BN: Dodijeljeni podsticaji za samozapošljavanje

Najuspješniji učesnici Javnog poziva za dodjelu podsticajnih sredstava za samozapošljavanje u 2023. godini potpisali su danas sa gradonačelnikom LJubišom Petrovićem ugovore koji će im omogućiti korištenje dodijeljenih novčanih sredstava.

Republika Srpska 31.10.2023 | 18:23
BN: Dodijeljeni podsticaji za samozapošljavanje

Javni poziv je raspisan krajem juna i, za mjesec dana, koliko je javni poziv trajao, pristiglo je ukupno 40 prijava, od čega je 29 bilo potpuno, tj. uredno.

Jedno lice je odustalo od prijave, pa su sredstva dodijeljena prvom sljedećem „ispod crte“. Prvobitno je Javnim pozivom bilo predviđeno da 26 novih preduzetnika dobije po 5.000 KM, ali je na osnovu Odluke gradonačelnika LJubiše Petrovića i jednom novom preduzetniku koji je ispunio uslove, a prilikom bodovanja bio „ispod crte“, dodijeljeno 5.000 KM. 

Pojašnjavajući detalje Javnog poziva, gradonačelnik LJubiša Petrović je rekao da je potpisano ukupno dvadeset ugovora sa preduzetnicima koji će registrovati zanatsku i proizvodnu djelatnost, tri sa onima koji će se baviti pružanjem intelektualnih usluga, dok će četiri preduzetnika dobijena sredstva uložiti u pokretanje uslužnih djelatnosti.

- Za ovu namjenu je Budžetom predviđeno 135.000 KM, što znači da će svaki od dvadeset i sedam preduzetnika dobiti po 5.000 KM za pokretanje sopstvenog posla i samozapošljavanje - kazao je Petrović i dodao da će Grad učiniti sve da podrži razvoj preduzetništva zalaganjem za promjene na državnom nivou za podizanje praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM.

Gradonačelnik je napomenuo da se, današnjim potpisivanjem ugovora i povećanjem broja preduzetnika na području Grada Bijeljina za dvadeset i sedam, ukupan broj preduzetnika popeo na 2268, te da je cilj da ovaj broj bude još veći u najskorijoj budućnosti.

Radmila Đokić se već četrdeset godina bavi krojačkim zanatom. Tokom svoje bogate karijere radila je za brojne kompanije u zemlji i inostranstvu, a učešće na ovom Javnom pozivu joj je dalo mogućnost da konačno pokrene sopstvenu zanatsku djelatnost i registruje krojački salon u gradu u kojem živi.

- Ponosna sam što ću konačno imati sopstveni modni kutak - istakla je Đokić i zahvalila Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Petrovićem što ima sluha da podrži one koji imaju hrabrosti da se odvaže i preduzmu prve samostalne preduzetničke korake.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vala,

31.10.2023 19:28

Šta oni mogu pokrenuti sa 5000 maraka, ma ni proizvodnju kolača, a kamoli šta ozbiljnije.

ODGOVORITE
Name

Re

31.10.2023 20:28

Eto ti daj vise.

Name

Za Re,

31.10.2023 21:48

Sa moje strane nije ni nuđeno, da si normalan sam bi priznao da sam u pravu.

Name

Savaa

01.11.2023 08:23

Ko je u pravu,dobije .....

Name

Ajde vi

01.11.2023 15:28

U Gradskoj upravi okrenite se gradu. Šetate po selima i crkvenim slavama a grad zapušten pun rupa i iskrivljenih znakova. Pokrenite sporove da vam se vrati ad Grad i tržni centar. Vlast vam ubire prihode a vi nemozete ništa dok je Tržni centar ruglo opstine. Ili krenite u borbu protiv Vlasti RS ili im se priklonite. Ovako gubite povjerenje kod naroda.

ODGOVORITE