Fiskalni savjet Vladi Srpske: Potrebna štednja

Fiskalni savjet Republike Srpske dao je svoje mišljenje na Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci tekuće godine.

Bosna i Hercegovina 01.11.2023 | 08:35
Fiskalni savjet Vladi Srpske: Potrebna štednja

Između ostalog, Fiskalni savjet naglasio je potrebu za dodatnom uštedom na na svim neproduktivnim rashodima, u cilju očuvanja dugoročne fiskalne održivosti i fiskalne stabilnosti Republike Srpske, a sve imajući u vidu neizvjesne okolnosti u kojima se izvršava Budžet, a koje su izazvane međunarodnim ekonomskim i geopolitičkim sukobima u svijetu.

"Stoga, prilikom izvršenja budžeta do kraja tekuće godine, Fiskalni savjet ističe da je neophodno obezbijediti izvršenje istog u skladu sa preporukama Fiskalnog savjeta Republike Srpske datim na Nacrt programa fiskalne konsolidacije. Navedeno se odnosi prije svega na strogo kontrolisanje javne potrošnje i provođenje mjera štednje, odnosno smanjenje svih neprioritetnih rashoda, a naročito materijalnih troškova, te obustavljanje nezapočetih i neproduktivnih kapitalnih ulaganja i nabavki (nabavka poslovnih prostora, automobila i sl.)" navodi se u mišljenju Fiskalnog savjeta.

Fiskalni savjet napominje da je važno da se finansiranje u tekućoj godini realizuje u skladu sa usvojenim Budžetom za 2023. godinu, kako izvršenje budžeta ne bi bilo izloženo dodatnom riziku likvidnosti do kraja godine.

"Analiza izvršenja Budžeta za prvih šest mjeseci 2023. godine u odnosu na planirane iznose prema Budžetu za posmatrani period pokazuje određene promjene u strukturi i iznosima budžetskih sredstava i izdataka, što ukazuje na potrebu izrade rebalansa budžeta. Pored navedenog, u slučaju da do kraja tekuće godine dođe do značajnijeg negativnog odstupanja u privrednim kretanjima u odnosu na makroekonomske projekcije prema kojima je izrađen Budžet, a samim tim i u realizaciji

prihoda u odnosu na planirane iznose, biće neophodno dodatno smanjenje svih rashoda, izuzev prioritetnih rashoda i onih koji imaju direktan efekat na održavanje domaće tražnje"upozorio je Fiskalni savket.

Fiskalni savjet se osvrnuo i na servisiranje dugova Republike Srpske te je naglašeno da se treba povesti računa o izvorima zaduživanja, odnosno dati prednost unutrašnjem u odnosu na spoljni dug.

"Pri tome, treba imati u vidu posebno fiskalno pravilo o dugu. Naime, posebno pravilo o dugu kaže da ukoliko javni dug Republike Srpske na kraju fiskalne godine dostigne 50% BDP-a ostvarenog u toj godini, budžet za narednu godinu mora da bude sa budžetskim suficitom. S obzirom da nije realno očekivati suficit u narednoj budžetskoj godini, neophodno je strogo voditi računa o poštovanju fiskalnog pravila o dugu, te je potrebno obezbijediti provođenje fiskalne konsolidacije u uslovima visokog nivoa neizvijesnosti na način da se ne naruši fiskalno pravilo koje se odnosi na dug" upozorio je Fiskalni savjet.

Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci tekuće godine biće razmatran na slijedećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, 2. novembra.

(Buka) Foto: Ilustracija

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

075

01.11.2023 08:49

Ha, ha, ha, ha, joj kakve vi "stručnjake" imate u "boljem" entitetu u BiH, ni u F.BiH nije mnogo bolje ali bolje je, štedi se kada se ima, a ne sada kada se nema, kada su svi proračuni prazni a dugovi stalno pristižu!

ODGOVORITE
Name

Re

01.11.2023 14:38

Kasno je Prekasno

Name

Borac

01.11.2023 08:53

Dal je fiskalni savjet predlozio da se kupi rudonji novi mercedes i budzet od 56 miliona?

ODGOVORITE
Name

Prijedorĉanin M.

01.11.2023 08:59

Savjet mlati praznu slamu,vi ništa ne odlučujete niti vas neko za nešto pita,valjda uvek treba štedjeti,bitne su limuzine,reprezentacija,aneksi ugovora,ugradnja na tenderima itd.

ODGOVORITE
Name

No 1.

01.11.2023 09:10

Obavezno u tom procesu nabaviti što više novih limuzina iz Njemačke! Obavezno da budu dizel i imaju treptače i ostale skorojevićke igračke…!

ODGOVORITE
Name

Slika

01.11.2023 09:44

Pogledajte samo Šulica on ministar mene bih bilo sramota ga staviti na tržničku tezgu jer bi opao promet

Name

BL

01.11.2023 09:18

Koliko kosta Krajišnikov mercedes?

ODGOVORITE
Name

Jode

01.11.2023 09:38

Počnite isplaćivati borački na mjesečnom nivou za mladje od 60 godine i izvršite uskladjivanje penzija.U Fbih od 1.1.2024 slijedi povećanenje penzija od 13,9 %.Šta nas penzionere interesuje kako će te vi štediti.

ODGOVORITE
Name

Obicni gradjanin

01.11.2023 10:02

Fino stednji ali nek prodaju skupocjene automobile i eto para u budzetu i stednje. Racunajte koliko su kostalo svi luksuzni automobila prilikom svake promjene funktionera u drzavi i entitetima. Svaki je htjeo nove svoje luksuzne automobile a nek obicni narod pase travu. I nek oni koji su godinama vrsili blokade ne radeci i ne dolazeci na posao a plate i beneficije primali i svasta tako nesto raskalasrno ulaganje.. Obicni gradjanin moze štediti od svoje penzije i malih plata kad zacepi usta da ne jede i ne pije i nema ga vise.

ODGOVORITE
Name

Mile

01.11.2023 10:04

Ništa ne štedite,pojačajte još više,trošite sve da nas što pre uništite i oterate u 3 lepe materine.To smo i zaslužili kada smo nemoćni da se udružimo i oteramo bagru.

ODGOVORITE
Name

Stednja

01.11.2023 12:02

Štedite, mi i onako razvlačimo 5,00 KM na tri dana, pa opet ispočetka i tako pregurati mjesec dana.Dovodite vi italijanske advokate da vas brane, a mi ćemo se nekako strpiti i gladovati, za rad vas!

Name

Фочак Р. К.

01.11.2023 12:03

Имам супротни приједлог. Не треба штедјети, треба што више разваљивати, колико се још рушевина звана Српска може развалити. А кад народ остане скроз без хљеба, нека нафатава комуноусташке црвене секташе по улицама, сокацима, становима, кућама им и завршава са њима и њиховима. Тек тада ће се моћи кренути напријед.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

01.11.2023 14:08

Tako je, treba još više štedeti na bolesnima, starima, nemoćnim, školama, radničkim platama i tako nekim glupostima, dosta više bahaćenja sa ovolikim platama i penzijama i socijali

ODGOVORITE
Name

DD

01.11.2023 17:21

Samo nek se ima za zastavu od 300 metara svakog januara ,više vam i ne treba niti ste zaslužili .

ODGOVORITE