2023 17:48

Код нас је договорио Страхиња да узме под неко друго име

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2023 19:53

Мр Пропер са дзиповима и фаром по ноци врси истребљење дивљаци на Романији

Name

Абц

01.11.2023 17:51

Сељачина из Дубице(Шамца)накарала се пара и ста он зна о пољопривреди на ста смо.спали јадни ми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дориан Граy

01.11.2023 19:40

Падаш Саво. Прво због Шамца, па Калдере, Агенције за аграрна плаћања, Савеза и на крају министарства. Тим редом. Знаш то добро. Мирни снови.

ОДГОВОРИТЕ