Одлагањем ЗСО Космету пријети опасност од израелизације

Директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије Зијад Бећировић оценио је данас да је направљен лагани напредак на одвојеним састанцима лидера ЕУ са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремних приштинских институција Албином Куртијем у Бриселу, из разлога што је ЕУ свесна да уколико се буде одлагала имплементација Бриселског споразума и формирање ЗСО, прети реална опасност од „израелизације” косовског питања, што би, нагласио је он, могло имати ланчане реакције у самом региону.

Србија 30.10.2023 | 17:53
Одлагањем ЗСО Космету пријети опасност од израелизације

„Тридесет година након трагичних сукоба поново је потребно да ЕУ, која је настала као мировни пројекат, у свој састав узме и Западни Балкан, тако да Европа више никад не буде континент рата, него да постане континент мира. Ту је и највећа улога председника Србије који је успео у међународним односима да дефинише парадигму 'не могу они добити све, а ми ништа'”, изјавио је Бећировић за Тањуг.

Према његовим речима, међународна заједница је дала подршку да дође до поновних локалних избора у четири општине на северу Косова, почетка процеса формирања ЗСО, повлачења специјалних снага косовске полиције, које, напомиње он, додатно дестабилизују ситуацију, и до враћања Срба у институције.

„То је један логичан след догађаја и свесни су да ЕУ, али и САД, морају то што пре да ураде да би смањили утицај неких других земаља које су за њих ривалске и на Косову, али и на Западном Балкану. Мислим да ће у том котексту доделити до краја године кандидатски статус БиХ, без обзира што не испуњава те услове јер, без обзира што постоје услови и критеријуми ЕУ, кључно за проширење и додељивање статуса је постојање политичке воље”, објаснио је Бећировић.

Нагласио је да је неопходно да албански градоначелници у општинама на северу КиМ, дају оставке, јер, како је објаснио, према европској повељи локалне самоуправе неприхватљиво је да на челу заједница дођу људи који долазе из мањинске заједнице, у ситуацији када постоји и међуетнички конфликт.

Бећировић сматра да би повратак Срба у приштинске институције смирио тензије јер би се људи осећали сигурније и безбедносна ситуација би била боља, с обзиром да би Срби учествовали у самим институцијама и користили могућности које им дају устав и законодавство.

„Зато је кључно да имате и безбедносну ситуацију и слободу кретања људи и робе. Неопходно је да се омогући Србима са Косова да не буду најизолованији народ у Европи, да им се омогући да путују са српским пасошима који су издати у Србији. ЕУ не сме да има двојне стандарде, мора да употреби такозвани хрватски модел, који је такав да је Хрватска давала пасоше својим грађанима који живе изван Хрватске како би нормално путовали по ЕУ”, истакао је он.

(Тањуг) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Србо

30.10.2023 18:09

Они одлажу и преузимају позиције, покушали смо нисмо успјели, рећиће Вучић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

30.10.2023 19:31

Вучић је рекао све.Успио је да Србију стави на заслужено мјесто у међународним односима.Срећа је што Србија има таквог лидера.

Name

Зика

30.10.2023 18:28

Много и ти базезгас сваста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сабир

30.10.2023 19:28

Браво

Name

ста реци

30.10.2023 19:23

Окупационе снаге треба сто прије да напусте Косово и Метохију и проблем ријесен. Сви знамо коме то припада .

ОДГОВОРИТЕ
Name

И БиХ

30.10.2023 21:54

И Србију и ЦГ итд....

Name

КиМ је Србија

30.10.2023 21:52

А ко су ривали? Па без тих ривала Европа неце постојати а камо ли ми! Хоцемо суверено да одлуцујемо нецемо бити колонија и просјаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зив и здрав

30.10.2023 22:12

Ти нама био прије це ривали уци у Европу на безброј нацина. Ми на њих гледамо пријатрељски и као партнере а све остало је само вас проблем али не у нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

31.10.2023 00:11

Зијаде стварно лепо сагледсваш ствари и говориш како би требало да се ради на простору бивше СФРЈ али изгледа да ниси схватио да све ово раде велике силе попут Немачке, Америке , УК које су растурили Југославију и да још нису завршили са Србијом.Чудиме да се не питаш како је Словенија и Хрватска постале државе а то никад пре нису биле а овај простор називаш западни Балкан а не простор бивше СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радисанациц.лс@гмаил.цом

31.10.2023 07:52

Свака цаст професоре најзад један реалан текст паметног и цеститог цовека који разуме односе у региону

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

31.10.2023 09:59

😂😂

Name

Ре КИМ ЈЕ СРБИЈА

31.10.2023 09:16

Истина. Ови неки би да себи све приграбе, а Србији отму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крстас

01.11.2023 10:59

Не лаје кера ради села него ради себе.тако и овај такозвани струцњак. он трази место целовите босне под муслиманском контролом. Е немере ту је РЕПУБЛИКА СРПСКА И МОРА БИТИ ПРИЗНАТА КАО СТО ПРИЗНАЈУ КОСОВО. СВЕ ИЛИ НИСТА СРПСКА У САСТАВУ БОСНЕ КОСОВО У САСТАВУ СРБИЈЕ. ИЛИ РАТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

01.11.2023 13:34

Нема ту пуно паметовања.1244 казе косово је Србија и заврсено . Ако нецете милом ондаце силом. Јер убрзо долази Путин на косово а вагнеровци су ту вец одавно .

ОДГОВОРИТЕ