Корупција у Парламенту БиХ: Набављају софтвер који већ имају?!

Набавка софтвера за Парламент БиХ: Софтвер плаћен 150.000 КМ, а већ га имају, због сличних проблема у прошлости обавијештена је и СИПА.

Босна и Херцеговина 30.10.2023 | 09:25
Корупција у Парламенту БиХ: Набављају софтвер који већ имају?!

Парламентарна скупштина БиХ недавно је набавила софтвер за електронско управљање докумената у износу од 149.760 КМ. Но, ова набавка софтвера, према истраживању Фокуса, има коруптивне елементе. Због тога је и руководство Секретаријата ПСБиХ покренуло низ активности како би се испитали наводи до којих је дошао и наш портал.

Ти наводи односе се на сумњу да је ријеч о намјештеном тендеру.

Наиме, према одлуци о избору најповољнијег понуђача од 7. септембра, за набавку Wорк Флоw Манагемент система изабран је понуђач ОРКА д.о.о. Сарајево. Такође, према овој одлуци, ова фирма је била једина која се пријавила на тендер.

Допис директора фирме ЦлоудИТ

Међутим, како нам је из више извора потврђено, Парламентарна скупштина БиХ већ има софтвер, односно систем управљања документима, а који је за потребе ПСБиХ не тако давно набављен путем пројекта који је подржала Делегација ЕУ у БиХ. То у пријеводу значи да је набављен софтвер који већ имају?!

У допису Колегију Секретаријата ПСБиХ Мирзи Имамовићу, Гордани Живковић и Марину Вукоји, директор фирме ЦлоудИТ Адмир Кулић, која је претходно путем наведеног пројекта ЕУ изабрана за једног од два понуђача софтвера за електронско управљање документима, наводи се да нови систем Wорк Флоw Манагемент ПСБиХ већ има, и то као дио система еЛегислатион Софтwаре и ЕЦМ Софтwаре.

– ЕЦМ Софтwаре који је испоручио ЦлоудИТ представља платформу за управљање дигиталним документима и пословним процесима и он обезбјеђује све потребне функционалности за потпуну подршку документима кроз било који процес који се жели дигитализовати. Једна од компоненти овог система је и Wорк Флоw Бусинесс Процесс Манагемент – истиче Кулић у допису Колегију Секретаријата ПСБиХ.

Додаје и како су прије неколико мјесеци направили и упграде овог система, а што додатно говори о томе да је нова набавка била непотребна.

Извори из институција БиХ с којима смо разговарали рекли су нам, пак, да су се и у прошлости појавили слични „проблеми“ у Парламентарној скупштини БиХ, односно покушаји да се набави софтвер за електронско управљање документима иако су такав један већ посједовали. 

Дуплирање посла

Тако је, према нашим изворима, и Делегација ЕУ у БиХ, која је у 2019. за ПСБиХ и друге парламенте покренула пројекат набавке и инсталације софтвера за електронско управљање документима, у Сектору за ИТ ПСБиХ наишла на покушаје да се дуплира посао.

На челу Сектора за ИТ је тада била (а и данас је још) Едина Адиловић.

Против ње је због сумњи да је и тада преферирала понуђача ОРКА д.о.о. Сарајево поднесена пријава СИПА-и.

Преписка у ПСБиХ

Како сазнаје Фокус, Колегиј Секретаријата ПСБиХ, управо због наведених чињеница односно сличних проблема у прошлости, 12. септембра обратио се писменим путем руководиоцу Сектора за ИТ Едини Адиловић да образложи да ли је најновија набавка Wорк Флоw Манагемент система већ обухваћена пројектом „ЕУ суппорт ин девелопмент анд инсталлатион софтwаре фор е-Легислатион ин тхе Парлиментс оф БиХ“, а који смо већ споменули.

Адиловић им је два дана касније писменим путем одговорила да се Wорк Флоw Манагемент односи на административно пословање, гдје су укључени пословни процеси организационих јединица ПСБиХ. Софтвер који је инсталиран у оквиру пројекта ЕУ, како тврди, везан је за процесе који се односе на законодавни процес. 

Дакле, Адиловић је у преписци, која је у посједу Фокуса, оправдала нови тендер на којем је побиједила фирма ОРКА, а која је била и једини понуђач.

Фокус.ба добио је писмени одговор на упит од Колегија Секретаријата ПСБиХ који су потписали Имамовић, Живковић и Вукоја. У њему стоји да је у току експертска провјера свих навода и расположивих информација у вези с овом набавком. Додали су да ће потпуна информација бити извјесна по окончању ове анализе.

Обратили смо се с упитом и Едини Адиловић, но одговоре до закључења овог текста нисмо добили. Уколико их добијемо, објавићемо их. Адиловић смо, између осталог, упитали стоје ли сумње о њену повезаност с менаџментом фирме ОРКА, с обзиром на ову најновију и неке раније набавке.

Шта кажу из ОРКА-е

Наиме, фирма ОРКА је понуђач који опслужује велики број институција у БиХ. Међу њима су Предсједништво и Савјет министара БиХ. Она је позната по томе што је развила ОWИС систем – софтвер за оптимизацију пословним процесима у канцеларијском пословању.

Она је од ПСБиХ, између осталог, добивала и друге послове. А тичу се и одржавања постојећег система за управљање предметима и документима, и то у 2016, 2018, 2019. те у 2020. години. Године 2013. је, напримјер, од ПСБиХ добила посао за проширење и унапређење система за подршку рада Одјела за документацију и информације (софтвер) вриједан 90.000 КМ.

Из фирме ОРКА д.о.о. Сарајево одговорили су на упит Фокуса. Навели су како не располажу информацијама које се односе на интерне потребе и одлуке Парламентарне скупштине БиХ. Па тако не могу коментарисати нити квалификовати њихове потребе и одлуке у вези с набавком споменутог система.

– Наша фирма је лидер на тржишту БиХ када је ријеч о развоју и имплементацији ДМС система. ОWИС ДМС систем производ је наше компаније који је имплементиран у више од 100 организација и компанија широм БиХ. Поносни смо што је овај систем пронашао примјену у више од 30 институција на државном нивоу. Јављамо се на све тендере који одговарају производима које смо развили и који су у складу с нашом регистрованом дјелатношћу – истакнули су. 

Додали су да не располажу информацијама у вези с нерегуларностима које су се по питању сличне набавке јавиле и у прошлости.

(Фокус) Фото: Фокус

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Србо

30.10.2023 09:40

Што људи не би купили кад могу кад нико неодговара, постоје наводни ревизори кои дају негативно мишљење или са резервом и нико ништа не предузима и тако годинама, људи униште фирму и оде радити у владу, па сам Рачић директор подручне привредне коморе регија БЛ и треба да развија привреду а наводно је био дир или сувласник Стирокарта у Србцу кои је затворен и остали се дужни 4 милиона ИРБ,а надлежно тужилаштво и судство ћути јер не желе да се замјере, људи кои се запошљавају по др, институцијама мисле да ће то тако вјечно трајати, неможе ,да запад не подржава Додика за седам дана би га уништили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2023 11:22

Запад води рацуна о својим интересима, политицари воде рацуна о својим... једино градјани не воде рацуна о својим интересима, тј градјанским правима загарантованим уставима и законима. Знаци оловку у руке па на изборе, бирај, мијењај, казни нераднике и лопове цак иако су твоја странка. Ако је то теско, онда ниста вец се сналази ако мозес или бјези преко гране. Градјани изборе дозивљавају као борбу за неку странку, умјесто да искористе прилику за промјену свог стања и остварење свог права

Name

Раде

30.10.2023 09:49

Додиков мали нам уваљује софтваре они знају ста нама треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.10.2023 10:06

То је "Проинтер" из Федерације. Све исто у оба ентитета. Лопови на власти преписују једни од других и пљачкају буџет (народне паре).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

30.10.2023 10:12

Све је то лопов до лопова,само трпај у чозу мафију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Басел

30.10.2023 11:20

Да тај постојеци и софтвер је функционисао по њивама а сада им треба градски софтвер драги народе теско нама са њима

Name

Апсурд

30.10.2023 12:54

А ЧИЗМЕ,УНИФОРМЕ,ЦИПЕЛЕ ,Хлаче за полицију граничну нема,људи крпе ,лијепе обућу срам вас било.и стид....зафњи пут добили обуцу пре пет гофина а униформу бога питај Галић мазно.лову и нестао са пропалим тендером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

30.10.2023 13:31

Лопови

ОДГОВОРИТЕ