Како помјерање сата утиче на наше здравље?

Помјерање сата за један сат уназад даје нам додатни сат сна и припрему за предстојеће зимске дане. Било је доста полемике о промјени времена у прољеће и јесен када се вријеме рачуна као љетно и као зимско.

Вијести 28.10.2023 | 21:14
Како помјерање сата утиче на наше здравље?

Европски парламент је 2019. године изгласао да се укине промјена часовника, јер су студије рађене на ту тему показале да би 84 одсто људи у земљама које су учествовале у љетном рачунању времена жељело да се оно прекине.

Промјена сата унапријед или уназад може да изазове и неке од здравствених  проблема, како су неке од студија показале, јер се ремете природни циклуси сна у нашем тијелу. То може имати за посљедицу утицај на физичко и на ментално здравље.

Многи стручњаци и истраживачи који се баве овом темом траже трајно укидање промјене времена и предлажу да се врати зимско рачунање времена које је боље усклађено са људским циркадијалним ритмом.

Сваки поремећај овог ритма може у нашем тијелу да повећа ризик од болести.  Промјене које настају са помјерањем сата уназад или унапријед дешавају се постепено и нашем тијелу је потребно неколико недјеља да се прилагоди.

Прелазак са љетног на зимско рачунање времена је по наш организам нешто блажа варијанта у односу на ону коју имамо у прољеће.

Шта промјена сата може да донесе нашем здрављу - дуже спавамо, али дан краће траје

Зимско рачунање времена даје нам тај сат сна ујутру, али нам скраћује дан, а продужава ноћ. Промјена од једног сата не дјелује као нешто драматично, али ћемо сигурно већ сутрадан закључити да не стижемо да обавимо све редовне активности и да ће нам недостајати тај један сат, што доводи до конфузије, али и до додатних промјена у организму праћених појавом главобоље, варијација у крвном притиску, раздражљивости.

Како да ускладимо биолошки и друштвени часовник?

Проблем је што наш биолошки часовник морамо да ускладимо и са друштвеним који диктира дневни ритам обавеза, зато је савјет да што више шетамо током дана како бисмо што више били изложени сунчевом свјетлу, да повећамо хигијену спавања и да исхрану ускладимо са годишњим добом.

Како промјена сата утиче на ментално здравље?

Када се сатови врате у јесен, ујутру добијамо додатни сат дневног свјетла - међутим, то траје само неколико недјеља прије него што се дани скрате, а излазак сунца је све касније до најкраћег дана у години, 21. децембра.

Повећан број сати у мраку може довести до лошег расположења и депресије код неких људи, као и умора, болова у мишићима и ослабљених костију због недостатка витамина Д усљед излагања сунчевој свјетлости.

(РТС) Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Па шта?

28.10.2023 22:08

Без обзира на то да ли ми помјерали сат или не, дан ће свакако да буде све краћи...🤷🏽‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдјеси лопове..

29.10.2023 08:22

Кад би могли ови политицари сто су милијардери јос само сунце да дохвате дабогдаи један дан спрзило.

Name

Ре

29.10.2023 08:43

Паметњаковићу,превише мудровања зна да шкоди,поготово,ако мудрује неука особа!!!

Name

Па шта?

28.10.2023 22:13

Без обзира на то да ли ми помјерали сат или не, дан ће свакако да буде све краћи...🤷🏽‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

29.10.2023 08:02

Појма немам. Ништа ноћас нисам осјетио. Заспао у 23 пробудио се у 07 на једном односно у 06 на другом часовнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма како да не

29.10.2023 10:06

Када би свака глупост поготово медијски сервирана утицала на нас не би зивјели дузе од лептира....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фармако Мафијоза

29.10.2023 14:44

Ако умислите да ово стварно дјелује на ваше здравље, оно ће и дјеловати, а ви одмах у апотекуцу по таблетицу, ако не помаже једна има друга,трећа... ! Ја сам матор човјек, нисам примијетио никакву промјену свога здравља због помјерања сата-часовника-уре, чак ми годи ово лијепо вријеме, док се неки жале, као не годи им топло вријеме у ово доба године, мени би годило да овако буде до априла следеће године !

ОДГОВОРИТЕ