БН: Додијељени подстицаји за самозапошљавање

Најуспјешнији учесници Јавног позива за додјелу подстицајних средстава за самозапошљавање у 2023. години потписали су данас са градоначелником Љубишом Петровићем уговоре који ће им омогућити кориштење додијељених новчаних средстава.

Република Српска 31.10.2023 | 18:23
БН: Додијељени подстицаји за самозапошљавање

Јавни позив је расписан крајем јуна и, за мјесец дана, колико је јавни позив трајао, пристигло је укупно 40 пријава, од чега је 29 било потпуно, тј. уредно.

Једно лице је одустало од пријаве, па су средства додијељена првом сљедећем „испод црте“. Првобитно је Јавним позивом било предвиђено да 26 нових предузетника добије по 5.000 КМ, али је на основу Одлуке градоначелника Љубише Петровића и једном новом предузетнику који је испунио услове, а приликом бодовања био „испод црте“, додијељено 5.000 КМ. 

Појашњавајући детаље Јавног позива, градоначелник Љубиша Петровић је рекао да је потписано укупно двадесет уговора са предузетницима који ће регистровати занатску и производну дјелатност, три са онима који ће се бавити пружањем интелектуалних услуга, док ће четири предузетника добијена средства уложити у покретање услужних дјелатности.

- За ову намјену је Буџетом предвиђено 135.000 КМ, што значи да ће сваки од двадесет и седам предузетника добити по 5.000 КМ за покретање сопственог посла и самозапошљавање - казао је Петровић и додао да ће Град учинити све да подржи развој предузетништва залагањем за промјене на државном нивоу за подизање прага за улазак у ПДВ систем са 50.000 на 100.000 КМ.

Градоначелник је напоменуо да се, данашњим потписивањем уговора и повећањем броја предузетника на подручју Града Бијељина за двадесет и седам, укупан број предузетника попео на 2268, те да је циљ да овај број буде још већи у најскоријој будућности.

Радмила Ђокић се већ четрдесет година бави кројачким занатом. Током своје богате каријере радила је за бројне компаније у земљи и иностранству, а учешће на овом Јавном позиву јој је дало могућност да коначно покрене сопствену занатску дјелатност и региструје кројачки салон у граду у којем живи.

- Поносна сам што ћу коначно имати сопствени модни кутак - истакла је Ђокић и захвалила Градској управи на челу са градоначелником Петровићем што има слуха да подржи оне који имају храбрости да се одваже и предузму прве самосталне предузетничке кораке.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Вала,

31.10.2023 19:28

Шта они могу покренути са 5000 марака, ма ни производњу колача, а камоли шта озбиљније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.10.2023 20:28

Ето ти дај висе.

Name

За Ре,

31.10.2023 21:48

Са моје стране није ни нуђено, да си нормалан сам би признао да сам у праву.

Name

Саваа

01.11.2023 08:23

Ко је у праву,добије .....

Name

Ајде ви

01.11.2023 15:28

У Градској управи окрените се граду. Шетате по селима и црквеним славама а град запуштен пун рупа и искривљених знакова. Покрените спорове да вам се врати ад Град и тржни центар. Власт вам убире приходе а ви немозете ништа док је Тржни центар ругло опстине. Или крените у борбу против Власти РС или им се приклоните. Овако губите повјерење код народа.

ОДГОВОРИТЕ