Фискални савјет Влади Српске: Потребна штедња

Фискални савјет Републике Српске дао је своје мишљење на Консолидовани извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци текуће године.

Босна и Херцеговина 01.11.2023 | 08:35
Фискални савјет Влади Српске: Потребна штедња

Између осталог, Фискални савјет нагласио је потребу за додатном уштедом на на свим непродуктивним расходима, у циљу очувања дугорочне фискалне одрживости и фискалне стабилности Републике Српске, а све имајући у виду неизвјесне околности у којима се извршава Буџет, а које су изазване међународним економским и геополитичким сукобима у свијету.

"Стога, приликом извршења буџета до краја текуће године, Фискални савјет истиче да је неопходно обезбиједити извршење истог у складу са препорукама Фискалног савјета Републике Српске датим на Нацрт програма фискалне консолидације. Наведено се односи прије свега на строго контролисање јавне потрошње и провођење мјера штедње, односно смањење свих неприоритетних расхода, а нарочито материјалних трошкова, те обустављање незапочетих и непродуктивних капиталних улагања и набавки (набавка пословних простора, аутомобила и сл.)" наводи се у мишљењу Фискалног савјета.

Фискални савјет напомиње да је важно да се финансирање у текућој години реализује у складу са усвојеним Буџетом за 2023. годину, како извршење буџета не би било изложено додатном ризику ликвидности до краја године.

"Анализа извршења Буџета за првих шест мјесеци 2023. године у односу на планиране износе према Буџету за посматрани период показује одређене промјене у структури и износима буџетских средстава и издатака, што указује на потребу израде ребаланса буџета. Поред наведеног, у случају да до краја текуће године дође до значајнијег негативног одступања у привредним кретањима у односу на макроекономске пројекције према којима је израђен Буџет, а самим тим и у реализацији

прихода у односу на планиране износе, биће неопходно додатно смањење свих расхода, изузев приоритетних расхода и оних који имају директан ефекат на одржавање домаће тражње"упозорио је Фискални савкет.

Фискални савјет се осврнуо и на сервисирање дугова Републике Српске те је наглашено да се треба повести рачуна о изворима задуживања, односно дати предност унутрашњем у односу на спољни дуг.

"При томе, треба имати у виду посебно фискално правило о дугу. Наиме, посебно правило о дугу каже да уколико јавни дуг Републике Српске на крају фискалне године достигне 50% БДП-а оствареног у тој години, буџет за наредну годину мора да буде са буџетским суфицитом. С обзиром да није реално очекивати суфицит у наредној буџетској години, неопходно је строго водити рачуна о поштовању фискалног правила о дугу, те је потребно обезбиједити провођење фискалне консолидације у условима високог нивоа неизвијесности на начин да се не наруши фискално правило које се односи на дуг" упозорио је Фискални савјет.

Консолидовани извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци текуће године биће разматран на слиједећој сједници Народне скупштине Републике Српске, 2. новембра.

(Бука) Фото: Илустрација

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

075

01.11.2023 08:49

Ха, ха, ха, ха, јој какве ви "стручњаке" имате у "бољем" ентитету у БиХ, ни у Ф.БиХ није много боље али боље је, штеди се када се има, а не сада када се нема, када су сви прорачуни празни а дугови стално пристижу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2023 14:38

Касно је Прекасно

Name

Борац

01.11.2023 08:53

Дал је фискални савјет предлозио да се купи рудоњи нови мерцедес и будзет од 56 милиона?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорĉанин М.

01.11.2023 08:59

Савјет млати празну сламу,ви ништа не одлучујете нити вас неко за нешто пита,ваљда увек треба штедјети,битне су лимузине,репрезентација,анекси уговора,уградња на тендерима итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но 1.

01.11.2023 09:10

Обавезно у том процесу набавити што више нових лимузина из Њемачке! Обавезно да буду дизел и имају трептаче и остале скоројевићке играчке…!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слика

01.11.2023 09:44

Погледајте само Шулица он министар мене бих било срамота га ставити на тржничку тезгу јер би опао промет

Name

БЛ

01.11.2023 09:18

Колико коста Крајишников мерцедес?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоде

01.11.2023 09:38

Почните исплаћивати борачки на мјесечном нивоу за младје од 60 године и извршите ускладјивање пензија.У Фбих од 1.1.2024 слиједи повећанење пензија од 13,9 %.Шта нас пензионере интересује како ће те ви штедити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицни градјанин

01.11.2023 10:02

Фино стедњи али нек продају скупоцјене аутомобиле и ето пара у будзету и стедње. Рацунајте колико су костало сви луксузни аутомобила приликом сваке промјене функтионера у дрзави и ентитетима. Сваки је хтјео нове своје луксузне аутомобиле а нек обицни народ пасе траву. И нек они који су годинама врсили блокаде не радеци и не долазеци на посао а плате и бенефиције примали и сваста тако несто раскаласрно улагање.. Обицни градјанин мозе штедити од своје пензије и малих плата кад зацепи уста да не једе и не пије и нема га висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.11.2023 10:04

Ништа не штедите,појачајте још више,трошите све да нас што пре уништите и отерате у 3 лепе материне.То смо и заслужили када смо немоћни да се удружимо и отерамо багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стедња

01.11.2023 12:02

Штедите, ми и онако развлачимо 5,00 КМ на три дана, па опет испочетка и тако прегурати мјесец дана.Доводите ви италијанске адвокате да вас бране, а ми ћемо се некако стрпити и гладовати, за рад вас!

Name

Фочак Р. К.

01.11.2023 12:03

Имам супротни приједлог. Не треба штедјети, треба што више разваљивати, колико се још рушевина звана Српска може развалити. А кад народ остане скроз без хљеба, нека нафатава комуноусташке црвене секташе по улицама, сокацима, становима, кућама им и завршава са њима и њиховима. Тек тада ће се моћи кренути напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

01.11.2023 14:08

Тако је, треба још више штедети на болеснима, старима, немоћним, школама, радничким платама и тако неким глупостима, доста више бахаћења са оволиким платама и пензијама и социјали

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД

01.11.2023 17:21

Само нек се има за заставу од 300 метара сваког јануара ,више вам и не треба нити сте заслужили .

ОДГОВОРИТЕ