"Власт жели обрачун са онима које не контролише"

“Слобода говора у Републици Српској увелико се гуши, а на удару су и невладине организације које сматрају да је овај закон сам по себи парадоксалан. Забрана кориштења страних фондова је лицемјерство”, истакли су представници невладиног сектора током гостовања у рубрици “Без увијања” у Јутарњем програму БН телевизије. 

Република Српска 31.10.2023 | 10:28
"Власт жели обрачун са онима које не контролише"

Власт која пропагира једноумље уводи друштво у репресивни систем, у којем нема простора за критичко мишљење, сматрају из невладиног сектора.

“Власт очигледно жели да се обрачуна са свим неистомишљеницима, тако што ће овим законом етикетирати сва удружења грађана који се финансирају иностраним новцем. На тај начин, власт као да жели да крене у обрачун са свим оним организацијама које она не контролише и на које нема никаквог утицаја”, каже Дамјан Ожеговић, “Транспаренси интернешнел” .

“Не треба да заборавимо да се сама власт, прије десетак година, обавезала да ће своју правну тековину усклађивати са европским стандардима и европском Конвенцијом о људским правима, тако да се никако не може рећи да је овај њихов корак дио тог усклађивања. Овај закон доводи до дискриминације и подређеног положаја цивилног друштва у Српској, које неће бити у прилици да се залаже за остваривање људских права”, истиче Мирјана Ћускић, Хелсиншки одбор за људска права.

Ожеговић пита зашто се власт противи страним донацијама које користе невладине организације, а истовремено прихвата европске фондове преко којих је реализовала бројне капиталне пројекте.

“То је заиста лицемјерство доносилаца одлука који користе та средства како би промовисали себе кроз реализацију капиталних пројеката, док тај исти новац који би користила невладине организације, а којих  чини независним у односу на власт, заправо смета властима”, тврди Ожеговић.

Када систем подилази појединцу, онда на друштвену сцену ступа његова мистификација, а улога обичног грађанина пада у други план, сматрају из Хелсиншког одбора за људска права.

“Никад није важна улога појединачних политичких актера, већ улога страних донатора, а потом и наших грађана који поштено плаћају порезе и доприносе, у складу са фискалним и порезним законима. Због тога је бесмислено говорити како је политичка партија или појединац заслужан за то што грађани живе или ће живјети боље”, сматра Ћускић.

Борба против наметања бесмислених закона је врло једноставна, сматрају из невладиног сектора.

“Једини наш захтјев јесте да се ово предложено рјешење повуче, јер се не може унаприједити”, каже Ожеговић. 

“Често се погрешно коментарише рад невладиних организација, јер је замагљен од бројних политичких наратива и ставова, а који штете њиховом угледу. Зато је кључно питање – зашто власт не финансира организације које се баве заштитом људксих права и зашто не прихватају другачије мишљење на друштвеној сцени”, поручује Мирјана Ћускић, Хелсиншки одбор за људска права.

Очигледно је да је Законодавство у Српској продужена рука извршне власти, те да је улога Народне скупштине сведена на легализовање њихових идеја, тврде представници невладиних организација, додајући, да је такву политичку контролу потребно ускладити са агендом људских права и приоритетима цивилног друштва.

(БН) Фото: БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ре

31.10.2023 10:57

Дјецо попијте млијеко и у креветац на спавање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

31.10.2023 12:36

Опет ти магаре.

Name

Ре за Саваа

31.10.2023 13:35

Нико ти није крив што се не знаш носити са чињеницама па реагујеш као говече!

Name

Ре ре

31.10.2023 14:26

Дје си лопове?

Name

Дана,

31.10.2023 11:10

Одмах послије рата сам радила за једну страну хуманитарну организацију чији се рад заснивао на помоћи избеглом становништву. И све је било у реду, за њих сам била добар радник све до оног момента када су дошли са новим задатком да убјеђујемо људе да се враћају својим кућама. Ја сам на то реаговала да ја то не могу радити јер се ја не желим вратити, па како да неког убјеђујем, и слиједио је отказ. То ме уверило да им је у свему само један циљ јединствена држава. Новац служи само тој сврси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги Са

31.10.2023 13:54

Због таквих као ти , почео је рат...анализитај се...има низ других рјешења а не затварање у торове па да са нама млати и курта и мурта..

Name

Дана за Гоги Са

31.10.2023 18:16

Због оваквих као ја што сам била, рат никада не би ни почео, али осјећај да не припадаш мјесту гдје си рођен, на послу ти канцеларије заузете од стране људи који су дошли да истока, и зна се шта су радили по градовима, једноставно то више није било мјесто за живљење оних који не припадају нацији која је у већини. Није то ни данас можете ви писати шта хоћете и ако нисте доживели оно што су многи Срби из тог града,немате право да оспоравати не само мој одлазак него преко 20000 људи из тог града.

Name

+

31.10.2023 11:14

Све истина. Имали у РС ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ УОПШТЕ И ПАМЕТИ У НАРОДУ. КАДА СМО ОВО ДОЗВОЛИЛИ. САМО ПРИЧЕ, А НИГДЈЕ ДИЈЕЛА. А СВИ ПРИМАТЕ ПЛАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

31.10.2023 13:55

Зар ту има нешто лоше да се вратиш својој кући а не тамо гдје је Обрван замислио ....

Name

Ре Весна

31.10.2023 14:20

А, има ли се могуцност избора? Ваљда свако зна ста зели и ста хоце са својим зивотом. Засто да се врати, ако то не зели? Због тога сто ти, или теби слицни то зеле? Многи су "вани", и не зеле се вратити. Зар из средјених, нормалних и културних средина, назад у рат, биједу и примитивизам у БИХ, или Реп Српску. Колико видим, тек це се повецати бјезанија од лактаског водје, и свих осталих умисљених и национално "отрезњених" лопуза, са пуним дјеповима покраденог народног новца.

Name

Дана за Весну,

31.10.2023 18:20

Да сам хтјела тамо да живим не бих никад ни одлазила. Ти живи гдје хоћеш, а сви ми имамо право да изаберемо мјесто живљења. Ја сам изабрала и таман ми је лијепо.

Name

Зељо

01.11.2023 08:39

За Весну Бањалика је мој град(био)у њему провео половину свог зивота,сад сам у пензији и не мислим се враћати у исти А ти види засто

Name

Ре +

01.11.2023 08:55

Нема интелигенције Него ви из федерације да нам увезете мало ??😅

Name

Гала

31.10.2023 21:02

СНСД-у не одговара када неко мисли својом главом онај ко се не докопа бјелог тај размишља сви остали добију бјело па лупетају глупости Антонић има своју главу и сњом размишља за разлику од шмркаваца секташа. Досадило човјеку слушати глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

31.10.2023 23:59

Добар момак остварио добре резултате захвалио се радницима са којима је радио овакве треба цувати јер це доњети добро свима нама

ОДГОВОРИТЕ