Minić “Manjaču” dodijelio kome je i naumio

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić uspio je u otvorenoj namjeri da sportsko-rekreaciono lovište „Manjača“ dodijeli na korištenje novoformiranom lovačkom udruženju „Manjača-Stričići“ Banjaluka na period od dvije i po godine, potvrđeno je za CAPITAL.

Republika Srpska 01.11.2023 | 15:18
Minić “Manjaču” dodijelio kome je i naumio

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS precizirali su da su se na konkurs za dodjelu sportsko-rekreacionog lovišta „Manjača“ koji je objavljen početkom septembra prijavila lovačka udruženja „Manjača-Stričići“ i „Zmijanje“ iz Banjaluke koje je, kako se navodi, korisnik lovišta Banjaluka.

„Ministarstvo je u skladu sa Pravilnikom o opštim uslovima, postupku i načinu davanja lovišta na korišćenje, uzimajući u obzir član pravilnika kojim je propisano da jedno lovačko udruženje može biti korisnik samo jednog sportsko-rekreacionog lovišta, potpisalo ugovor o dodjeli lovišta na korišćenje lovačkom udruženju „Manjača-Stričići“, navodi se u odgovoru na naša pitanja.

Ministar Savo Minić je propustio u odgovoru da navede da je izmjene pravilnika koje kažu da „jedno lovačko udruženje može biti korisnik samo jednog lovišta“ donio nakon što je raspisao konkurs za dodjelu lovišta „Manjača“, čime je praktično izbacio LU „Zmijanje“ iz trke.

Prije izmjena, kao što je objavio CAPITAL, u pravilniku je stajalo da se „sportsko-rekreaciono lovište daje onom lovačkom udruženju koje ponudi najpovoljnije uslove za održivo gazdovanje i poboljšanje kvaliteta lovnih resursa“.

Umjesto toga, Minić u odgovoru na naša pitanja kaže da je prilikom izrade prijedloga ugovora sa predstavnicima LU  „Manjača-Stričići“ usaglašeno da se ugovor potpisuje na period do 31. marta 2026. godine.

On je naveo i razloge zbog kojih je ugovor o dodjeli lovišta na korištenje koji se potpisuje na period od deset godina, u ovom slučaju potpisan na period od dvije i po godine.

„Odlukom o ustanovljavanju lovišta u RS od 5. oktobra 2015. godine, Vlada RS je ustanovila sva lovišta u Srpskoj. Nakon ustanovljavanja lovišta, ministarstvo je raspisalo objedinjeni konkurs za dodjelu lovišta, sprovelo proceduru i u proljeće 2016. godine sa lovačkim udruženjima potpisalo ugovore o korišćenju svih 78 sportsko-rekreacionih lovišta. Ugovori su potpisani na period važnosti od deset godina i ističu početkom 2026. godine“, navodi se u odgovoru.

Ukoliko se ukaže potreba za promjenama u nazivu, namjeni, granici, površini lovišta i drugom, kaže se dalje, prije potpisivanja novih ugovora za period od 2026. do 2036. godine, vršiće se ponovno ustanovljavanje lovišta u Srpskoj.

„Potreba za ponovnim ustanovljavanjem potencijalno postoji i kod lovišta „Manjača“, jer je ono prethodno ustanovljeno na području četiri jedinice lokalne samouprave (opštine Mrkonjić Grad, Ribnik, Oštra Luka i Banjaluka) čime se odstupilo od utvrđenih principa u odnosu na većinu ostalih sportsko-rekreacionih lovišta u RS. Uzimajući sve to u obzir, bilo je svrsishodno da ugovor o dodjeli lovišta „Manjača“ na korišćenje bude potpisan na period važnosti do 31. marta 2026. godine“, navodi se u odgovoru.

Pored toga, kaže se da na području lovišta „Manjača“ postoji vojni poligon Oružanih snaga BiH koji je nejasno definisano u smislu lovne površine.

Podsjećamo, CAPITAL je ranije objavio da se za lovište Manjača bore moćnici okupljeni u dva pomenuta lovačka udruženja – „Zmijanje“ na čijem čelu je direktor SIPA Darko Ćulum i „Manjača-Stričići“ Banjaluka čiji predsjednik je jedan od najpoznatijih lovaca na ovim prostorima Predrag Uzelac.

U tom tekstu koji je izazvao veliku pažnju javnosti navedeno je da nije jasno zašto je početkom septembra raspisan konkurs za dodjelu lovišta „Manjača“, kada je samo dva mjeseca ranije poništen identičan konkurs za dodjelu tog lovišta.

(Capital)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Zoom

01.11.2023 15:29

Sta ce Culum klen uloviti, sta ce njegovom udruzenju loviste. Pa on vise od 50 gidina radi u policiji nije nikad nista ulovio, zali Boze para sto su tri drzave izdvajale za tiga klena.

ODGOVORITE
Name

Suuzana

02.11.2023 19:33

Bar nije iz drvara !

Name

DEMAGOGIJA 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

01.11.2023 15:45

POŽDERAŠE SVEEEEE HIJENE KROKODILI FUKARE MAMLAZI HLADNICI

ODGOVORITE
Name

Re

01.11.2023 18:13

Da Bog da im ne trebalo Piiiih

Name

GRUJO

01.11.2023 15:47

Lopov ostaje lopov ministre. Nemoguće je tvoje lopovske gene preko noći izmjeniti. Zato si ti izmenio pravilnik jer dovoljno je 2,5 godine da se izlovi lovno bogastvo iz tog lovišta. Nisam čuo vijest da si negde obnovio lovni fond divljači ili ribe. Sramota moj ministre

ODGOVORITE
Name

ŠAMAC

01.11.2023 16:25

Kome bi drugom i dodjelio nego svom prijatelju krimosu. Krimos dodijelio krimosu lovište. Koliko li je samo keša uzeo da bi dodjelio lovište. To treba pitati bitangu od ministra. Treba da se stidi obnaša dvije funkcije predsednik lovačkog saveza RS i ministar istovremeno. To jedino može u snsd, sam sebi plaća i sam dijeli. Bruka od ministra. Ide okolo i samo priča slatke priče a poljoprivreda propada. Kad će nam isplatiti kapitalne investicije to samo dragi bog zna. A vamo se fali kako je uspijesan. Ovog bi trebalo što prije isćerati iz ministarstva dok još nismo propali. Razmislite moji sapatnici u poljoprivredi

ODGOVORITE
Name

Grof

01.11.2023 16:37

Nadobudni seljober i partijski poslušnik određuje ko gdje smije da lovi...ispunjenje sna..

ODGOVORITE
Name

Sasa 54

01.11.2023 16:45

Pao rogonja sa kovertom i problem rijesen

ODGOVORITE
Name

R

01.11.2023 16:46

Tuga od ministra

ODGOVORITE
Name

Romaniju

01.11.2023 17:48

Kod nas je dogovorio Strahinja da uzme pod neko drugo ime

ODGOVORITE
Name

Re

01.11.2023 19:53

Mr Proper sa dzipovima i farom po noci vrsi istrebljenje divljaci na Romaniji

Name

Abc

01.11.2023 17:51

Seljačina iz Dubice(Šamca)nakarala se para i sta on zna o poljoprivredi na sta smo.spali jadni mi

ODGOVORITE
Name

Dorian Gray

01.11.2023 19:40

Padaš Savo. Prvo zbog Šamca, pa Kaldere, Agencije za agrarna plaćanja, Saveza i na kraju ministarstva. Tim redom. Znaš to dobro. Mirni snovi.

ODGOVORITE